Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 29.03.2023. 15:00

Cene đubriva na svetskom tržištu nastavljaju da padaju?

Pad globalnih cena je nastavljen i kada su u pitanju fosfati. Rusija planira produžiti ograničenja na izvoz.

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 238
  • 34
  • 0

Cene đubriva na svetskom nivou su nastavile da padaju. Analitičari izveštavaju da je većina glavnih referentnih vrednosti uree dostigla privremeni donji prag. Tome je pomoglo određivanje cena na indijskom tenderu 3. marta i sezonska kupovina u Evropi i SAD-u, navodi Agrarheute. Smatra se da je globalna trgovina amonijakom ostala ograničena i tržište očekuje dalji nagli pad pri sledećem fiksiranju u Tampi, SAD.

Nepoverljivi kupci

Pad globalnih cena je nastavljen i kada su u pitanju fosfati. Najviše zbog nižih troškova sirovina, porasta zaliha i ograničene potražnje. Globalni kupci potaše trenutno su nepoverljivi. Teško se odlučuju za kupovinu zbog očekivanog daljeg pada i izostanka nove indikativne ugovorne cene za Indiju i Kinu.

Rejting agencija "Fitch" sada je dodatno snizila svoju prognozu za ureu i druga azotna đubriva za 2023. godinu. To opravdava padom cena gasa i isporukama iz ranije sankcionisanih zemalja poput Rusije, Irana i Venecuele.

Stanje na nemačkom tržištu

Kada je reč o Nemačkoj, cene najvažnijih azotnih đubriva su pale za dodatnih 10 evra/t. Kalcijum amonijum nitrat KAS koštao je u toku nedelje 360 €/t, što je oko 250 evra manje nego na početku godine. Urea je nešto više od 480 evra, dok je rastvor uree amonijum nitrata AHL koštao nešto manje od 380 €/t.

Cene fosfornih i potašnih đubriva padaju na svetskom tržištu, ali ne i u Nemačkoj. Za tonu potaše potrebno je izdvojiti 585 €/t. Dijamonijum fosfat DAP je nešto manje od 720 €/t.

Rusija će produžiti ograničenja na izvoz

Treba napomenuti i to da bi Rusija mogla produžiti ograničenja na izvoz đubriva za šest meseci do novembra kako bi pomogla u podršci domaćem tržištu, izjavio je njihov ministar poljoprivrede Dmitri Patrušev.

Moskva je uvela privremene kvote za izvoz nekih đubriva krajem 2021. kako bi osigurala domaće snabdevanje, ali ih je od tada stalno produžavala. Trenutna ograničenja ističu krajem maja.

Ta je zemlja jedan od vodećih svetskih proizvođača potaše, fosfata i azotnih đubriva. 


Tagovi

Tržište đubriva Ograničenje na izvoz Pad potražnje Cene đubriva Cena uree Cena potaše Pad cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.