Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski radovi
  • 07.05.2023. 12:00

Šta se radi u pčelinjaku tokom maja?

Pčele ulaze u puni razvoj, vrlo su aktivne u održavanju postojećeg i izgradnji novog saća te razvoju i održavanju legla.

Foto: Depositphoto/petia_stoycheva.abv.bg
  • 5.284
  • 366
  • 0

U pčelinjaku u maju mesecu radovi se uglavnom fokusiraju na prikupljanje nektara i polena od biljaka koje cvetaju u tom razdoblju. Pčele ulaze u puni razvoj, vrlo su aktivne u održavanju postojećeg i izgradnji novog saća te razvoju i održavanju legla.

Tokom ovog meseca, zavisno od lokacije, cveta bagrem, livadsko cveće, žalfija, kesten, voćke (jabuka, kruška...)

Neke od specifičnih aktivnosti koje se obavljaju su:

  • Prikupljanje nektara i cvetnog polena: Cvetaju biljke poput bagrema, lipe, divljeg kestena, maslačka i mnogih drugih koje su pčelama interesantne i važne u ovom mesecu pa prikupljaju nektar i polen sa ovih biljaka kako bi hranile svoje buduće naraštaje.

  • Izgradnja novih saća: Pčele intenzivno izgrađuju novo saće kako bi imale dovoljno mesta za leglo, skladištenje meda, polena i drugih resursa. Ova aktivnost je posebno važna u ovom razdoblju kada prikupljaju velike količine nektara.

  • Održavanje postojećih saća: Pčele proveravaju postojeće saće i po potrebi obavljaju popravke kako bi se obezbedilo da su u dobrom stanju za skladištenje resursa.

  • Briga o leglu: Leglo se ubrzano razvija, pa je važno da pčele brinu o njemu kako bi se osiguralo da će nove generacije biti zdrave i snažne.

  • Kontrola rojeva: Ukoliko kolonija postane prevelika i oseti kako joj prostor postaje premali, može doći do pojave rojenja. Pčelari bi na vreme trebalo da kontrolišu te aktivnosti kako bi se ili izbegao rojevni nagon ili osiguralo da se novi formiraju na siguran i kontrolisan način.

Ovo su samo neke od aktivnosti. Važno je imati na umu da se radovi mogu razlikovati zavisno o mikrolokaciji, regiji, nadmorskoj visini gde je pčelinjak smešten i drugim faktorima.

Maj je osim toga mesec u godini kada pčelari počinju da ubiraju plodove dosadašnjih radova. Zbog tih činjenica, ali i zbog bujanja vegetacije, gotovo su svakodnevno u pčelinjaku.

Bitna je i priprema nastavaka za pčelinju pašu. 

Plodišni deo svake košnice treba da razmestimo na taj način da okvir s maticom stavimo u sredinu plodišnog dela košnice dok do njega stavljamo sa svake strane po jedan okvir sa razrađenim saćem kako bi matica imala mesta za polaganje jajašca.

Prvi i deseti okvir plodišnog dela košnice popunjavamo s polenovim okvirima dok ostatak popunjavamo s praznim okvirima s užičenom satnom osnovom. Ukoliko pčelarimo s matičnom rešetkom u tom slučaju stavljamo je na prvi nastavak kako bi maticu ograničili u njenom nastojanju da pređe u medišni deo košnice.


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Prikupljanje nektara Gradnja saća Briga o leglu Maj u pčelinjaku


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.