Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doručak
  • 13.12.2024. 12:00

Da li doručak predstavlja najvažniji obrok u danu?

Nezavisno od toga da li ste ljubitelj obilnih jutarnjih obroka ili ste među onima koji prvi obrok pojedu tek u podne, sigurno ste od detinjstva slušali kako je doručak najvažniji obrok u danu. Da li je on ključan obrok za naše zdravlje ili je to samo uvreženo mišljenje u narodu?

Foto: shutterstock/Geber86
  • 97
  • 19
  • 0

Jutro često započinjemo šoljicom kafe i brzinskim zalogajem, ako uopšte i stignemo da doručkujemo.

S druge strane, od malih nogu učili su nas da je to najvažniji obrok u danu što tvrde i razni portali. Jedan od njih je i večernji.hr koji u svom članku navodi da je najvažniji jer nam daje energiju koja nam je važna za ceo dan i ne preporučuje se da se preskače.

 

Ipak, da li je zaista tako i treba li svima da bude obavezan istražio je portal foodfacts.news.

"Nije ništa manje ili više važan od ručka ili večere", jasno kaže Josip Rešetar, magistar nutricionaizma, dodajući da nije obvezan svima i da nema nikakvu mitsku moć.

Doručak bogat vlaknima je dobar izbor

Ako se budite gladni, dodaje, pojedite doručak, međutim, ukoliko niste gladni, odložite ga za sat-dva. U slučaju da ni nakon tih sat - dva nemate potrebu za hranom, preskočite ga i ne bojte se da to radite ukoliko vam nikako ne odgovara.

"Doručak sam po sebi nije zdrav. Njegov kvalitet zavisi od toga šta u njemu konzumirate", naglašava ovaj magistar nutricionizma pojašnjavajući da je manje važno da li je sladak ili slan, ali je važno da je raznolik.

Navodi kako ishrani generalne populacije hronično nedostaje vlakana, pa bi na prvom mestu preporučio obrok bogat njima, poput nekog oblika integralnih žitarica. Pridružite im mleko ili jogurt budući da je manje verovatno da ćete mlečne proizvode u značajnijoj meri konzumirati uz ručak ili večeru. Radi raznolikosti i ukusa, dodajte mu i druge sastojke po želji, pazeći pritom da ne preterate sa količinom.

Priprema zobene kaše (foto: shutterstock/gpointstudio)

Prema njegovim rečima, ukoliko smatrate da biste trebali da ga jedete jer ste bombardovani klišeom doručka kao najvažnijeg obroka u danu, takva poruka će vam izazvati stres.

Osim stresa, napominje, potencijalna bi posledica mogla biti i nezdravija ishrana budući da biste se zbog neuspeha u ostvarivanju prvog dnevnog prehrambenog zadatka mogli obeshrabriti i odustati od pokušaja postizanja "zdrave" ishrane.

"Ako se osećate bez energije i mlitavo, eksperimentišite s uključivanjem doručka u svoju dnevnu rutinu", predlaže Rešetar upozoravajući da u tom slučaju treba smanjiti energetski unos kroz ostatak dana.

Kome se ne preporučuje preskakati ga?

U protivnome, poručuje: "Stvorićete kalorijski višak koji će rezultirati nakupljanjem masnog tkiva".

Zagrebački nutricionista kaže da bi dijabetičari ili oni koji imaju problema sa regulacijom šećera u krvi trebali da pravilno rasporede dnevne obroke, odnosno, ne bi trebali da preskaču doručak.

Njega bi, komentariše, svakako preporučio i osobama koje se ozbiljnije bave sportom ili su kod izgradnje tela u fazi redukcije masnog tkiva (definicije) te nastoje da zadrže mišićnu masu.

Takođe, deca su nešto osetljivija na izostanak hrane u dužem vremenskom periodu zbog čega mogu da pate njihove kognitivne performanse, posebno u edukativnom okruženju.

Da li E brojevi u hrani izazivaju hiperaktivnost kod dece?

Zato, preporučuje, ipak pokušajte da usadite naviku doručkovanja vašoj deci.

"Ipak, doručak ne treba previše forsirati", zaključak je nutricioniste Rešetara koji veruje da će, ukoliko vam to stvara stres, doneti više štete nego koristi pa je, savetuje, bolje tu energiju potrošiti na, na primer, pripremu spostvenog obroka umesto odlaska u prodavnicu brze hrane.

Preskakanje doručka je prihvatljivo ako…

Magistar nutricionizma, Tea Vučković kaže da je, osim što osigurava bolju koncentraciju i podržava metabolizam, doručak često povezan sa unosom ključnih nutrijenata što doprinosi ukupnoj prehrambenoj ravnoteži, potencijalnom uticaju na regulaciju apetita i prehrambene navike tokom ostatka dana.

Kako navodi, istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da osobe koje redovno doručkuju imaju poboljšanu osetljivost na insulin u poređenju sa onima koje preskaču navedeni obrok.

"To može imati važnu ulogu u prevenciji metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2 i podržava tvrdnju da doručak može biti ključan za dugoročno zdravlje i stabilizaciju nivoa energije tokom dana", ističe Vučković napominjući da ipak naučna literatura nije jednoglasna i da uticaj njegovog preskakanja na metabolizam i energiju u velikoj meri zavisi od individualnih okolnosti.

Naučna literatura nije jednoglasna, kaže magistar Vučković (foto: T. Vučković)

Ova nutricionistkinja spominje takođe da je, iako postoje neki dokazi o negativnim dugoročnim efektima, potrebno sprovesti dodatna istraživanja s konzistentnim definicijama i kontrolom drugih faktora da bi se jasno razumelo kako preskakanje doručka utiče na zdravlje.

"Ono može biti potpuno prihvatljivo ako osoba unosi uravnotežene obroke kasnije tokom dana", objašnjava ona dodajući da je važan kvalitet i struktura kasnijih obroka kako bi se sprečilo prejedanje ili unos niskokvalitetne hrane.

Recepti za zdrav doručak

Takođe skreće pažnju na to da je važno osluškivati sopstveno telo i odabrati obrasce ishrane koji odgovaraju individualnom stilu života i potrebama.

"Ako osoba nema apetit ujutru, ne treba da se forsira da jedr", mišljenja je i nutricionistkinja Vučković i savetuje da, ako želite da uvedete obrok ujutru, možda pomaže da započnete dan s lakšim opcijama poput toplih napitaka ili malog obroka s visokim procentom proteina i vlakana.

Uravnotežen doručak, sugeriše, trebao bi da sadrži proteine, složene ugljene hidrate, zdrave masti, vitamine i minerale, a navodi i nekoliko primjra takvih obroka precizirajući sastojke.

Tost sa kajganom i sjemenkama

Sastojci:

● Jaja: dva komada

● Maslinovo ulje: 1/2 kašičice

● Suncokretove semenke: dve kašičice

● Integralni hleb: dve kriške

● Mešavina indijskih oraha i suvih brusnica: 1/2 šake

Priprema:

Na malo maslinovog ulja pripremite kajganu. Po želji, tostirajte hleb i suncokretove semenke. Na tostirane kriške hleba stavite kajganu, a zatim pospite mešavinom oraha, brusnica i semenki. Poslužite toplo.

Rafaelo činija za doručak

Sastojci:

● Grčki jogurt: 1/2 šolje

● Posni sir: 1/2 šolje

● Banana: jedan komad

● Kokosovo brašno: dve kašike

● Bademi: šest komada

Priprema:

U činiju stavite grčki jogurt i posni sir i dobro promešajte. Nasecite bananu na kriške i pospite kokosovim brašnom. Dodajte bademe. Poslužite odmah.

Jaja: Krivac za povišeni holesterol?

Na kraju možemo zaključiti kako je tvrdnja da je doručak najvažniji obrok u danu netačna. Može biti od velikog značaja i može doprineti stabilnosti nivoa energije tokom dana, ali svi su obroci podednako važni. Ključan je kvalitet ishrane odnosno šta biramo kako za doručak, tako i za ostale obroke u danu.


Tagovi

Doručak Recepti za doručak Dezinformacije Josip Rešetar Tea Vučković Vlakna u ishrani


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Egzotična voćna aroma i miris ruže..Da li ste nekada probali batatovku? Ni nalik vodki, kako mnogi misle, dok je ne probaju. Samo jedan čovek proizvodi rakiju od batata u svetu. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub-u!