Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 03.06.2022. 15:00

FAO: Pale cene ulja i mlečnih proizvoda - za koje su proizvode rasle?

Globalne cene hrane diktiraju predviđanja za novu žetvu, zalihe, ograničenja i druga dešavanja u svetu.

Foto: Depositphoto/minervastock
  • 199
  • 83
  • 0

U maju su svetske cene hrane pale i to drugi mesec zaredom. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO indeks cena hrane pao je za 0,6 posto u odnosu na april iako je i dalje 22,8 odsto iznad svoje vrednosti u prethodnoj godini za isti mesec.

Predvođen je padom biljnih ulja i mlečnih proizvoda, dok se u manjoj meri odnosi na one za šećer. Porasli su indeksi cena žitarica i mesa.

Jeftinija biljna ulja

FAO indeks cena biljnog ulja u maju je iznosio 229,3 poena, što je pad od 3,5 odsto na mesečnom nivou, ali je još uvek iznad nivoa prethodne godine. Odnosi se na palmino, suncokretovo, sojino i ulje repice. Niže za palmino rezultat su manje potražnje i ukidanja kratkotrajne zabrane izvoza iz Indonezije.

Svetske cene suncokretovog ulja pale su sa nedavnih rekordnih vrednosti. Pritom se u Ukrajini nastavljaju gomilati zalihe zbog logističkih uskih grla. U maju se desio i blagi pad međunarodnih cena sojinog i repičinog ulja.

Vrednosti žitarica i dalje rastu

Što se tiče cena žitarica, bile su u porastu. U maju je njihov indeks bio za 2,2 odsto veći u odnosu na april i čak 29,7 odsto iznad vrednosti iz maja 2021. godine. One za pšenicu su porasle za 5,6 odsto i taj rast se ostvaruje već četvrti mesec zaredom. Dostigle su prosječno 56,2 odsto iznad prošlogodišnje vrednosti i samo 11 odsto ispod rekordnog nivoa postignutog u martu 2008. godine.

Do naglog rasta je došlo kao rezultat zabrane izvoza pšenice iz Indije, zabrinutosti zbog stanja useva u zemljama koje su vodeći izvoznici, kao i manje zasejanih površina u Ukrajini.

Pšenica beleži rast četvrti mesec zaredom (Foto: Depositphoto/budabar)

Međunarodne vrednosti krupnog žita su pale za 2,1 odsto u maju, ali su ostale 18,1 odsto iznad prošlogodišnjih vrednosti.

Glavna žetva kukuruza dovela je do pada za 3,0 odsto, ali su one ostale 12,9 odsto iznad prošlogodišnje vrednosti. Za sirak su pale za 3,1 odsto, a za ječam su porasle za 1,9 odsto. Rast je zabeleženi kada su u pitanju cene pirinča. Iznosile su 2,6 odsto više za sorte Indika kojima se najviše trguje i velikih zaliha, posebno u Indiji.

Posle osam meseci pojeftinilo mleko

Maj je za potrošače doneo olakšanje kada su u pitanju cene mleka i mlečnih proizvoda. Njihov je indeks za 3,5 odsto manji u odnosu na april, što predstavlja prvi silazni trend nakon osam uzastopnih mesečnih povećanja. U odnosu na isti mesec prošle godine i dalje je viši za 16,9 odsto.

Najviše su pale za mleko u prahu, a zatim za puter zbog slabije potražnje i drugih kretanja na tržištu.

Snažna maloprodaja i velika potražnja iz restorana uoči letnjih praznika na severnoj hemisferi sprečili su značajan pad cena sira i pored manje globalne uvozne potražnje.

Meso skuplje, a šećer jeftiniji

Indeks cena mesa u maju je bio 0,5 odsto viši u odnosu na april i postavio novi rekord svih vremena. Najviše su rasle one mesa živine čime su nadoknadile pad onih za svinjetinu i ovčetinu. Sve su to posledice sukoba u Ukrajini, pojave ptičje gripe kao i svinjske kuge.

Cena živinskog mesa je rasla (Foto: M.C.Celić)

Međunarodne cene govedine ostale su stabilne, dok su svinjskog mesa pale su zbog visoke dostupnosti izvoza, posebno u zapadnoj Evropi, usled slabe interne potražnje i očekivanja za puštanje svinjetine iz programa pomoći za privatno skladištenje Evropske komisije.

Indeks cena šećera je u maju bio za 1,1 odsto manji u odnosu na april, što predstavlja prvi pad nakon naglog povećanja zabeleženog u prethodna dva meseca. Do toga je došlo zbog ograničene globalne potražnje za uvozom i očekivanog velikog roda u Indiji.

Dalji pad je sprečila neizvesnosti oko rezultata tekuće sezone u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera.


Tagovi

FAO Žitarice Biljna ulja Meso Šećer Cene hrane Indeks hrane Mleko


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.