Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija
  • 22.12.2015. 08:00

Evo kako životinje vide!

Stručnjaci na Univerzitetu u Velikoj Britaniji osmislili su softver pomoću kojeg je svet moguće videti u bojama u kojima ga vide druge životinjske vrste.

Foto: pixabay.com/treehugger.com
  • 416
  • 40
  • 0

U životinjskom svetu boja ima vrlo važnu ulogu. Ona služi kao signal potencijalnim partnerima ili partnerkama, pruža zaštitu od grabljivica, pa čak pomaže u identifikovanju izvora hrane. Ali živi svet i boje u njemu svaka životinjska vrsta drugačije vidi.

Ljudi i primati staroga sveta osetljivi su na primarne boje, kao što su plava, zelena i crvena, dok su ostali sisari osetljivi samo na plavu i žutu. Istovremeno, ptice, gmizavci, vodozemci i mnogi insekti vide u četiri ili više primarnih boja, a mogu da vide i u ultraljubičastom rasponu, koji mi, osim korišćenjem kamera, ne možemo da vidimo.

Naučnici na Univerzitetu Ekseter u Velikoj Britaniji razvili su besplatni softver koji nam omogućava da gledamo očima životinja, tako što prilagođava boje određenom spektru na koji je pojedina vrsta osetljiva, prenosi magazin treehugger.com.

Donja slika s leve strane pokazuje kako cvet vidimo mi, dok slika s desne strane prikazuje kako ga vide pčele. Smatra se da su cvetovi u UV spektru naročito upečatljivi da bi bili prepoznatljivi pčelama i ostalim oprašivačima.

Slika levo - kako cveće vidimo mi, a slika desno - kako cveće vide pčele

"Digitalni fotoaparati su moćni alati za merenje boja i uzoraka u prirodi, ali dosada je bilo teško koristiti digitalne fotografije za dobijanje tačnih i pouzdanih merenja boja. Naš softver omogućava da kalibriramo kamere da bismo mogli da dobijemo slike i saznamo kako svet vide druge životinjske vrste", smatra rukovodilac tog istraživanja dr Džolion Troscianko.

Korisnici softvera mogu da izaberu vrstu pomoću padajućeg menija i da dobiju uputstva kako da kalibriraju podešavanja kamere za dobijanje željenih fotografija. Nakon što je fotografija snimljena, ona se čuva na korisnikovom računaru, pa ga softver kalibrira, odvaja boje u slojevima, ukoliko je potrebno primenjuje UV filter, a zatim stvara sliku koja izgleda onako kako bi je videla određena vrsta.

Slika levo - kako vide ljudi, a slika desno - kako vidi gušter

Foto: pixabay.com/treehugger.com


Tagovi

Tehnologija Fotografija Boje Softver UV filter


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.