Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarenje
  • 28.07.2020. 16:00
  • Mačvanski okrug, Gornja Vranjska

U čemu je doprinos studentkinje anglistike na porodičnom pčelinjaku?

Prvo sam naučila kako da spremim sve ono što je potrebno da bi pčele prezimile: žičanje ramova, zatezanje žice, utapanje tabli od voska u ramove, pravljenje pogača i drugo, kaže Aleksandra Šašić iz Gornje Vranjske.

Foto: Aleksandra Šašić
  • 567
  • 375
  • 0

Pčelarsko domaćinstvo Šašić iz Gornje Vranjske u okolini Šapca generacijski se bavi pčelarstvom. Prvo je počeo da se bavi deda Dragoljub Šašić. Svoju ljubav prema pčelama preneo je na sinove i sve ukućane. U početku je broj košnica bio mali, podmirivao je potrebe domaćinstva. Vremenom je želja, ljubav, inspiracija, posvećenost bila sve veća što je doprinelo povećanju broja košnica na gazdinstvu.

Košnice su selili u zavisnosti od paše u okolini Gornje Vranjske, na Frušku Goru i dalje u Vojvodinu. Proizvodnja meda u početku bila je isključivo za potrebe porodice.

"Broj košnica se iz godine u godinu uvećavao, što je rezultiralo većom količinom meda u domaćinstvu. Tada se rodila ideja da napravimo naše proizvode i upakovani med ponudimo potrošačima. Kada smo počeli u ponudi smo imali samo bagremov i suncokretov med. Vremenom je ponuda proširena i u nju smo uvrstili livadski i šumski med", kaže Dragoljubova unuka Aleksandra Šašić.

Otac podučio ćerku

Doslednost sinova da nastave očevim stopama, bila je velika. Složna braća uspeli su da nadoknade izgubljeno posle očeve smrti i da danas sa svojim porodicama uživaju u čarima pčelarstva.

Pripremite pčelinja društva u avgustu za sledeću sezonu

"Moj otac je veterinar po struci i svoje znanje svakodnevno primenjuje i brine o pčelama. On me je mnogo naučio, kako su godine prolazile uključila sam se u ceo proces posla. Prvo sam naučila kako da spremim sve ono što je potrebno da bi pčele prezimile: žičanje ramova, zatezanje žice, utapanje tabli od voska u ramove, pravljenje pogača i drugo."

Zbog fakultetskih obaveza menjaju je sestre bliznakinje

Šašićeva kaže da joj nije bilo teško da se uhoda i da je kasnije sama aktivno bila uključena u ceđenje meda.

"Mama i ja smo u početku bile od velike pomoći, a kasnije su i sestre bliznakinje priskočile da pomognu. Kada sam 2017. godine upisala fakultet i otišla za Beograd, sestre su počele više da pomažu i da me menjaju što se nekih poslova tiče. Kao student anglistike na Filološkom fakultetu u Beogradu, bila sam odsutna zbog obaveza na fakultetu, ali uvek kad bih došla kući našla bih način da pomognem", kaže mlada pčelarka.

Medne mešavine

Njihova paleta proizvoda u početku bila je čist bagremov, livadski, lipov i šumski med, propolis kapi, čist pčelinji vosak i polen u zrnu.

"Pre tri godine naš asortiman smo proširili dodajući u med različite mešavine. Mešali smo samleveni polen, kao i seme koprive pomešano sa livadskim medom."

Mlada pčelarka i studentkinja porodičnom biznisu je doprinela sa novim idejama

Na nivou grada redovno su organizovani bazari sa različitim povodom, dešavanjima i aktivnostima u centru grada Šapca. Uključili su se i postavili svoj štand i bili prisutni na svakom bazaru. Tako se povećao obim posla i rađale su se ideje za nove proizvode.

"Svoje proizvode pored prodaje na teritoriji grada Šapca, prodajemo preko fejsbuk i instagram profila i pakete šaljemo širom Srbije. Znamo koliko je povezanost sa ljudima važna i trudimo se dopremo do različitih delova Srbije i povežemo sa što većim brojem potencijalnih kupaca", zaključuje naša sagovornica.


Tagovi

Pčelarsko domaćinstvo Šašić Medne mešavine Propolis Polen Med sa dodacima Pčelarenje Aleksandra Šašić


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.