Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 10.05.2023. 15:00

Izglasano: Još godinu dana bescarinske trgovine s Ukrajinom - šta je s crnomorskim putem?

Mere liberalizacije trgovine su produžene, a odnose se na voće i povrće te druge poljoprivredne proizvode i njihove prerađevine koji inače podležu carinskim kvotama.

Foto: Depositphotos/glebzter
  • 122
  • 27
  • 0

Još godinu dana bescarinske trgovine sa Ukrajinom, počevši od 6. juna, rezultat je glasanja članova Evropskog parlamenta tokom jučerašnje plenarne sednice. 

Dve kategorije proizvoda

"U kontekstu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, koji zahteva nastavak podrške za njenu privredu, a takođe uzimajući u obzir činjenicu da je u junu 2022. Ukrajina dobila status zemlje kandidata, Evropska komisija je predložila obnavljanje mere liberalizacije trgovine", izjavila je stalni izvestilac za Ukrajinu Sandra Kalniete.

One se odnose se na dve kategorije proizvoda - voće i povrće, a koje podležu sistemu kontrole cena inputa te poljoprivredne proizvode i njihove preađevine koji podležu carinskim kvotama.

Upitan crnomorski transport

Kada je reč o izvozu žitarica preko Crnog mora, nakon što u nedelju i ponedeljak nije bilo pregleda brodova zbog čega je nastao zastoj u transportu, u utorak su ponovo počele inspekcije plovila, što je potvrđeno u UN-u koji je uz posredovanje Turske potpisao sporazum o žitaricama s Rusijom i Ukrajinom.

Visoki zvaničnici sve četiri strane danas i sutra će se sastati u Istanbulu. Rusija je rekla da neće produžiti pakt nakon 18. maja osim ako se ne ispuni popis zahteva za uklanjanje prepreka njihovom izvozu žitarica i đubriva.

UN je objavio podatak da je prema ovom dogovoru do sada izvezeno gotovo 30 miliona tona žitarica i hrane, uključujući gotovo 600.000 tona žitarica u brodovima Svetskog programa za hranu kao pomoć Avganistanu, Etiopiji, Keniji, Somaliji i Jemenu.

Postoje i drugi putevi?

U Ukrajini pak tvrde da imaju alternativne načine transporta ako se sporazum ne produži.  

Njihov ministar poljoprivrede Mikola Solskij izjavio je za tamošnje medije kako ne predviđaju nikakav apokaliptični scenario.

"Ukrajinski poljoprivrednici i trgovci pokazali su da mogu mnogo toga da urade te da postoje mnogi izvozni putevi", rekao je ne dajući više detalja. 


Tagovi

Bescarinska trgovina Trgovina s Ukrajinom Proizvodi iz Ukrajine Crnomorski transport Sporazum o žitaricama Turska Rusija Ukrajina Sandra Kalniete Mikoal Solskij


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.