Neke veštačke boje i konzervansi često se spominju kao potencijalno problematični kod osetljive dece. Koji su to rizični brojevi na deklaraciji, a koje bi roditelji trebalo da izbegavaju u ishrani dece?
E brojevi su oznake za aditive koji poboljšavaju izgled, ukus ili trajnost proizvoda, a neki od njih su veštačke boje i konzervansi.
Ipak, s obzirom na sve veći broj dece sa dijagnostifikovanim poremećajem pažnje i hiperaktivnošću, sve se češće poteže pitanje da li veštačke boje, konzervansi i drugi aditivi u hrani imaju veze s ovim problemima?
Navedena tema se spominje i na portalu budidobro.com koji u svom članku navode da određene boje (E brojevi) mogu podstaći alergijsku reakciju poput otežanog disanja kod astmatičara i hiperaktivnost kod dece.
Na upit o izvorima informacija korišćenih u članku odgovaraju da se tekst članka temelji na sledećoj literaturi:
1.Katalenić, M. (2008) Aditivi i hrana, Medicus: Nutricionizam, 17(1), 57-64
2. Šadić, S. i Maltez Ćatić, Z. (2013) Nutritivne alergije, Hrana u zdravlju i bolesti: naučno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku, 2(1), 28-35
3. Ursula, A., Hinds, A., Orbach, S., Shepherd, R. i Spence, H (2006) Hrana koja šteti, hrana koja leči, hrvatsko izdanje, Zagreb: Mozaik knjiga d.o.o.
Šta na to kažu stručnjaci proverio je portal foodfacts.news.
"Prema istraživanjima, prekomerni unos prerađene hrane bogate aditivima poput veštačkih boja sve češće se povezuje sa povećanom hiperaktivnošću, nedostatkom pažnje i nemirom kod dece", ističe magistar nutricionizma Martina Jajaš Višković.
Još uvek, dodaje, ne postoji konačan odgovor naučnika o njihovom uticaju na poremećaje u ponašanju. "No, Food Standards Agency (FSA) je 2019. godine izdala preporuke u kojima navodi kako određene veštačke boje mogu da povećaju hiperaktivnost kod neke dece", otkriva ova nutricionistkinja.
Navodi da prema Pravilniku o prehrambenim aditivima u Hrvatskoj postoji šest za koje je potrebno na deklaraciji navesti da mogu uticati na aktivnost i pažnju dece, a to su: E110 (Sunset yellow), E104 (Quinoline yellow), E122 (Carmoisine), E129 (Allura red), E102 (Tartrazine), E124 (Ponceau 4R).
Jajaš Višković savetuje roditeljima da čitaju deklaracije kako bi proverili popis sastojaka i videli koju vrstu boje sadrže.
"Međutim, svakako je potrebno staviti fokus na celovite namirnice koje prirodno sadrže svoje boje", zaključuje šibenska nutricionistkinja pojašnjavajući da će na taj način izbeći nepotrebne aditive i uneti nutritivno vredne namirnice, a ograničiti unos prerađene hrane bogate jednostavnim šećerima i aditivima.
Doc. dr sc. Snežana Barjaktarović Labović, specijalistkinja higijene i uža specijalistkinja dijetoterapije takođe ističe kako naučna istraživanja pružaju dokaze o povezanosti određenih prehrambenih aditiva i hiperaktivnosti kod dece.
Kaže da je najpoznatija studija na ovu temu Southamptonova iz 2007. godine koja je pokazala da konzumacija određenih kombinacija veštačkih boja i konzervansa može povećati nivo hiperaktivnog ponašanja kod dece.
Važno je, dodaje, naglasiti da su rezultati ove studije takođe pokazali da ne reaguju svi jednako. Neka su osetljivija na ove aditive, dok kod druge dece nisu zabeležene promene u ponašanju.
Kako saznajemo, zbog ovih nalaza je Evropska unija 2010. uvela obvezno označavanje proizvoda koji sadrže određene veštačke boje sa upozorenjem: "Može negativno uticati na aktivnost i pažnju kod dece."
Osim toga, kasnija istraživanja i meta - analize potvrdile su da bi mogle uticati na ponašanje kod osetljive dece. "Međutim, naglašavaju značaj razmatranja i drugih faktora, kao što su genetika, način ishrane i uticaj okruženja", pojašnjava Barjaktarović Labović.
Ova profesorica navodi iste aditive kao i Jajaš Višković potencijalno problematičnim i u tu grupu dodaje još i natrijum benzoat (E211) koji predstavlja konzervans prisutan u gaziranim pićima, voćnim sirupima i drugim napicima.
Prema njenim rečima, mehanizmi delovanja ovih aditiva nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se pretpostavlja da mogu izazvati promene u neurotransmiterskim putevima u mozgu, povećati oksidativni stres ili uzrokovati imunološke reakcije kod predisponirane dece.
Potrebno je edukovati decu od najranijeg uzrasta o značaju pravilne ishrane, ističe Barjaktarović Labović
Roditeljima savetuje da pri kupovini prehrambenih proizvoda za decu obrate pažnju na deklaraciju. "Izbegavajte proizvode koji sadrže gore navedene aditive i konzervanse i obratite pažnju na proizvode koji nose upozorenje: "Može negativno uticati na aktivnost i pažnju kod dece", upozorava.
Takođe uopšteno preporučuje biranje proizvoda sa što manje aditiva i veštačkih sastojaka, a prednost treba dati nutritivno bogatim proizvodima poput svežeg povrća, voća, integralnih žitarica i mlečnih proizvoda.
Dobro je, dodaje, isto tako ograničiti unos gaziranih pića i grickalica jer ovi proizvodi često sadrže aditive i veliku količinu šećera što može negativno uticati na zdravlje i ponašanje dece.
"Edukovati ih od najranijeg uzrasta o značaju pravilne ishrane i uključiti ih u izbor zdravih namirnica. Ovo pomaže u razvijanju zdravih navika koje će trajati celog života", poručuje crnogorska stručnjakinja za ishranu.
Šta možemo zaključiti? Navedeni E brojevi mogu izazvati hiperaktivnost kod dece što znači da je tvrdnja tačna.
Kada kupujemo prerađene industrijske proizvode deci dobro je obratiti pažnju na deklaraciju i izbegavati unos spomenutih potencijalno kritičnih brojeva, a kako bismo izbegli unos aditiva možemo birati celovite i nutritivno bogate proizvode.
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/