Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 22.08.2017. 14:30

Hemijski preparati - upotreba i odlaganje

Dobra zaštita je pola posla! Kako da na što bolji način ostvarite uspešnu proizvodnju, savetuje mladi stručnjak Mirko Adamović.

Foto: vrstudio / Bigstock, Mirjana Stepić
  • 692
  • 17
  • 0

Da bi imali uspeha u povrtarskoj, voćarskoj ili ratarskoj proizvodnji, neophodno je poštovanje određenih agrotehničkih mera, kao i poštovanje karence.

Kako da na što bolji način unapredite svoju proizvodnju i savremeno gajite billjke, otkrio nam je mlad stručnjak Mirko Adamović iz Jasenka.

"Pod zaštitom bilja mnogi smatraju samo hemijsku zaštitu, ali pre same hemijske zaštite, posla je mnogo više. Zaštita bilja je jedan od bitnijih faktora u samoj biljnoj proizvodnji, odnosno generalno u poljoprivredi. Pre hemijskih mera bitno je ispoštovati agrotehničke i mehaničke mere. Agrotehničke mere borbe su pravilno đubrenje, pravilna obrada zemljišta, sadni materijal, to jest seme i sadnice, pravilno navodnjavanje, kasnije prihrana i orezivanje", kaže Mirko Adamović, koji je diplomirao fitomedicinu na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Preventiva na bazi sumpora i bakra

Hemijski preparati koriste se za uništavanje štetočina i korova, ali i za sprečavanje i lečenje bolesti bilja. Pre upotrebe treba se posavetovati sa stručnjakom i utvrditi neke od osnovnih principa njihovog korišćenja.

Adamović podseća na važnost karence

"Po pojavi prvih simptoma, odnosno registrovanju zaraženih biljnih delova ili prisustva insekata, a u slučaju da dođe do veće zaraze, neophodno je pribegavanje hemijskim merama. U početku se koriste preventivni preparati, koji su na bazi bakra i sumpora i oni spadaju u red jeftinijih preparata, od onih koji se koriste kada dođe do maksimalnog oštećenja biljaka. Pri hemijskim merama borbe takođe je veoma bitno koristiti propisane doze i koncentracije, jer povećana koncentracija poskupljuje proizvodnju, odnosno zaštitu bilja i, dugoročno gledano, stvara problem rezinstentnosti, koji kasnije dovodi do još većih problema", ističe Adamović.

Upotreba hemije nije opasna i štetna ako se poštuje karenca. To je period koji mora da prođe od poslednjeg tretiranja do berbe ili žetve. Kod nas je veliki problem što proizvođači ne poštuje karencu, kako bi imali što brži i lakši profit.

Pravilnim odlaganjem otpada štitimo životnu okolinu

Kod nas se malo vodi računa o zaštiti životne sredine, a poljoprivrednici u njenom očuvanju mogu dati veliki doprinos. Ambalaža u kojoj se nalaze hemijski preparati je veliki zagađivač.

"Ambalažu je posle upotrebe neophodno tri puta oprati i probušiti, da se ne bi dalje koristila. Uskoro bi i same poljoprivredne apoteke trebalo da počnu sa pravilnim odlaganjem ovakvog otpada", tvrdi Mirko Adamović.

Foto: vrstudio / Bigstock, Mirjana Stepić


Tagovi

Zaštita bilja Savet stručnjaka Agrotehničke mere Hemijke mere Voćarstvo Povrtarstvo Ratarstvo Karenca Otpad Zaštita životne sredine


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u