Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica 2022
  • 27.12.2021. 07:30

Inteligentna motika kontroliše korov u organskoj poljoprivredi

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji koja povezuje postavljene kamere i traktor, mašina se s najvećom preciznošću vodi duž redova, a može da obradi hektar u sat vremena. 

Foto: YouTube/Printscreen
  • 229
  • 40
  • 0

Inteligentna motika je novi tip mašine koju predstavlja Photoheyler, a razvili su je mladi nemački inovatori Stefan Hajnrih i Tomas Štangl koji su za svoj izum dobili srebrnu nagradu Agritechnica.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji koja povezuje postavljene kamere i traktor, mašina se s najvećom preciznošću vodi duž redova, a može da obradi hektar u sat vremena. 

Njena je prednost što je ručni rad sveden na minimum uz istovremeno poboljšanje mehaničke kontrole korova u organskim uslovima.

U ovoj vrsti poljoprivrede, koja se sve više promoviše, od izuzetne je važnosti kontrola korova, naručito u početnim fazama uzgajanih biljaka. Veliki deo vremena i radne snage se trošio na okopavanje useva. Tehnologije koje su trenutno dostupne nisu zadovoljavale svojim radom i preciznošću, a kako ističu inovatori, ovaj koncept objedinjuje nekoliko noviteta. 

Kamere precizno beleže useve, a uz pomoć senzora upravlja se točkovima u skladu sa kretanjem traktora. To omogućava preciznu manipulaciju traktorom i mašinom duž redova. Uz pomoć hidrauličnih cilindara rukovodi se točkovima mašine koji su sinhroni s cilindrima traktora, odnosno prate ih.

Kamere povezane s rotacionim motičicama

Sistem rotacionih motičica ima usklađen rad sa kamerama koje se nalaze s prednje strane, a sa zadnje je postavljena kamera koja omogućava lakšu vožnju traktora.

Rotacione motičice uklanjaju korovske biljke unutar reda pod uglom od 90º u odnosu na uzgajane. Na taj se način uklonjeni korov iz redova smešta u međuredni razmak.

Ovaj mladi tim planira u budućnosti da nadogradi mašinu i omogući primenu spot prskanja pesticida, dakle direktno na neželjenu biljku, čime bi se oni dozirali precizno uz istovremenu uštedu.

Kako izgleda ova motika u radu, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Inteligentna motika Agritechnica Organska poljoprivreda Photoheyler


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)