Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saveti nutricionistkinje
  • 02.05.2025. 07:30

Dan posle roštilja i čašice više: Kako "preživeti" drugi maj?

Ako vam se jutros čini da vam je stomak ostao na slavlju, a glava na nekoj drugoj lokaciji, red je da malo poradite na svom probavnom sistemu. Donosimo savete nutricionistkinje Maje Jonjić Trifković.

Dan posle roštilja i čašice više: Kako "preživeti" drugi maj?
Foto: Shutterstock/Cherries
  • 70
  • 0
  • 0

Roštilj se dimio, pića su se hladila, a salate služile više za ukras nego za jelo – prvi maj je, kod mnogih ostavio posledice. Jutro nakon prazničnog slavlja često izgleda kao poprište bitke: stomak prepun, glava teška, a vi se pitate da li je jučerašnja četvrta pljeskavica i ko zna koja čašica bila greška. Jeste.

Ali, niste sami, i nije sve izgubljeno. Uz malo pameti i dosta vode, i najumorniji organizam može da se vrati na fabričke postavke. Ako vam se jutros čini da vam je stomak ostao na slavlju, a glava na nekoj drugoj lokaciji, red je da malo poradite na svom probavnom sistemu.

Šta jesti, šta piti...

Šta pojesti, šta piti i kako pomoći organizmu da se vrati u balans nakon praznične neumerenosti, pojasnila je Maja Jonjić Trifković, nutricionististkinja iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Maja Jonjić Trifković
Postoje obroci koji olakšavaju rad jetre, kaže nutricionistkinja (Foto: INZ)

"Dan nakon unosa teške hrane i alkohola je najbolje započeti dobrom hidratacijom, običnom vodom, nezaslađenim biljnim čajem ili bistrom supom, kako bi se organizam oporavio od dehidratacije izazvane unosom alkohola i obilnim teškim obrocima", kaže Jonjić Trifković, dodavši i kako prvi obrok treba da bude lagan, npr. ovsena kaša s lanom, jabukom, borovnicama i jogurtom s probiotikom, koji će pomoći u obnavljanju crevne mikroflore.

Ističe kako postoje obroci koji olakšavaju rad jetre, organa koji najviše trpi zbog praznične neumerenosti, ali i rad našeg probavnog sistema.

"To su prvenstveno lagane čorbe i variva od povrća, a za oporavak jetre naročito je dobro povrće kao što su špargle, artičoke, kelj, kupus, brokoli. Od voća svakako uvrstite sok od grejpa, jabuke, šargarepe i cvekle", savetuje nutricionistkinja.

Ne preskačite doručak

Preskakanje doručka ne preporučuje nikada, pa ni nakon obilnih prazničnih obroka. Važno je, navodi, polako vratiti telo u rutinu s manjim i pravilno raspoređenim obrocima tokom dana. Idealno je pojesti nešto lako svarljivo i nutritivno bogato.

"Zato je jako važan unos hrane bogate vlaknima: integralne žitarice, mekinje, mahunarke, semenke, voće, povrće, koja utiče na pravilno funkcionisanje probave i pomaže u eliminaciji štetnih materija iz organizma", poručuje Jonjić Trifković.

Da li doručak predstavlja najvažniji obrok u danu?

Za rehidraciju organizma, kako dodaje, od posebnog je značaja redovno piti vodu u dovoljnim količinama tokom celog dana. Osim vode, preporučuju se nezaslađeni biljni čajevi, kao i ceđeni sok od narandže i limuna.

"Za nadoknadu elektrolita konzumirajte blago posoljene bistre supe. Svakako, izbegavajte alkohol, energetska pića, zaslađene sokove, ali i kafu u velikim količinama. Unos svežeg voća poput banane ili narandže dodatno pomaže nadoknadu elektrolita", kaže naša sagovornica.

Ako se javljaju simptomi poput jake mučnine, povraćanja, bolova u stomaku, dijareje, izražene nadutosti, dugotrajnog umora ili vrtoglavice terba potražiti stručnu pomoć lekara.

Danas nemojte samo ležati

Prema savetu nutricionistkinje, umerena fizička aktivnost poput šetnje na otvorenom, blagog istezanja ili lagane vožnje bicikla svakako koristi organizmu i doprinosi poboljšanju raspoloženja.

"Intenzivan trening ne bih preporučila dan nakon prekomernog unosa hrane i alkohola. Ukoliko ste tokom praznika bili neumereni, dajte svom telu vreme za oporavak."

muškarac jede supu
Supa je uvek dobar izbor (Foto: Shutterstock/New Africa)

Kako biste pomogli probavi, omogućite sebi svakodnevni unos hrane bogate vlaknima, kako je prethodno navedeno, povećajte unos voća i povrća (posebno zelenog lisnatog) za dovoljno snabdevanje organizma vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji će ojačati imunitet i ublažiti štetni efekat otrovnih materija (toksina).

Osim u čorbama i supama ili kao prilog glavnom jelu, povrće možete mešati u razne salate ili zajedno s voćem u ukusne kombinacije različitih smutija i kaša, koji mogu biti praktično, hranljivo i ukusno rešenje za vašu užinu.

"Izbacite ili svedite na minimum unos suve i brze hrane, masne i pržene hrane, industrijski ultraprerađene hrane, slatkiša, gaziranih i drugih zaslađenih sokova, energetskih pića i, svakako, alkohola. Ne preterujte s količinama unesene hrane i trudite se da rasporedite ukupan dnevni unos hrane u više manjih obroka u toku dana radi ubrzanja metabolizma i podsticanja probave", zaključuje Jonjić Trifković.


Tagovi

Prvi maj Drugi maj Šta jesti Šta piti Maja Jonjić Trifković Institut za zdravlje i sigurnost hrane


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.