Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL
  • 28.06.2021. 13:00

ICL folijarna đubriva: Pogodna i na otvorenom i u zatvorenom prostoru bez akumulacije soli

Postojanost, potpuna rastvorljivost, sirovine visoke čistoće, izdvajaju ih na tržištu i svojom primenom garantuju potrošačima sigurnost u proizvodnji.

Foto: Verica Matić
  • 1.084
  • 1.097
  • 0

Razvoj biljaka, njihov kvalitet i sam prinos umnogome zavise i od pravilne prihrane i odgovarajućih đubriva. Među prisutnim i preporučljivim na domaćem tržištu su PKplus, Polysulphate i Terraflex kompanije ICL (ICL Fertilizers iz Izraela), koja preko firme Arum Deč d.o.o iz Deča, srpskim poljoprivrednicima omogućava da u sopstvenim proizvodnjama primenjuju upravo ova đubriva.

"Arum" се odlučiо da pre pet godina započne distribuciju baš ovih đubriva, jer teži da ponudi što više rešenja poljoprivrednicima, posebno onima u povrtarskoj proizvodnji. Saradnja sa kompanijom ICL je od prvog dana, kako kažu, odlična, a to potvrđuju i zadovoljni kupci koji su verni njihovim proizvodima i redovno ih potražuju.

Postojanost, potpuna rastvorljivost, sirovine visoke čistoće, izdvajaju ih na tržištu i svojom primenom garantuju potrošačima sigurnost u proizvodnji.

"Specifična su po svojoj rastvorljivosti, posebno Terraflex. PKplus se izdvaja po tome što sadrži pet elemenata u sebi, dok Polysulphate jeste jedinstveno organsko đubrivo sa K, Ca, Mg i S u sastavu", napominje Marko Kuzmanović ispred kompanije Arum Deč d.o.o.

ICL đubriva najbolja su za papriku, paradajz i jagodu, posebno u šabačkom kraju i okolini Smedereva

Terraflex su, objašnjava, kristalna vodotopiva NPK đubriva sa mikroelementima, a primenjuju se pretežno u povrtarstvu i jednoj grani voćarstva.

"Najbolja su za papriku, paradajz i jagodu, posebno u šabačkom kraju i okolini Smedereva. Veoma su pogodna za zemljišta koja imaju visoki pH, koja imamo u Vojvodini. Na takvim površinama gvožđe i fosfor su često nedostupni samoj biljci. A gvožđe u ovim Terraflex formulacijama je u EDDHA helatu koji je postojan i pomaže mu da bude dostupno biljkama i na zemljištima sa visokim pH", ukazuje Kuzmanović.

Primena đubriva u zatvorenom, ali i na otovrenom 

Većina formulacija ovog đubriva ne sadrži ureu, a posebno važna činjenica je da kod njih nema akumulacije soli.  Zbog većeg kvaliteta i manje akumulacije soli ova đubriva pomažu poljoprivrednim kulturama da dobiju što bolji i veći prinos, objašnjava Kuzmanović.

"Formulacije su optimalno izbalansirane za plodovito povrće i voće."

Folijarno ili fergitacijom moguće je primenjivati ih i u zatvorenom prostoru, plastenicima, staklenicima, ali i na otvorenom polju kroz sisteme kap po kap.

"Folijarna primena kroz prskalicu je posebno važna u toku leta kada imamo visoke temperature i otežan razvoj biljaka,  pa je potrebno dodatno osvežiti biljku. U ovom slučaju folijarni način primene je veoma dobro rešenje  jer pomenute formulacije sadrže magnezijum koji je izuzetno važan za procese fotosinteze u biljkama", napominje sagovornik Agrokluba.

Fergitacija omogućava da se hraniva unose tako da se ne stvaraju viškovi sumpora i hlora.

Folijarno ili fergitacijom moguće je primenjivati ih i u zatvorenom prostoru, plastenicima, staklenicima, ali i na otvorenom polju

"Kada je sama prihrana u pitanju, u fazi kada biljka intenzivno raste, preporučujemo formulaciju Terraflex A 19-19-19 sa dva procenta magnezijum oksida i mikroelementima. Formulacija za deo vegetacije kada se biljka priprema da plodonosi i za nalivanje plodova, je 15-8-25 sa izraženim kalijumom, 3,5 odsto magnezijum oksida i mikroelementima. Magnezijum pospešuje fotosintezu i dostupnost hraniva", objašnjava Kuzmanović.

Đubriva i za primenu u organskoj proizvodnji

A za organsku proizvodnju, naš sagovornik preporučuje Polysulphate, jedinstveno organsko đubrivo koje proizvodi isključivo ICL Fertilizers u Velikoj Britaniji.

"Vadi se iz zemlje sa dubine od preko hiljadu metara. Odlikuje ga to što u sebi sadrži četiri elementa - kalijum, magnezijum, sumpor i kalcijum. Ima 48 odsto sumpor-dioksida, 14 odsto kalijum-oksida, šest odsto magnezijum-oksida i 17 odstom kalcijum-oksida", navodi Kuzmanović.

Od ostalih ga izdvaja upravo to što se vadi iz zemlje, melje se, pakuje i isporučuje, a osim u organskoj proizvodnji, koristi se i kao dodatak drugim đubrivima čime ih poboljšava. Primenjuje se najčešće na otvorenom polju, ali je odgovarajući za sve poljoprivredne kulture, a rastvorljivost je u ovom slučaju produžena.

"To je mineral, a kada se mineral rastvara treba mu više vremena i to je dobro za biljku jer đubrivo u dužem vremenskom periodu otpušta hraniva, tako da se može maksimalno i efikasno iskoristiti", dodaje naš sagovornik.

Đubriva obogaćena različitim elementima su dobra za povrtarske kulture

PKplus su specifična po tome što sadrže fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum i sumpor, a najadekvatnija su za luk, krompir, šargarepu, soju, šećernu repu.

"Posebno preporučujemo PKplus 15-30 upravo za pomenute povrtarske i ratarske kulture. Nemaju azot koji treba izbegavati u početnim fazama razvoja, koje su kod ovih biljaka sporije. Azot se teško vezuje za zemljište, a takođe se lako ispira i na taj način gubi tako da ga ne treba dodavati u početku, a ovim đubrivima omogućava se fleksibilnost u primeni azota", navodi Kuzmanović. 

Proizvođači se u Srbiji odlučuju za sva tri đubriva, ukazuje sagovornik Agrokluba ističući da su se na većim površinama najbolje pokazala Polysulphate i PKplus jer se mogu razbacivati u velikom prečniku. A posebno se preporučuju jer se u samu biljku svi navedeni elementi lakše zajedno sinergijski unose u odnosu na situaciju kada bi se posebno ubacivali.


Tagovi

ICL Folijarna đubriva Marko Kuzmanović Arum Prihrana


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner