Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj u svemiru
  • 29.12.2019. 18:00

Kafa i konoplja uzgajaće se u svemiru

Biljke će da "rastu" u posebnim inkubatorima u kojima će temperatura i ostali mikroklimatski uslovi, biti kontrolisani sa Zemlje. Biljke kafe i konoplje ostaće tamo 30 dana nakon čega se vraćaju na Zemlju gde će se proučavati njihova RNK.

Foto: Pixabay/danramirez
  • 133
  • 5
  • 0

Konoplja i kafa izabrane su kao dve biljke koje će biti poslate na proleće, na Međunarodnu svemirsku stanicu. Radi se o projektu kompanije Front Range Biosciences (FRB) u saradnji sa univerzitetom Kolorado i kompanijom Svemirske ćelije SAD (SpaceCells USA).

FRB je poljoprivredno - tehnološka kompanija usmerena na uzgoj i rasadničkarsku proizvodnju novih biljnih sorti i semena konoplje i kafe i već duže vreme proučava nove varijacije na tim usevima. Misija ima zadatak da ispita efekte nulte gravitacije na metabolizam biljaka. Pratiće se kako biljne ćelije prolaze kroz genetske promene.

Biljke će rasti u posebnim inkubatorima

Slanje eksperimentalnih biljaka zakazano je za mart 2020. kada bi uzorci trebali da budu lansirani na ISS teretnom SpaceX-ovom misijom CRS-20, raketom Falcon9 i teretnom kapsulom Dragon. Na ISS biće poslato oko 480 uzoraka, a tamo će biti smešteni u kontrolisanim uslovima, navodi prnewswire.com.

Biljke će da "rastu" u posebnim inkubatorima u kojima će temperatura i ostali mikroklimatski uslovi biti kontrolisani sa Zemlje. Biljke kafe i konoplje tamo će da ostanu 30 dana, nakon čega se vraćaju na Zemlju gde će se proučavati njihova RNK.

Finalni cilj je da se ispita kako različiti uslovi, poput mikrogravitacije i radijacije, utiču na krajnji uzgoj biljaka.

Da li će da mutiraju u svemiru?

"Ovo je jedno od prvih istraživanja efekta mikrogravitacije i svemirskih letova na biljke konoplje i kafe", rekao je doktor Džonatan Vaught, koosnivač i izvršni direktor Front Range Biosciences. "Postoji nauka koja ide u prilog teoriji da biljke u svemiru doživljavaju mutacije. Ovo je prilika da se uverimo da li će se te mutacije zadržati kada budu vraćene na Zemlju i da li postoji komercijalna korist od toga", pojasnio je.

Šta je dovelo do ove ideje? Klimatske promene koje sve češće negativno utiču na biljnu proizvodnju. Zato se nastoji da se razni usevi prilagode uzgoju na lokacijama na kojima ranije nisu uspevale.


Tagovi

Front Range Biosciences Konoplja Kafa Uzgoj u svemiru Klimatske promene Džonatan Vaught


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]