Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinjski proizvodi
  • 13.05.2023. 15:00

Hrana životinjskog porekla je nezamenjiva, poručuje FAO - zato je važan sektor stočarstva

Istraživanja pokazuju da meso, jaja i mleko obezbeđuju niz važnih makronutrijenata koje je teško dobiti iz biljne hrane u potrebnom kvalitetu i količini, poručuje FAO.

Foto: Depositphoto/olga_simonova_ph
  • 90
  • 35
  • 0

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO pozvala je vlade širom sveta da promovišu prednosti konzumiranja životinjskih proizvoda. Izveštaj nosi naslov "Doprinos hrane dobijene od kopnenih životinja za poboljšanu ishranu i zdravstvene rezultate".

FAO je ukazala da su meso, jaja i mleko esencijalni izvori nutrijenata, posebno za najugroženije grupe društva i da se ne mogu lako dobiti iz biljne hrane. 

Posebno su neophodni u ključnim životnim fazama kao što su trudnoća i dojenje, detinjstvo, adolescencija i starost.

Hrana životinjskog porekla je nezamenjiva

FAO izveštaj naziva najsveobuhvatnijom analizom koristi i rizika konzumiranja hrane životinjskog porekla, a zasnovan je na podacima i dokazima iz preko 500 naučnih članaka i oko 250 dokumenata.

Istraživanja pokazuju da meso, jaja i mleko obezbeđuju niz važnih makronutrijenata poput proteina, masti i ugljikohidrata, kao i mikronutrijenata koje je teško dobiti iz biljne hrane u potrebnom kvalitetu i količini. Ova hrana sadrži visokokvalitetne proteine, nekoliko esencijalnih masnih kiselina, minerale (gvožđe, kalcijum, cink, selen, vitamin b12) i brojna druga korisna jedinjenja.

Hrana biljnog ne može da zameni onu životinjskog porekla (Foto: Depositphoto/olga_simonova_ph)

Deca najugroženija

U izveštaju se navodi da su najčešći nedostaci gvožđa i vitamina A, posebno kod dece i trudnica. Posmatrano globalno, najviše su pogođena deca predškolskog uzrasta. Od nedostatka gvožđa, vitamina A i cinka pati oko 372 miliona dece i oko 1,2 milijarde žena u reproduktivnom dobu. Najviše su ugrožena deca od kojih tri četvrtine živi u južnoj i istočnoj Aziji, pacifičkom regionu i podsaharskoj Africi.

Ovakva hrana smanjuje mogućnost zaostajanja u razvoju i gubitka težine kod dece mlađe od pet godina, nisku porođajnu težinu, anemiju kod žena reproduktivnog uzrasta, ali i gojaznost zarazne bolesti kod odraslih. 

Bitan sektor stočarstva

FAO ističe da sektor stočarstva i dalje mora da doprinosi rešavanju izazova, posebno u vezi s ekološkim pitanjima krčenja šuma, promena u nameni zemljišta, emisije gasova staklene bašte, neodrživog korišćenja vode i zagađenja.

Drugi izazovi su upravljanje stadom, zdravlje životinja, a u nekim delovima sveta važna su socijalna pitanja vezana za uzgoj stoke.

Upravljanje stadom jedan je od izazova (Foto: Depositphotos/pmilota)

Šta sa crvenim mesom?

Napominje se da konzumiranje prerađenog crvenog mesa može da poveća šanse za ishode hronične bolesti. Konzumacija neprerađenog u umerenoj količini, do 71 g/dan se smatra bezbednim u odnosu na hronične bolesti. Dokazi koji povezuju s bolešću su neuverljivi u slučaju mleka i beznačajni u slučaju jaja i živine, poručuju u FAO.

Pozvane su vlade širom sveta da ažuriraju nacionalne smernice o ishrani kako bi uzeli u obzir, gde je to prikladno, kako meso, jaja i mleko mogu da doprinesu specifičnim potrebama za nutrijentima tokom života ljudi.


Tagovi

FAO Nutrijenti Hrana Jaja Meso FAO izveštaj Mleko Konzumiranje hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!