Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Satelitska tehnologija
  • 05.12.2017. 10:15

Budućnost ZPP: Praćenje useva i vremena iz svemira

Kažu da je važno posmatrati ono što jedemo, ali raditi to iz svemira verovatno nije ono što ste pomislili. MARS je projekt Evropske komisije, koji nadzire poljoprivredne resurse iz svemira, kao što su klima i procena useva.

  • 202
  • 11
  • 0

Kažu da je važno posmatrati ono što jedemo, ali raditi to iz svemira verovatno nije ono što ste pomislili. Poljoprivrednici iskorišćavaju najbolje što moderna tehnologija trenutno može da ponudi, ali jeste li znali da im u tome evropske "nebeske oči" puno duže pomažu?

MARS je poznato ime u globalnoj prehrambenoj industriji, pogotovo u svemiru, i to nema nikakve veze s istoimenim čokoladicama ili planetom. Radi se o nadzoru poljoprivrednih resursa i odnosi se na program koji je 1993. godine uspostavilo Odeljenje poljoprivrede i ruralnog razvoja Evropske komisije, zajedno sa Zajedničkim istraživačkim centrom, Odeljenjem za naučno istraživanje.

Cilj MARS projekta je korišćenje satelitske tehnologije daljinskog senzora za praćenje useva, predviđanje prinosa, praćenje vremenskih pojava, koji bi mogli uticati na poljoprivrednike (i širi uticaj klimatskih promena kao celine), te praćenje bioraznolikosti poljoprivrede. Sve je to uredno sažeto u redovnim MARS biltenima, koji pružaju bogatstvo informacija poljoprivrednicima, trgovcima i analitičarima o očekivanjima u Evropi, ali i šire.

Satelitske tehnologije u borbi sa klimatskim promenama

Satelitska tehnologija koja se koristi za MARS sve više pomaže evropskim kreatorima politike da odgovore na globalni izazov klimatskih promena, što ima dalekosežnije posledice od suša, poplava i drugih ekstremnih vremenskih uslova koji utiču na poljoprivrednike.

Broj toplotnih talasa (MARS bilten)

U prvoj polovini 2017. godine mnoge evropske zemlje su pogođene ovim nepovoljnim klimatskim uslovima, od suše do jakih kiša, zavisno od regiona. To je imalo značajan uticaj na useve i mnoge poljoprivrednike je stavilo pod ekstremne finansijske pritiske. Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije postoji kako bi pomogla u takvim okolnostima, s tim da svaka nacionalna Vada može poljoprivrednicima u teškoćama dati avans godišnjeg plaćanja, ako to okolnosti opravdavaju. To je bio slučaj za 15 različitih zemalja EU ove godine, a podaci koje je dao MARS, ilustrirajući klimatske uslove u prvom delu godine i njihov uticaj na useve, bio je značajna komponenta u ovom procesu donošenja odluka. To je omogućilo Komisiji da vrlo brzo reaguje na pozive nacionalnih Vlada, kako bi im se omogućilo da podržavaju svoje poljoprivrednike.

Primere MARS biltena o količini padavina, usevima, toplotnim talasima, pogledajte u galeriji ispod teksta.

Osim reagovanja na krizu, podaci sa satelita takođe mogu pomoći u proceni politika. Zajednička poljoprivredna politika osmišljena je kao podrška poljoprivrednicima u njihovom poslovanju, ali se poljoprivrednici moraju pridržavati različitih strogih uslova koji su uglavnom povezani sa merama za smanjenje uticaja poljoprivrede na životnu sredinu, biološku raznolikost i prirodne resurse, kako bi se osiguralo zdravlje životinja i biljaka i korićenje zemljišta.

Sa više od 22 miliona ljudi koji rade u poljoprivrednom sektoru u EU, pitanje je da li su ti uslovi adekvatno zadovoljeni i da li oni imaju željeni učinak u zaštiti životne sredine i biološke raznolikosti. Satelitski nadzor, zajedno sa sofisticiranim softverom i stručnim znanjem, može pomoći u proceni uticaja pravila, te pomoći da se buduća pravila mogu efikasnije odraziti na razvojne izazove klimatskih promena i gubitak bioraznolikosti.

Satelitska tehnologija doprinosi transparentnosti tržišta

Poljoprivreda je složeno zanimanje, sa mnogo faktora (kao što je vreme), koji otežavaju predviđanje i koje drži poljoprivrednike u stalnoj neizvesnosti. Sateliti takođe mogu pomoći u tom smislu, pomažući analitičarima da imaju jasniju sliku o tome kako će se ukupni poljoprivredni sektor verovatno razvijati i dajući poljoprivrednicima jasniju sliku o tome šta očekivati.

Dajući podatke o prognozama prinosa, naglašavajući potencijalna ugrožena područja i dajući pregled razvoja glavnih useva, MARS nudi veću transparentnost na tržištu. Objavljene u biltenu, ove informacije dostupne su svima, uključujući operatere na svim nivoima lanca snabdevanja hranom. Za određene tržišne sektore informacije se takođe prikazuju na prikladnim nadzornim pločama za sveobuhvatan pregled cena i proizvodnje.

Stalni razvoj

MARS je usluga koja se stalno razvija i koja će i dalje igrati značajnu ulogu u evropskoj poljoprivredi još dugi niz godina. Najnoviji razvoj je "MARS Explorer" koji predstavlja novu e-uslugu koja korisnicima interneta omogućuje praćenje vremenskih uslova i useva u gotovo realnom vremenu u celoj EU.

Glavni razvoj u poređenju sa prethodnim uslugama je taj što će to omogućiti znatno veći skup podataka na znatno višoj frekvenciji.

Izvor: ec.europa.eu, Foto: 3DSculptor/bigstockphoto.com


Foto prilog


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.