Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 29.11.2021. 18:00

Biljke pamte sušu - istraživanje otkrilo kako ih presađivati da budu otpornije

Biljke pamte dehidraciju. To će ih naterati da prežive budući stres od suše i presađivanje, napomenuo je Majkl From koji je vodeći autor studije.

Foto: Depositphotos/dan.grytsku.gmail.com
  • 193
  • 38
  • 0

Biljke koje su preživele razdoblje suše uče se da se nose sa stresom zahvaljujući sećanju na to iskustvo, dokazalo je novo istraživanje. Ti bi nalazi mogli da dovedu do razvoja useva koji će biti tolerantni na sušu.

Studija takođe po prvi put potvrđuje naučnu osnovu koju su povrtari i rasadničari već primetili kroz svoj rad, a radi se o tome da je presađivanje bolje kada se biljci prvo uskrati voda pa tek potom zalije i presađuje.

Radeći sa biljkom Arabidopsis, članom porodice krstašica koja se smatra odličnim modelom za istraživanje, tim Majkla Froma, naučnika sa Univerziteta Nebraska-Lincoln uporedio je reakciju biljaka koje su prethodno bile pod stresom zbog zadržavanja vode i onima koje nisu.

One koje su ranije bile suočene sa stresom brže su se oporavile sledeći put kada su bile dehidrirane. Tačnije, one koje nisu, brže su venule i njihovo je lišće gubilo vodu većom brzinom.

"Biljke pamte dehidraciju. To će ih naterati da prežive budući stres od suše i presađivanja", napomenuo je From.

Biljka zaboravi stres nakon pet dana zalivanja

Tim je otkrio da su biljke učene na stres reagovale na naknadnu dehidraciju povećanjem transkripcije određene podgrupe gena. Tokom razdoblja oporavka kada je voda bila dostupna, transkripcija ovih gena vraćala se na normalne nivoe, ali nakon sledećih razdoblja suše biljke pamte svoj transkripcioni odgovor na stres i indukuju te gene na više nivoe u ovom naknadnom stresu od suše, navodi se u istraživanju.

"Sve je to podstaknuto događajima na molekularnom nivou", rekla je biolog Zoi Avramova.

"Pokazujemo da je ova transkripciona memorija povezana s promenama hromatina koje su, čini se, uključene u održavanje ove memorije", pojasnila je.

Prema istraživačima, pomenuta biljka zaboravlja prethodni stres nakon pet dana zalivanja. Ali, ti se dani mogu razlikovati kod drugih vrsta biljaka.

Ovo je prvi primer transkripcione memorije pronađene u bilo kom obliku života iznad mikrogljiva. Naučnici ističu da ovo otkriće može dovesti do uzgoja ili inženjeringa useva koji bi bolje izdržali sušu, iako su, kako napominje From, praktične primene tih otkrića od poljoprivrede vrlo udaljene. 

"Daleko smo. Tek počinjemo da razumevamo osnove", rekao je dodavši da je moguće da biljke preterano reaguju na prvi stres od suše.

"Paniče i previše usporavaju rast", pojašnjava.

Kako on tvrdi, možda naučnici mogu da modifikuju te instinkte u biljkama kako bi pomogli u održavanju ili poboljšanju produktivnosti u vreme suše. Ali, povrtari bi te nalaze mogli odmah da iskoriste.

"Da sam presađivao biljku, uskratio bih joj vodu na par dana, pa je zalio preko noći i tek potom presadio", zaključio je Fromm.


Tagovi

Biljke Stres Naučno istraživanje Studija Suša Biljke pamte


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić