Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veštačka oplodnja
  • 08.10.2015. 15:00

Veštačko osemenjavanje pčelinjih matica

Veštačka oplodnja poznata je po tome što se matica oplodi pomoću specijalnih instrumenata. Takva oplodnja i u praksi polako dobija na popularnosti, čak i kod specijalizovanih komercijalnih odgajivača matica.

  • 1.874
  • 118
  • 0

Veštačka oplodnja poznata je po tome što se matica oplodi pomoću specijalnih instrumenata. Takva oplodnja i u praksi polako dobija na popularnosti, čak i kod specijalizovanih komercijalnih odgajivača matica.

Pošto su u svetu pčelari uglavnom po pravilu hobisti i vikend pčelari, kupovina i držanje takvih matica izaziva pravu malu vanzemaljsku misteriju. Takva praksa još nije potpuno zaživela ni na severnoameričkom kontinentu. Naprotiv, u nekim drugim delovima zemaljske kugle ona je mnogo više napredovala.

Moguće je da će veštačko osemenjavanje matica dobiti veću popularnost kada pčelari bolje shvate njegovu tehniku i kada budu mogli to da probaju u praksi na terenu. Sve do tada tehnologija veštačkog osemenjavanja matica će u njihovim mislima biti kao deo pčelarskog filma snimanog u studijima, baš kao i naučno-fantastični filmovi.

Povećanje proizvodnje meda i izrada matica u bojama

Veštačko osemenjavanje se danas koristi više u trivijalne svrhe, poput na primer povećanja proizvodnje meda ili za izradu matica različitih boja. Uprkos svemu, uključivši i određene doze pčelarske uobičajene distance, pa i otpora prema svemu novom, po pitanju veštačkog osemenjavanja je u svetu pčela urađeno mnogo. Da li će to doprineti ili ne spasavanju pčela od daljeg izumiranja kako neki smatraju, pokazaće vreme.

U pčelarstvu i pčelarskoj delatnosti, sve novo i nepoznato se vrlo teško prihvata, čak i sa određenim dozama podsmeha. Međutim, na veštačko osemenjavanje se gleda očima u kojima se uz strah od nepoznatog očitava i određena doza skepticizma pomešanog s divljenjem.

Na prste jedne ruke mogu da se nabroje stvari u pčelarstvu koje su odmah prihvaćene, bez takozvanih figa u džepu. Ljudi, prema nekim idejama mogu doći do boljih rešenja i od same prirode, pa baš zato oni imaju pravo da upravljaju drugim stvorenjima, a dakako sve u sopstvenu korist. Istina je da je to korišćenje saznanja i dostignuća dovelo ljude na sam vrh lanca ishrane. Pčelari opet, barem oni koji vole klasiku, tvrde s druge strane da je normalno da se matica pari samo jednom u životu u vazduhu sa 10 do 20 trutova koji nakon toga uginu, te da se taj proces u pčelarstvu ne sme zanemariti.

Ovaj video parenja pčela u zraku dio je dokumentarca "Više od meda".


Tagovi

Proizvodnja meda Trutovi Pčelinja matica Tehnika Proizvodnja meda Trutovi Pčelinja matica Tehnika Veštačka oplodnja Veštačko osemenjavanje Komercijalni uzgajivači Izrada matica Više od meda


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.