• Pčelarenje
  • 28.07.2020. 16:00
  • Mačvanski okrug, Gornja Vranjska

U čemu je doprinos studentkinje anglistike na porodičnom pčelinjaku?

Prvo sam naučila kako da spremim sve ono što je potrebno da bi pčele prezimile: žičanje ramova, zatezanje žice, utapanje tabli od voska u ramove, pravljenje pogača i drugo, kaže Aleksandra Šašić iz Gornje Vranjske.

Foto: Aleksandra Šašić
  • 397
  • 252
  • 0

Pčelarsko domaćinstvo Šašić iz Gornje Vranjske u okolini Šapca generacijski se bavi pčelarstvom. Prvo je počeo da se bavi deda Dragoljub Šašić. Svoju ljubav prema pčelama preneo je na sinove i sve ukućane. U početku je broj košnica bio mali, podmirivao je potrebe domaćinstva. Vremenom je želja, ljubav, inspiracija, posvećenost bila sve veća što je doprinelo povećanju broja košnica na gazdinstvu.

Košnice su selili u zavisnosti od paše u okolini Gornje Vranjske, na Frušku Goru i dalje u Vojvodinu. Proizvodnja meda u početku bila je isključivo za potrebe porodice.

"Broj košnica se iz godine u godinu uvećavao, što je rezultiralo većom količinom meda u domaćinstvu. Tada se rodila ideja da napravimo naše proizvode i upakovani med ponudimo potrošačima. Kada smo počeli u ponudi smo imali samo bagremov i suncokretov med. Vremenom je ponuda proširena i u nju smo uvrstili livadski i šumski med", kaže Dragoljubova unuka Aleksandra Šašić.

Otac podučio ćerku

Doslednost sinova da nastave očevim stopama, bila je velika. Složna braća uspeli su da nadoknade izgubljeno posle očeve smrti i da danas sa svojim porodicama uživaju u čarima pčelarstva.

Pripremite pčelinja društva u avgustu za sledeću sezonu

"Moj otac je veterinar po struci i svoje znanje svakodnevno primenjuje i brine o pčelama. On me je mnogo naučio, kako su godine prolazile uključila sam se u ceo proces posla. Prvo sam naučila kako da spremim sve ono što je potrebno da bi pčele prezimile: žičanje ramova, zatezanje žice, utapanje tabli od voska u ramove, pravljenje pogača i drugo."

Zbog fakultetskih obaveza menjaju je sestre bliznakinje

Šašićeva kaže da joj nije bilo teško da se uhoda i da je kasnije sama aktivno bila uključena u ceđenje meda.

"Mama i ja smo u početku bile od velike pomoći, a kasnije su i sestre bliznakinje priskočile da pomognu. Kada sam 2017. godine upisala fakultet i otišla za Beograd, sestre su počele više da pomažu i da me menjaju što se nekih poslova tiče. Kao student anglistike na Filološkom fakultetu u Beogradu, bila sam odsutna zbog obaveza na fakultetu, ali uvek kad bih došla kući našla bih način da pomognem", kaže mlada pčelarka.

Medne mešavine

Njihova paleta proizvoda u početku bila je čist bagremov, livadski, lipov i šumski med, propolis kapi, čist pčelinji vosak i polen u zrnu.

"Pre tri godine naš asortiman smo proširili dodajući u med različite mešavine. Mešali smo samleveni polen, kao i seme koprive pomešano sa livadskim medom."

Mlada pčelarka i studentkinja porodičnom biznisu je doprinela sa novim idejama

Na nivou grada redovno su organizovani bazari sa različitim povodom, dešavanjima i aktivnostima u centru grada Šapca. Uključili su se i postavili svoj štand i bili prisutni na svakom bazaru. Tako se povećao obim posla i rađale su se ideje za nove proizvode.

"Svoje proizvode pored prodaje na teritoriji grada Šapca, prodajemo preko fejsbuk i instagram profila i pakete šaljemo širom Srbije. Znamo koliko je povezanost sa ljudima važna i trudimo se dopremo do različitih delova Srbije i povežemo sa što većim brojem potencijalnih kupaca", zaključuje naša sagovornica.


Tagovi

Pčelarsko domaćinstvo Šašić Medne mešavine Propolis Polen Med sa dodacima Pčelarenje Aleksandra Šašić


Autorka

Marija Spasić

Doktor biotehničkih nauka oblast ratarstvo.