Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološke, hemijske i mehaničke mere
  • 25.05.2017. 18:00

Cimet, zova i riba protiv krtica

Kažu da je borba krtica i čoveka- rovovska. Razlika je što je krtica zaista u rovu, a poljoprivrednik iznad zemlje. Najefikasniji način je oterati krticu sa imanja, ali je nevolja što ona ne voli da napušta teritoriju koju je odabrala. Borba se tako svodi na nadigravanje i male trikove.

Foto: Biljana Nenković
  • 7.320
  • 297
  • 0

Izrovana gomila zemlje koja osvane na imanju znači samo jedno - krtica. Noćna mora mnogih proizvođača, korisna i štetna u isto vreme, i zbog toga je večita dilema u koju vrstu borbe krenuti protiv nje.

Onaj kome nanosi štetu rekao bi rovovsku, a stručnjaci savetuju umerenu. Odlika borbe je još i da je ona dugotrajna, jer kad se krtica jednom naseli ne voli da menja podneblje. Na početku i podsećanje da prema zakonima Evropske unije one se ne smeju ubijati.

Koliki tunel može da iskopa za jedan sat?

Violeta Petrović Luković, magistar agronomije iz Kragujevca, kaže da je krtica korisna životinja. U stalnoj je potrazi za hranom. Živi ispod zemlje u zoni korenovog sistema i u potrazi za insektima, puževima i glistama kopa tunele i tako rastresa zemlju i poboljšava vazdušno-vodni režim. Ali tu je kraj koristi.

"Kopajući tunele ona nagriza i koren biljke koju gajite, pa ona propadne. Njeni tuneli su na dubini od četiri do pet centimetara. Kreće se u krugu od oko 400 kvadratnih metara i u toku jednog sata može da iskopa 15 metara tunela", objašnjava Petrović Luković.

Igra strpljenja i upornosti

U borbi protiv krtice primenjuju s biološke, hemijske i mehaničke mere. Nijedna nije sto posto delotvorna, te ih treba kombinovati, jer krtica teško napušta prostor na kome se odomaćila.

"Sredstvo na bazi kalcijum karbina u obliku praha može da se aplicira u krtičnjak. Potrebno je oko 20 grama praha za jednu rupu. Gasne patrone su sredstvo u obliku dimne patrone koja se kao petarda zapali i stavi u rupu. Tada se ispušta gas, koji je teži od vazduha. Umesto patrone može se koristiti i krpa natopljena naftom ili petrolejom. Ultra-zvučni rasterivači su mehaničke sprave, koje rade na baterije i primenjuju se poput sonde. Emituju zvuke koje iritiraju krtice i one napuštaju teritoriju. Umesto rasterivača može da posluži i flaša koja se vrhom zarije u krtičnjak. Flašu treba na donjem delu izbušiti da bi strujanje vazduha stvaralo zvuk", dodaje Petrović Luković.

Postoje i mehaničke hvataljke u kojima krtice smrtno stradaju. Pored ovih metoda može se krtičnjak puniti vodom. Uveče se izgaze svu krtičnjaci i u najveći se pusti voda iz creva. Metoda je, upozoravaju stručnjaci, nepouzdana jer u zemlji postoje vazdušni čepovi u kojima krtica može da preživi. Ali, ima još trikova.

Riba odstajala u vodi, cimet ili možda zova

Krtice ne podnose jake mirise. Tako ricinusovo ulje, limunova kora ili voda u kojoj je stajala riba mogu da daju solidne rezultate. Tamo gde ima mačaka i pasa, kažu, nema krtica.

"Izmet mačaka i pasa su savršeni u borbi protiv krtica. Krtičnjak napuniti izmetom ili pak smotuljke pasije dlake staviti u rupu. Takođe, krtice beže od mirisa cimeta, ljute paprike, belog luka. Ne podnose pasulj i mlečiku. Tinktura od zove se takođe koristi u borbi. Preliti listove zove vodom i ostaviti da fermentišu tri do četiri dana. Tako dobijeni preparat razrediti sa vodom u razmeri 1:5 i polivati zemljište", kaže Violeta Petrović Luković.

Savremena tehnologija u borbi protiv krtica

Solarni rasterivač je uređaj koji na ekološki način suzbija krtice. On na svakih 30 sekundi emituje u svim pravcima talase koji izazivaju vibracije. A one uznemiravaju krtice i teraju ih da napuste područje. Površina delovanja jednog talasa je oko 650 kvadratnih metara.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Krtica Krtičnjak Tinktura od zove Miris cimeta Gasne patrone Izmet od mačke Pasija dlaka


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.