Ako vam se jutros čini da vam je stomak ostao na slavlju, a glava na nekoj drugoj lokaciji, red je da malo poradite na svom probavnom sistemu. Donosimo savete nutricionistkinje Maje Jonjić Trifković.
Roštilj se dimio, pića su se hladila, a salate služile više za ukras nego za jelo – prvi maj je, kod mnogih ostavio posledice. Jutro nakon prazničnog slavlja često izgleda kao poprište bitke: stomak prepun, glava teška, a vi se pitate da li je jučerašnja četvrta pljeskavica i ko zna koja čašica bila greška. Jeste.
Ali, niste sami, i nije sve izgubljeno. Uz malo pameti i dosta vode, i najumorniji organizam može da se vrati na fabričke postavke. Ako vam se jutros čini da vam je stomak ostao na slavlju, a glava na nekoj drugoj lokaciji, red je da malo poradite na svom probavnom sistemu.
Šta pojesti, šta piti i kako pomoći organizmu da se vrati u balans nakon praznične neumerenosti, pojasnila je Maja Jonjić Trifković, nutricionististkinja iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
"Dan nakon unosa teške hrane i alkohola je najbolje započeti dobrom hidratacijom, običnom vodom, nezaslađenim biljnim čajem ili bistrom supom, kako bi se organizam oporavio od dehidratacije izazvane unosom alkohola i obilnim teškim obrocima", kaže Jonjić Trifković, dodavši i kako prvi obrok treba da bude lagan, npr. ovsena kaša s lanom, jabukom, borovnicama i jogurtom s probiotikom, koji će pomoći u obnavljanju crevne mikroflore.
Ističe kako postoje obroci koji olakšavaju rad jetre, organa koji najviše trpi zbog praznične neumerenosti, ali i rad našeg probavnog sistema.
"To su prvenstveno lagane čorbe i variva od povrća, a za oporavak jetre naročito je dobro povrće kao što su špargle, artičoke, kelj, kupus, brokoli. Od voća svakako uvrstite sok od grejpa, jabuke, šargarepe i cvekle", savetuje nutricionistkinja.
Preskakanje doručka ne preporučuje nikada, pa ni nakon obilnih prazničnih obroka. Važno je, navodi, polako vratiti telo u rutinu s manjim i pravilno raspoređenim obrocima tokom dana. Idealno je pojesti nešto lako svarljivo i nutritivno bogato.
"Zato je jako važan unos hrane bogate vlaknima: integralne žitarice, mekinje, mahunarke, semenke, voće, povrće, koja utiče na pravilno funkcionisanje probave i pomaže u eliminaciji štetnih materija iz organizma", poručuje Jonjić Trifković.
Za rehidraciju organizma, kako dodaje, od posebnog je značaja redovno piti vodu u dovoljnim količinama tokom celog dana. Osim vode, preporučuju se nezaslađeni biljni čajevi, kao i ceđeni sok od narandže i limuna.
"Za nadoknadu elektrolita konzumirajte blago posoljene bistre supe. Svakako, izbegavajte alkohol, energetska pića, zaslađene sokove, ali i kafu u velikim količinama. Unos svežeg voća poput banane ili narandže dodatno pomaže nadoknadu elektrolita", kaže naša sagovornica.
Ako se javljaju simptomi poput jake mučnine, povraćanja, bolova u stomaku, dijareje, izražene nadutosti, dugotrajnog umora ili vrtoglavice terba potražiti stručnu pomoć lekara.
Prema savetu nutricionistkinje, umerena fizička aktivnost poput šetnje na otvorenom, blagog istezanja ili lagane vožnje bicikla svakako koristi organizmu i doprinosi poboljšanju raspoloženja.
"Intenzivan trening ne bih preporučila dan nakon prekomernog unosa hrane i alkohola. Ukoliko ste tokom praznika bili neumereni, dajte svom telu vreme za oporavak."
Kako biste pomogli probavi, omogućite sebi svakodnevni unos hrane bogate vlaknima, kako je prethodno navedeno, povećajte unos voća i povrća (posebno zelenog lisnatog) za dovoljno snabdevanje organizma vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji će ojačati imunitet i ublažiti štetni efekat otrovnih materija (toksina).
Osim u čorbama i supama ili kao prilog glavnom jelu, povrće možete mešati u razne salate ili zajedno s voćem u ukusne kombinacije različitih smutija i kaša, koji mogu biti praktično, hranljivo i ukusno rešenje za vašu užinu.
"Izbacite ili svedite na minimum unos suve i brze hrane, masne i pržene hrane, industrijski ultraprerađene hrane, slatkiša, gaziranih i drugih zaslađenih sokova, energetskih pića i, svakako, alkohola. Ne preterujte s količinama unesene hrane i trudite se da rasporedite ukupan dnevni unos hrane u više manjih obroka u toku dana radi ubrzanja metabolizma i podsticanja probave", zaključuje Jonjić Trifković.
Tagovi
Autorka