Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o predžetvenom finansiranju
  • 05.05.2015. 09:30

Država hvali, seljaci skeptični!

Zakon o finansiranju poljoprivrede, poznatiji kao Zakon o predžetvenom finansiranju, stupa na snagu 1. juna. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da će njegovim stupanjem paori moći do kapitala kada im je najpotrebniji - pred setvu. Na ove najave poljoprivrednici su kao i obično - skeptični.

Foto: depositphotos.com
  • 414
  • 97
  • 0

Država nema dovoljno novca, i to je svima poznato. Iz godine u godinu smanjuju se subvencije, a poljoprivrednici su gotovno hronično bez obrtnog kapitala. Jedna od novina, u novembru usvojenog Zakona o finansiranju poljoprivrede, je uvođenje korišćenja zaloga na budućem rodu, kao sredstva za obezbeđenje pozajmice.

Ugovor o finansiranju proizvodnje upisivaće se u Registar ugovora o finansiranju, koji vodi Agencija za privredne registre, što će omogućiti proveru da li je određena parcela opterećena nekom obavezom.

Ministarstvo: Poljoprivrednici će lakše do novca

Danilo Golubović
Državni sekretar u resornom Ministarstvu

Danilo Golubović

Državni sekretar u resornom Ministarstvu, Danilo Golubović, kaže da će novac pred setvu poljoprivednici moći da obezbede na osnovu usvojenog Zakona o finansiranju poljoprivredne proizvodnje.

"Znamo da poljoprivrednici imaju problema sa obezbeđivanjem novca kada im je najviše potreban - pred setvu i pred žetvu. Ono što je najveća novina u ovom Zakonu, i što će sigurno da godi našim poljoprivrednicima, jeste to što se kao zalog na buduću pozajmicu stavlja budući rod. Pošto će ugovori biti zavedeni u Agenciji za privredne registre, to daje veliku sigurnost učesnicima u ovom poslu. Mogućnost malverzacija, na primer da neko daje dva puta zalogu za isti rod, je time otklonjena", kaže Golubović.

Poljoprivrednici skeptični prema novom Zakonu

Poljoprivrednici i agrarni analitičari sa kojima smo razgovarali o Zakonu o finansiranju poljoprivrede su ga uglavnom dočekali na nož. Tako predsednik Kluba paora 100P +, Vojislav Malešev, smatra da Zakon o predžetvenom finansiranju neće zaživeti u praksi.

Vojislav Malešev
Predsednik Kluba paora 100P +

Vojislav Malešev

"Zakon je donet preuranjeno, bez konsultacija sa poljoprivrednicima. Smatram da taj Zakon neće zaživeti iz više razloga. Ako već nije zaživeo Kompenzacioni fond, gde ste vi imali robu u silosu i neko je garantovao za tu robu, kako će zaživeti ovo gde je roba na poljima. Na poljima nemamo, na žalost, nikakvu sigurnost. Prvo što kod nas nije zaživelo nikakvo osiguranje prihoda. Kako će neko garantovati za robu koja još nije skinuta. Ni jedna osiguravajuća kuća ne osigurava vodoležja, a znamo koliko toga imamo po njivama. I osiguranje od suše još uvek nije zaživelo. Da zaključim, taj usev koji je na njivi je jedna velika nepoznanica i po prinosu i po prihodu", kaže Malešev.

Poljoprivrednik iz Subotice Miroslav Ivković plaši se da će Zakon o finansiranju poljoprivede štititi interese tajkuna, a ne poljoprivrednika. "Svedoci smo da je predhodnih godina veliki broj firmi prerađivača otkupljivao žitarice od poljoprivrednika i na neki volšeban način, odlazili u stečaj zajedno sa robom koju su preuzeli od poljoprivrednika, a nisu je isplatili. Bojim se da će i nadalje država biti na strani prerađivača kao što je bila svih ovih godina", kaže Ivković.

Sumnje iskazala i stručna javnost

Iako je stručna javnost puno očekivala od Zakona o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, prema tvrdnji sekretara Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine, Đorđa Bugarina, konačna verzija ide na štetu poljoprivrednika. On izdvaja jedan detalj.

"Ovaj Zakon praktično daje mogućnost poveriocu da u vansudskom postupku izvrši prodaju imovine dužnika, ako ovaj nije izmirio obaveze iz tog ugovora prema njemu, pa šta više, dozvoljava poveriocu da angažuje policiju da asistira tom vansudskom prodajom. Poverilac čak u roku od jednog dana može da aktivira hipoteku, ne dokazujući pri tome da li je dužnik izmirio obavezu", konstatuje Bugarin.

Na kraju sve zavisi o reakciji banaka

Na poljoprivrednicima je konačna odluka da li će se zaduživati pod ovakvim uslovima. Ono što je već sada evidentno, je da smanjena ulaganja u biljnu proizvodnju, a pre svega seme, đubrivo, pesticide pa i mašinske operacije, daju svoje rezultate. Uprkos napretku nauke, prosečni prinosi najznačajnijih ratarskih kultura su nam kao pre četvrt veka.

Prvi jun je blizu, a reakcija banaka će biti taj lakmus papir, koji će pokazati da li će Zakon o finansiranju poljoprivrede poznatiji kao Zakon o predžetvenom finansiranju, zaživeti u praksi.

Foto: depositphotos.com; prudkov


Tagovi

Predžetveno finansiranje Danilo Golubović Vojislav Malešev Đorđe Bugarin Ministarstvo poljoprivrede Zalog na budućem rodu Obezbeđenje novca Setva Žetva Pozajmica Zakon o predžetvenom finansiranju Poljoprivrednici Biljna proizvodnja Smanjena u


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]