Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 29.09.2018. 12:30

Divlje svinje pustoše njive u selima pod Rudnikom

Divlje svinje, koje zakoni štite od ubijanja, uz novčane i druge stroge kazne, za sada neometano krstare njivama domaćina, ma kako ih oni štitili neprobojnim ogradama i žičanim električnim "čobanicama". Pojedini seljani su čak organizovali i noćne straže, pa nezvane goste teraju uglavnom petardama.

Foto: Novosti / M. Bošnjak
  • 2.794
  • 135
  • 0

Domaćini u selima ispod planine Rudnik, zbog štetočina koje im uništavaju letinu, sve češće odustaju od uzgoja žitarica. Kako tvrde, a prenose Novosti, najgore je u Gornjoj Crnući u zaseoku Dugopolje, iznad koje se nalazi stanište divljih svinja. Inače, u ovom selu, udaljenom oko pet kilometara od severne industrijske zone Gornjeg Milanovca, gotovo da nema poljoprivrednika kome divlje svinje nisu opustošile kukuruzišta i njive posejane pšenicom. Štetu od divljih svinja trpe i mnoga sela pod drugim, udaljenijim šumama.

Divlje svinje, koje zakoni štite od ubijanja, uz novčane i druge stroge kazne, za sada neometano krstare njivama domaćina, ma kako ih oni štitili neprobojnim ogradama i žičanim električnim "čobanicama". Pojedini seljani su čak organizovali i noćne straže, pa  nezvane goste teraju uglavnom petardama.

"Električne čobanice" ne pomažu

Milisav i Dragomir Đorđević kažu da u Dugopolju od poljoprivrede živi 12 domaćinstava. Oni napominju da je šteta velika, jer divlje svinje probijaju čak i gustu ogradu od bodljikave žice upredenu sa živogorom, mladim grabićima koje je sadio još Dragomirov otac, zbog zaštite od tih štetočina. Dragomir naglašava da je svoje njive još gušće ogradio bodljikavom žicom, ali uzalud. On se žali da nadležna ministarstva ugroženim poljoprivrednicima odgovaraju da useve zaštite električnim "čobanicama". Međutim, kako objašnjava Đorđević, prvu divlju svinju koja na tu žicu naleti ta "čobanica" samo pecne, a da je i ošamuti nema vajde, zato što ta prva izvrši proboj, pokida žicu, a sav njen i drugi čopori nesmetano ulaze u njive. Dragomir kaže da svinje preoravaju livade košanice, a najgore je to što već počinju da preoravaju i dvorišta.

Divlje životinje štiti Pravilnik, a seljake?

Đorđevići tvrde da divlja svinja u Srbiji ima veća prava od poljoprivrednika, jer ako bi iko od meštana ubio divlju svinju, smesta bi morao da plati kaznu od najmanje 30.000 dinara. O merama za sprečavanje šteta od divljači, štete na divljači i postupcima njihovog utvrđivanja, na snazi je Pravilnik Lovačkog saveza Srbije, koji je 2011. godine potpisao tadašnji ministar poljoprivrede i šumarstva Dušan Petrović. Đorđevići su ovog septembra dobili dva rešenja Lovačkog udruženja "Vojvoda Milan Obrenović", iz Gornjeg Milanovca, u kojima im se preporučuje da, ukoliko im divljač još bude pravila štete, napišu nove prijave i zahteve.

Smrtni slučaj na noćnoj straži

Na kraju treba podsetiti i na slučaj od pre dve sedmice kada je u susednom selu Svračkovci na svojoj njivi umro je B. S. na noćnoj straži, gde je bio zbog divljih svinja. Dragomir i Milisav Đorđević se pitaju da li treba još neko da umre, ili da koga, te zveri u čoporima, ako imaju mlade, rastrgaju, pozivajući nadležne da reaguju i da krenu u rešavanje ovog gorućeg problema rudničkih seljaka.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Divlje svinje Šteta Rudnik Gornja Crnuća Dragomir Đorđević Pravilnik Lovački savez Srbije Dugopolje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.