Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pas čuvar
  • 13.12.2017. 18:15

Gde sahraniti psa kada ugine?

Većina vlasnika, u nedostatku informacija, svoje pse sahranjuje u dvorištu, po parkovima ili obližnjim šumarcima, što je najstrože zabranjeno.

Foto: jenniferva / Pixabay
  • 9.902
  • 110
  • 0

Pas za mnoge nije samo životinja koja čuva domaćinstvo i imanje. Vlasnici pasa jako dobro znaju da njihov četvoronožni ljubimac vremenom postaje i njihov najbolji prijatelj, ali na neki način i član porodice. Ali, pošto životinje žive kraće od ljudi, jednog dana dođe i onaj bolan rastanak, kada pas ugine.

Prvo slede neverica i šok, a nakon toga i pitanje: gde sahraniti psa, posebno onog od preko 50 kilograma. Kome se obratiti?

Ne postoji groblje za kućne ljubimce

Naime, u Srbiji ne postoji legalno i zvanično groblje za kućne ljubimce. Iako je plan za izgradnju groblja na Novom Beogradu u bloku 51 postoji još od 1996. godine, do realizacije nikada nije došlo, a u septembru ove godine direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić najavio je da će prvo groblje za kućne ljubimce biti na Bežanijskoj kosi, jer se za time ukazala velika potreba, posebno posle velikih poplava u Obrenovcu, iz 2014 godine.

Takođe, ni u Novom Sadu ne postoji groblje za kućne ljubimce, ali je takođe najavljeno da vojvođanska prestonica treba da ga dobije 2019. godine. Groblje za kućne ljubimce nemaju ni ostali veći gradovi u državi.

U Novom Sadu uginule životinje preuzima JKP "Zoohigijena", a u tom preduzeću kažu da je još 2014. godine pokrenuta je inicijativa za izgradnju groblja za kućne ljubimce. Lokacija je još u razmatranju, a ono što se već duže vreme spominje je Alibegovac.

U Srbiji ne postoji groblje za kućne ljubimce (Foto: jenniferva / Pixabay)

Ko je zadužen za odnošenje uginulih životinja?

Prema mini istraživanju našeg portala, praksa pokazuje da većina vlasnika u nedostatku informacija, svoje pse sahranjuje u dvorištu, po parkovima ili obližnjim šumarcima, čime nesvesno zagađuju okolinu. Inače, ovakov vid sahranjivanja je najstrože zabranjen. Zbog toga je najbolje rešenje pozvati službu koja se time bavi. Za sada kafilerije, odnosno državne veterinarske stanice na poziv odnose uginule životinje, a cena su slične u svim gradovima u Srbiji.

U Novom Sadu, kao što je rečeno, tela uginulih ljubimaca preuzima JKP "Zoohigijena", dok u Somboru, Inđiji i Ćupriji postoje kafilerije, gde preuzimaju uginule životinje. I mnogobrojne veterinarske ordinacije, nakon eutanazije, odvoze tela životinja, ali opet u "Veterinu Beograd" ili na Veterinarski institut. Tela se kremiraju i ne postoji način da dobijete posmrtne ostatke, niti da napravite zvanično spomen obeležje svom ljubimcu.

Krematorijum za kućne ljubimce

Ali pre blizu dve godine u Novom Sadu je otvoren prvi krematorijum za kućne ljubimce u Srbiji "Aurorapet". Posle kremacije, vlasniku ostaje urna kao uspomena na ljubimca.

Kako kaže vlasnik Milan Mišković, na početku su imali svakakvih reakcija, a posebno one koje su se odnosile na "moral". Ipak, ubrzo je čak i takvima postalo sasvim jasno da je kremacija kućnih ljubimaca posve moralan i human posao.

"Kod nas se veoma vodi računa o klijentima, jer su svi veoma tužni i potrešeni, a procedura je sledeća: dolazak na kućnu adresu, preuzimanje uginulog ljubimca, njegovu kremaciju i dostavu urne sa pepelom vlasniku. Kremacija se obavlja po najvišim standardima, po ugledu na krematorijume u visoko razvijenim zemljama Evrope i sveta, a uz poštovanje svih postojećih kriterijuma u vezi sa očuvanjem životne sredine", kaže Mišković.

Urne za pepo ljubmaca od ekoloških materijala

Nakon kremacije, pepeo kućnih ljubimaca se pohranjuje u biorazgradive vrećice i urne od ekoloških materijala, a po želji vlasnika vrećica sa ostacima ljubimca može biti dostavljena i u saksiji sa biljkom po izboru, čime ljubimac, na izvestan način, "nastavlja da živi" u svom nekadašnjem domu.

Ove usluge za sada najviše traže vlasnici pasa i to uglavnom iz Novog Sada, Beograda i okoline, Loznice, Niša i Šapca, ali i iz drugih krajeva Srbije.

Foto: privatna arhiva krematorijum "Aurorapet"


Tagovi

Pas Uginuće Groblje za kućne ljubimce Aurotapet Milan mišković


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.