Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest pčela
  • 27.10.2019. 16:00

Kako suzbiti nozemozu pčela?

Nozemoza je jesna veoma ozbiljna, često puta nevidljiva i tiha bolest pčela, koja ih znurava i skraćuje im životni vek. Nozemoza može biti i fatalna za pčelinjak, ukoliko je pčelar nemaran i na vreme ne reaguje.

Foto: Bigstockphoto/Darios
  • 7.029
  • 94
  • 0

Nozemoza je parazitna bolest odraslih pčela koja uništava epitelne ćelije zida srednjeg creva - radilica, matica i trutova. Ona je u pčelinjoj zajednici prisutna tokom zime, a najviše se manifestuje tokom proleća, odnosno krajem marta i početkom aprila.

Pouzdani znak da je u košnici prisutna nozemoza je - kada leglo pokriva veću površinu saća, a na njemu je mali broj pčela. Ako je pčelinja zajednica jača ona preživi do leta, ali je bolešću znatno oslabljena i daje male količine meda. 

"Ova bolest se najčešće suzbija lekovima na bazi joda (Nozecid, Nozevit) uz istovremenu zamenu zaraženog saća. Nozecid se pčelama dodaje u jesen kroz sirup (40 do 60 kapljica u litar sirupa), a sa jačom koncentracijom (100 kapi Nozecida na litar mlake zašećerene vode) - pčele se prskaju direktno preko satonoša. Međutim, veoma su važne i preventivne biološke mere, koje treba primenjivati na pčelinjaku tokom cele godine," objašnjava iskusni pčelar Miodrag Novaković iz Pinosave kod Beograda.

Grabljive pčele sa medom unose i zarazu

Izvor zaraze u košnici je izmet zaraženih pčela, u kome se nalazi veliki broj spora prouzrokovača ove bolesti i med u koji su dospele. Van košnice to su nehigijenske barice zaražene izmetom bolesnih pčela. Da se zaraza ne bi širila unutar pčelinjaka, neophodno je postaviti higijensko pojilo, a sve barice u okolini pčelinjaka zatrpati.

Takođe, treba preduzeti sve mere da ne dođe do grabeži pčela. S medom "ukradenim" iz zaraženih zajednica, zdrave pčele u svoje košnice unose spore parazita i zaraze se.

Jesenji neprijatelji pčela, ose i stršljenovi - rešite ih se uz pomoć piva, ribe i grožđa

Pčele ne zazimljavati na medu od medljike

Pčele ne smeju preko zime da konzumiraju med od medljike. Ova vrsta meda sadrži teško svarljive sastojke koji podstiču izbacivanje izmeta. Zato pčelari koji stacioniraju ili sele košnice u šumske reone u kojima ima medljike, moraju svu količinu meda da iscede i zamene odgovarajućom količinom šećernog sirupa. Ako zima nije suviše duga i jaka, za vreme sunčanih dana, krajem januara i početkom februara, pčele izlaze iz košnica na pročisni let, pa se tako znatno smanjuje intezitet zaraze.

Obolela matica inficirani izmet izbacuje cele godine

Matice takođe mogu da obole od nozemoze i da šire zarazu unutar zajednice. Jer, radijus kretanja u košnici im je veliki, a izbacuju izmet tokom cele godine. Zato što matica često oboli - ona se i često menja, jer obolele matice kraće žive i slabije polažu jaja.

Zanimljivo je da je dobra pčelinja paša - sanitarna mera protiv nozemoze! Naime, starije pčele koje su uglavnom zaražene parazitom, u toku obilne paše iznure se sabiranjem nektara i uginu van košnice.

Kako sprečiti bolest na vreme i kako država pomaže u tome?

Uspešnije prezimljavanje sa mladim pčelama

"U proleće, u vreme smene zimskih pčela mladim, zajednica naglo slabi jer zimske pčele uginu pre nego što ih u potrebnom broju zamene mlade, tek izležene pčele. Da bi se ovo ublažilo ili sprečilo - matica se u jesen stimuliše da obilno nosi jaja. To se postiže prihranjivanjem pčela polenom. U rano proleće pčele se još jednom prihranju cvetnim prahom, a gnezdo utopljava sužavanjem jer viša temperatura nepovoljno usporava razvoj parazita," ističe Novaković.

I visoka spoljašnja temperatura tokom letnjih meseci sputava razvoj parazita. Zato se pčelinjak postavlja na suncu a ne u senci, ispod drveća. Toplo leto s bogatom pčelinjom pašom znatno smanjuje zimske gubitke pčela obolelih od nozemoze.

Nozevoj - ekstrat lekovitog bilja u lečenju nozemoze

U poslednje vreme mnogi pčelari prskaju pčele protiv nozemoze jednim ekstratom na bazi lekovitog bilja. Za pripremanje ovog leka je potreban jedan kilogram suvog usitnjenog lista žalfije, 300 grama suvog rtanjskog čaja (Satureja montano), 5 litara alkohola (96%), 5 litara vode. U posudi sa poklopcem, zapremine 12 do 20 litara izmeša se suvo bilje i prelije vodom i alkoholom. Posuda se ostavi u prostoriju na sobnoj temperaturi od sedam do 10 dana.

Posle toga sadržaj mešavine se procedi i naliju flaše. Od ove količine ocedi se oko osam litara lekovitog ekstrata nazvanog Nozevoj (po autoru Vojo Brstina). Prilikom prskanja pčela ekstrat se razblaži - na jedan litar ekstrata se doda pola litre destilovane vode. Lek se preventivno može upotrebiti nekoliko puta tokom godine, a najvažniji su tretmani u vreme prvog prolećnog pregleda košnica. Prskaju se satonoše, ramovi i pčele.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Nozemoza pčela Pčelarstvo Uzgoj pčela Zaraza Lekovito bilje Miodrag Novaković


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.