Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijska osa
  • 02.11.2019. 16:00

Azijska samurajska osa - rešenje u borbi protiv smrdibube?

Poznato je da ovaj insekt traži hranu na drveću, a u Kini se sprovode eksperimenti sa kojima se želi proveriti da li će napadati i jajašca smrdibuba u ratarskim usevima.

Foto: Pixabay/Brett_Hondow Wikipedia/Chris Hedstrom, Oregon Department of Agriculture
  • 2.181
  • 73
  • 0

Naučnici organizacije CABI prvi su otkrili kako bi azijska samurajska osa (Trissolcus japonicus) mogla da bude prirodni neprijatelj smrdibube (Halyomorpha halys). Naime, ova osa hrani se jajašcima smrdibube, invazivne štetočine koja napada voće i povrće po čitavoj Evropi. 

Naučnici, magistar Džudit Stal i doktor Tim Hej vodili su međunarodni tim istraživača, uključujući one sa Univerziteta u Torinu i USDA poljoprivredne istraživačke službe, a koji su DNK analizom potvrdili da je osa, poreklom iz Kine, Japana i Koreje, 2017. godine pronađena u Švajcarskoj, u kantonu Ticino, u voćnjacima jabuka. Pronađena je tamo dve godine zaredom na tri različite lokacije. 

Istovremeno, smeđa mramorasta smrdibuba globalna je štetočina koja je 2016. godine nanela štetu vrednosti 60 miliona dolara gruzijskom lešniku što čini trećinu roda te zemlje, a 2010. godine je u delovima SAD-a uništeno jabuka u vrednosti 37 miliona dolara. CABI je i dalje predvodnik u borbi u kojoj žele da dokažu da se azijska osa može koristiti kao prirodni neprijatelj za kontrolu štetočine smrdibube. 

Podsetimo, u Italiji je ove godine takođe napravila velike štete na lešniku. Provincije Torino i Asti procenile su da je oštećeno preko 40% roda, zatim provincija Alesandrija sa 20-30% i Kuneo sa 15-20%. 

Smrdibube uništile preko 40% roda lešnika

Na severoistoku SAD-a populacija azijske ose slučajno je  unesena, a pronađena je 2014. godine pa se širi zemljom. Poznato je da ovaj insekt traži hranu na drveću, a u Kini se sprovode eksperimenti u kojima se želi želi proveriti da li će napadati i jajašca smrdibuba u ratarskim usevima.. 

Doktor Hej kaže da, iako je prerano procenjivati uticaj azijske ose na smrdibube u Švajcarskoj, ipak se smatra da bi uspostavljanje tog insekta moglo smanjiti intenzitet i broj smrdibuba ispod broja koji ima ekonomski uticaj


Tagovi

Smrdibuba Suzbijanje Samurajska osa Smrdljivi martin Azijska osa Istraživanje Prirodni neprijatelj


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.