Pretraživanje tekstova
Veštačka oplodnja poznata je po tome što se matica oplodi pomoću specijalnih instrumenata. Takva oplodnja i u praksi polako dobija na popularnosti, čak i kod specijalizovanih komercijalnih odgajivača matica.
Veštačka oplodnja poznata je po tome što se matica oplodi pomoću specijalnih instrumenata. Takva oplodnja i u praksi polako dobija na popularnosti, čak i kod specijalizovanih komercijalnih odgajivača matica.
Pošto su u svetu pčelari uglavnom po pravilu hobisti i vikend pčelari, kupovina i držanje takvih matica izaziva pravu malu vanzemaljsku misteriju. Takva praksa još nije potpuno zaživela ni na severnoameričkom kontinentu. Naprotiv, u nekim drugim delovima zemaljske kugle ona je mnogo više napredovala.
Moguće je da će veštačko osemenjavanje matica dobiti veću popularnost kada pčelari bolje shvate njegovu tehniku i kada budu mogli to da probaju u praksi na terenu. Sve do tada tehnologija veštačkog osemenjavanja matica će u njihovim mislima biti kao deo pčelarskog filma snimanog u studijima, baš kao i naučno-fantastični filmovi.
Veštačko osemenjavanje se danas koristi više u trivijalne svrhe, poput na primer povećanja proizvodnje meda ili za izradu matica različitih boja. Uprkos svemu, uključivši i određene doze pčelarske uobičajene distance, pa i otpora prema svemu novom, po pitanju veštačkog osemenjavanja je u svetu pčela urađeno mnogo. Da li će to doprineti ili ne spasavanju pčela od daljeg izumiranja kako neki smatraju, pokazaće vreme.
U pčelarstvu i pčelarskoj delatnosti, sve novo i nepoznato se vrlo teško prihvata, čak i sa određenim dozama podsmeha. Međutim, na veštačko osemenjavanje se gleda očima u kojima se uz strah od nepoznatog očitava i određena doza skepticizma pomešanog s divljenjem.
Na prste jedne ruke mogu da se nabroje stvari u pčelarstvu koje su odmah prihvaćene, bez takozvanih figa u džepu. Ljudi, prema nekim idejama mogu doći do boljih rešenja i od same prirode, pa baš zato oni imaju pravo da upravljaju drugim stvorenjima, a dakako sve u sopstvenu korist. Istina je da je to korišćenje saznanja i dostignuća dovelo ljude na sam vrh lanca ishrane. Pčelari opet, barem oni koji vole klasiku, tvrde s druge strane da je normalno da se matica pari samo jednom u životu u vazduhu sa 10 do 20 trutova koji nakon toga uginu, te da se taj proces u pčelarstvu ne sme zanemariti.
Ovaj video parenja pčela u zraku dio je dokumentarca "Više od meda".
Tagovi
Proizvodnja meda Trutovi Pčelinja matica Tehnika Proizvodnja meda Trutovi Pčelinja matica Tehnika Veštačka oplodnja Veštačko osemenjavanje Komercijalni uzgajivači Izrada matica Više od meda
Autor
Više [+]
Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje. Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim pre... Više [+]
Susam (Sesamum indicum L.) i njegovo gajenje.
Upotrebna vrednost. Susam se gaji za proizvodnju kvalitetnog ulja koje se u kulinarstvu smatra najboljim po ukusu i aromi. Primenjuje se pri izradi margarina i u konzervisanju hrane. Hladnim presovanjem semena dobije se ulje svetle boje. Ne fermentira, odnosno ne može se užegnuti jer sadrži sezamin.
Ulje dobijeno toplim presovanjem slabijeg je kvaliteta, a služi za podmazivanje, izradu sapuna, parfema, hartije za kopiranje, za fiksiranje cvetnih mirisa. Čađ od sagorelog susamovog ulja upotrebljava se za izradu crne boje za crtanje i pisanje (tuša). Susamom se pre pečenja posipaju razne vrste peciva, što je karakteristično u novo doba.
Morfologija. Koren je vretenast i dopire 70 do110 cm u dubinu. Razgranat je i najveća masa razvija se do 30 cm, u sušnijim krajevima ponekad i do 50 cm. Najintenzivnije se razvija iza cvetanja i pre zrenja čaura. Stablo je uspravno, maljavo ili golo, visoko 40 do 100 cm, u preseku četvrtasto ili osmouglasto. Ima 2 do 4 ili 6 bočnih grana, koje izbijaju po celoj dužini ili pri osnovi stabla. Boje je zelene ili ljubičaste, a takve mogu biti i čaure. Listovi su naizmenični, otvorenozeleni do zatvorenozeleni, na dugoj peteljci, slabo nazubljeni ili jako usečene liske. Većinom su maljavi. Pri zrenju čaura listovi počinju žuteti i opadati od osnove ka vrhu stabla. Plod (čaura) i zvonasti izgled cveta susama su karakteristični. Cvet je zvonast, petodelan, beo, ružičast ili ljubičast. Cvetovi izbijaju po 1 do 3 u pazuhu lista. Cveta 35 do 50 dana. Susam je samooplodna ili stranooplodna biljka. Oplođuje se pomoću vetra i insektima.
Uslovi uspevanja. Susam je osetljiv na niske temperature. Uginjava od mraza na 0oC. Minimalna temperatura za klijanje je od 15o do 18oC. Niže temperature od 15oC temperature zaustavljaju rast i razvoj susama. Za period vegetacije koja traje 90 do 120 dana, treba mu oko 2500oC. Otporan je na sušu. Semenjača je tanka pa seme brzo bubri i klija ako u zemljištu ima dovoljno vlage i toplote. Klija za 24 sata, a niče za 4 do 5 dana, samo ako je zemljište dobro obrađeno i nezakorovljeno. Najbolje uspeva ako vlage ima od 70 do 80 % od poljskog vodnog kapaciteta zemljišta. Najveće zahteve prema vlazi ima u fazi cvetanja i u početku zrenja. Atmosferska suša ispod 15 % relativne vlažnosti vrlo je štetna za susam. Prevelika vlažnost u toku cvetanja izaziva bakteriozu.
Susamu najbolje odgovaraju strukturna zemljišta, odnosno aluvijalna, karbonatne smonice, černozem. Na vrlo lakim zemljištima kao što su peskuše daje vrlo slabe prinose. Nepodesna su i zaslanjena, teška, zbijena zemljišta, na kojima se lako stvara pokorica.
Biljka je kratkog dana i kratkog stadijuma jarovizacije. Rane forme susama nisu toliko osetljive na dužinu dana. Prva dva ovalna zatvorenozelena listića pojavljuju se 5 do 10 dana posle nicanja a zatim svakih 2 do 5 dana drugi parovi. Susam voli svetlost. Pupoljanje počinje 20 dana posle nicanja, a posle 20 do 25 dana javljaju se cvetovi. Cvetanje traje 35 do 50 dana. Listovi počinju opadati 60 dana od početka cvetanja, a tada dozrevaju i pucaju prve čaure.
Agrotehnika. Od stranih sorata mogu doći u obzir: Dolco, Rio, Palmento, Sadovo 1, Kubaniec 55, Taškent 122 i dr. Susam najbolje uspeva posle strnina i jednogodišnjih leguminoza. U jesen se ore na 20 do 25 cm. Prolećna obrada je detaljna na dubinu 8 do 10 cm. Za visoke prinose, susam zahteva 60 do 80 kg N, 80 do 100 kg P2O5 i 100 do 120 kg K2O. Đubrenje susama je prilikom dubokog oranja.
Setva se obavlja u drugoj polovini maja i završava se u drugoj polovini juna (druga setva), kada je zemljište zagrejano na dubini 10 cm od 15 do 18 CoC. Setva je sejalicama za kukuruz, međuredno 40 do 60 cm i u redu 10 cm, odnosno u gustini 200-250.000 biljaka/ha. Količina semena je 12 do 15 kg/ha. Dubina setve je 2 do 3 cm. Sa dva zalivanja (u početku stvaranja cvetnih pupoljaka i punog cvetanja) sa 300 do 400 m3 vode/ha, a potom izvođenja kultiviranja, može se dobiti prinos preko 1. t/ha semena.
Berba. Izvodi se kada su čaure mrke, najčešće u prvoj polovini septembra. Zbog osipanja semena iz čaura, najbolja je dvofazna berba, žetelicama i samovezačicama. Pokošene biljke u „snopovima“ se suše i u drugoj fazi vršu na prilagođenim vršalicama sa brojem obrtaja bubnja od 600 u minutu. Ovršeno seme se skladišti i čuva u džakovima sa vlagom 9 do 10 % ili se čuva u magacinima u sloju od 30 cm.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije