Proces spremanja ajvara od ove vrste paprike Jelica je toliko pojednostavila da joj na tome odaju priznanje mnoge domaćice, a započinje da ga pravi tako što ubranu papriku dobro opere, iseče na pola, očisti od semenki i peteljki, poređa u pleh, odozgo poprska sa malo zejtina i soli i stavi u rernu da se peku.
Suvo i toplo vreme koje se i u oktobru zadržalo na jugu Srbije učinilo je da u baštama paprika zvana "vrovinja" toliko naraste da su mnoge tamošnje domaćice odlučile da od nje naprave još po neku turu ajvara. Otuda su u svojim dvorištima ponovo podložile kubeta i pozvale komšinice da im pomognu oko pečenja i ljuštenja paprike. Za ono što one rade punu podršku imaju i od Jelice Cvetković iz vranjskog naselja Ribince.
Ova paprika je veoma slatka za jelo i u sebi sadrže mali procenat vode. Cvetkovićeva je toliko pojednostavila proces spremanja ajvara od vrovinje da joj na tome mnoge mlade domaćice odaju priznanje, a pogotovo kada ga posle konzerviranja u tegle probaju.
Ovaj ajvar naša sagovornica pravi isključivo od crvenih paprika koje sa suprugom Zoranom proizvodi na svom gazdinstvu, a proces spremanja započinje tako što ubranu papriku dobro opere, iseče na pola, očisti od semenki i peteljki, poređa u pleh, odozgo poprska sa malo zejtina i soli i stavi u rernu da se ispeku. Dok se paprika peče, obavezno je s vremena, na vreme, promeša varjačom da joj slučajno neka ne zagori. Ovaj postupak ponavlja sve dok ne ispeče celokupnu količnu koju je spremila za pravljenje ove vrste zimnice. Čim to završi ispečenu papriku samelje na mašini i stavi u šerpu da se kuva.
"Samlevenu masu stavim u šerpu za kuvanje tek kada u nju dobro upečem zejtin. Prilikom dodira sa vrućim zejtinom paprika mora da zacvrči, a to je pouzdan znak da će na kraju domaćica dobiti željeni proizvod za svoju porodicu", kaže Jelica.
U tu masu naša domaćica obavezno stavi i malo sirćeta, šećera, ali i soli i uz stalno mešanje nastavi da kuva ajvar. Kada masa bude na pola ukuvana ona obavezno proba da vidi da li treba da doda još malo soli. Ukoliko ne treba, uz neprestano mešanje nastavi da kuva sve dok varjača ne počne iza sebe da ostavlja tragove.
"To je znak da je ajvar gotov i odmah ga treba preliti upečenim zejtinom. U tom trenutku ukuvana masa opet mora da zacvrči, a kada se to dogodi treba masu dobro promešati i ostaviti još malo na kraj šporeta da se krčka", savetuje Jelica i ističe da sirće, šećer, so i zejtin u svoju zakusku stavlja u skladu sa količinom paprike koju upotrebi. Toliko se izveštila u tome da je odavno prestala da namirnice meri na vagi.
Ovako ukuvani ajvar vruć pakuje u oprane teglice, zatvara zatvaračima i ostavlja umotane u ćebe da odstoje tokom noći. Ovaj južnjački specijalitet naša sagovornica pravi isključivo od paprike i nikada u njega ne dodaje plavi paradajz ili neki drugi sastojak, jer smatra da onda to ne bi bio pravi ajvar. Da to nikako ne treba da radi stalno joj potvrđuju i njeni članovi porodice, ali i rođaci iz inostranstva koje počasti po nekom teglom.
Ovakav kvalitet ona redovno postiže sa parikom koju sa svojom porodicom proizvede na imanju. Otuda papriku godinama seje tako da plodovi koje proizvodi u plasteniku stignu za prodaju već u julu, a na otvorenom u avgustu i septembru. I ove godne su svu proizvedenu papriku prodali svojim standardnim mušterijama. Pored paprike ajvarke odličnu prođu imali su i sa paprikom vezankom koju su prodavali po ceni od 180 do 200 dinara za kilogram, ali i sa starim semenom narandžaste paprike koja na njihovom gazdinstvu raste godinama.
Naslovna fotografija: Gordana Nastić
Tagovi
Autorka