Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 15.11.2022. 18:00

Alarmantno: Očekuju se rekordni troškovi za globalni uvoz hrane u 2022.

Razlike između siromašnih i bogatih će biti još više izražene, a siromašne regije će biti fokusirane na uvoz osnovne hrane, predviđa FAO.

Foto: Depositphotos/iveklitch.gmail.com
  • 90
  • 16
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO saopštila je u svom izveštaju Pogled na hranu (engl. Food Outlook, op.ur.) da će globalni trošak za uvoz ove vrste proizvoda porasti na 1,94 biliona dolara u 2022. godini, što je više nego što se očekivalo. To je rekord svih vremena i povećanje od 10 odsto u odnosu na rekordni nivo iz 2021. godine.

Očekuje se da će doći do usporavanja ovog tempa zbog visokih cena i male kupovne moći zemalja uvoznica. Za siromašne države s niskim prihodima račun za uvoz će se smanjiti za 10 odsto, što povlači problem dostupnosti hrane.

Alarmantno za prehrambenu sigurnost

"Ovo su alarmantni znakovi iz perspektive prehrambene bezbednosti", upozoravaju iz FAO-a. Navode da je uvoznicima teško finansirati rastuće međunarodne troškove pa predviđaju kako više neće moći biti otporne na više međunarodne cene. Naglašavaju da će razlike između siromašnih i bogatih biti još više izražene i da će siromašne regije biti fokusirane na uvoz osnovne hrane.

Pišu i kako raste uvoz poljoprivrednih inputa, uključujući đubriva, na 424 milijarde dolara u 2022. godini. Prognoziraju da će se negativne posledice po globalnu poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu bezbednost najverovatnije produžiti do 2023. godine.

Ističu da su na rekordnom nivou ili blizu njega zalihe većine glavnih roba, ali više faktora ukazuje na zategnutost tržišta. U sezoni 2022./23. predviđa se da će svetska proizvodnja pšenice dostići rekordnih 784 miliona tona podstaknuta značajnim oporavkom žetve u Kanadi i Rusiji. Navode da se akumulacije očekuju uglavnom u ove dve zemlje, dok se pad nivoa zaliha za osam odsto prognozira u ostatku sveta.

Zalihe određenih žitarica padaju (Foto: M.C. Celić)

Zalihe krupnozrnih žitarica padaju

Ali, zalihe krupnozrnih žitarica će pasti na najniže nivoe od 2013. zbog njihovog smanjenja u velikim zemljama, a kao rezultat očekivanog pada proizvodnje koja će u 2022. pasti za 2,8 odsto na 1.467 miliona tona. Za pirinač će ostati na prosečnom nivou, dok će se globalna proizvodnja uljarica oporaviti i dostići najviši nivo u istoriji u marketinškoj godini 2022./23. godini. Kada je reč o soji i uljanoj repici, one će nadoknaditi manju količnu semena suncokreta.

Globalna proizvodnja šećera će se povećati, što je uslovljeno oporavkom brazilskog uzgoja i većih useva u Kini i Tajlandu, dok će se potražnja lagano smanjiti.

U 2022. svetska proizvodnja mesa i mlečnih proizvoda će doživeti lagani porast, kao i ukupna proizvodnja u ribarstvu i akvakulturi gde će biti rast od 1,2 odsto, uz povećanje od 2,6 odsto u akvakulturi za koju se očekuje da će više nego nadoknaditi blagi pad lovnog ribarstva.


Tagovi

Uvoz hrane Hrana Rekordni troškovi Alarmantno Poljoprivredni proizvodi FAO izveštaj


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.