Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genetski inženjering
  • 08.05.2021. 18:00

EU preispituje pravila za genetski modifikovane useve

Na osnovu dostupnih podataka i rezultata studije, EK je zaključila da postoji naučna osnova za pokretanje ciljane politike za biljke dobijene određenim genomskim tehnikama.

Foto: Depositphotos/Matic.Sandra
  • 96
  • 7
  • 0

Nova studija Evropske komisije (EK) zaključila je da je trenutni pravni okvir koji reguliše nove genomske tehnike (NGT) nedovoljan i ukazala da bi trebalo razmotriti nove instrumente politike kako bi se iskoristile prednosti ove tehnologije, piše euractiv.

Veće EU zatražilo je pre godinu dana dugo očekivanu studiju, objavljenu prošle nedelje kako bi se razjasnila situacija nakon kontroverzne presude Evropskog suda pravde (ECJ) 2018. da bi organizmi dobijeni NGT-ima u načelu trebalo da pripadaju GMO direktivi.

Iako studija ne dovodi u pitanje pravnu presudu, zaključuje da razvoj biotehnologije, u kombinaciji sa nedostatkom definicija ključnih pojmova, i dalje dovodi do dvosmislenosti u tumačenju nekih koncepata, što potencijalno dovodi do regulatorne nesigurnosti. Takođe, navodi da postoje "jake indicije" da sadašnje zakonodavstvo "nije prikladno za neke NGT-ove i njihove proizvode te da ga treba prilagoditi naučnom i tehnološkom napretku.

"Na osnovu dostupnih podataka i rezultata studije, Komisija je zaključila da postoje dokazi i naučna osnova za pokretanje ciljanih aktivnosti za uzgoj biljaka dobijenih određenim genomskih tehnikama kao što su mutageneza i cisgeneza", napisao je potpredsednik EK, Maroš Šefčovič u pismu upućenom portugalskom predsedništvu.

Kao nastavak ove studije, namera je da se sprovede procena učinka sa ciljem novih predloga usmerenih na odabrane NGT-ove.

"Da bi to učinila, izvršna vlast EU-a namerava da nastavi da razvija potrebna naučna znanja", rekao je Šefčovič, dodajući da bi svaka dalja politička akcija trebalo da ima za cilj da omogući takvim proizvodima doprinos održivosti u skladu s ciljevima evropske revizije.

"To ne bi trebalo da bude zamišljeno kao poziv na reviziju celokupnog postojećeg GMO okvira", naglasio je dodavši kako će fokus biti samo na određenim tehnikama sa određenim profilom rizika.

"Ne bismo trebalo nužno da razgovaramo o novim GMO-ovima kada govorimo o NGT-ima jer su ove tehnike i njihovi proizvodi koje bismo želeli da proučavamo vrlo slični konvencionalnim", zaključio je.

Pojedinci pozdravljaju odluku, a Zeleni se protive

Portugalska ministarka poljoprivrede, Maria do Céu Antunes tvrdi da uređivanje gena nije prioritet njihovog predsedanja Parlamentom.

"Verujemo da su ove genomske tehnike i biotehnologija vrlo važne za budućnost, ali je bitno i da se zakonodavstvo ažurira i uskladi način na koji one mogu koristiti", poručila je.

Evropska organizacija semenske industrije "Euroseeds" poručuje da je studija pružila priliku Evropi mogućnost da svoje više od 20 godina staro zakonodavstvo uskladi sa naučnim napretkom. 

Predsedavajući poljoprivrednog odbora Evropskog parlamenta, Norbert Lins, pozdravio je predloženi otvoreni dijalog sa građanima i državama članicama o NGT-ima, komentarišući da bi ciljevi Zelenog plana trebalo da idu ruku pod ruku s tehnološkim inovacijama.

Međutim, udruženje "Greenpeace" upozorava da Komisija na ovaj način otvara vrata za novi GMO. Prema Kevinu Steirsu, savetniku iz ovog udruženja, izvršne i nacionalne vlade EU moraju da poštuju ​​načelo predostrožnosti i odluku Evropskog suda pravde.

"GMO pod drugim nazivom i dalje je GMO i prema njemu se mora postupati skladno zakonu", rekao je.

Isto tako, zastupnik Zelenih u Evropskom parlamentu, Martin Hojsling, naglasio je da je novi genetski inženjering i dalje genetski inženjering i da bi trebalo da podlegne istim pravilima kao i svi drugi procesi.

"Ne treba nam novi zakon o njemu. Stroga pravila o odobrenju, sledljivosti u označavanju moraju se i dalje primenjivati ​​na sve GM biljke”, naglasio je.

S njim se složila i njegova koleginica, Eleonora Evi koja je nedavno upozorila da EU mora da nastavi da označava svu GM hranu bez obzira na tehnologiju koja se koristi za proizvodnju. Pozvala se na anketu kojom se ispitalo mišljenje građana EU, a koju su naručili Zeleni. Ispitivanje je pokazalo da 86 odsto Evropljana koji su čuli za genetski modifikovane useve žele da hrana proizvedena od njih bude označena kao takva.

Mreža za zaštitu okoline "Friends of Earth Europe" (FOE) optužila je Komisiju da je popustila biotehnološkoj industriji.

"Predlažu ukidanje dugogodišnjih načela predostrožnosti, dopuštanjem novih GM useva na naša polja bez sigurnosnih testova", komentarisao je Mute Šimpf, pregovarač za hranu i poljoprivredu te mreže.


Tagovi

GMO Evropska komisija Označavanje hrane Genetski inženjering GMO NGT


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.