Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruto domaći proizvod
  • 03.07.2019. 10:00

Kakav je uticaj poljoprivredne proizvodnje na privredni rast

Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji učestvuje u bruto domaćem proizvodu (BDP) četiri puta više od te proizvodnje u zemljama Evropske unije (EU). Razlog tome je nedovoljna razvijenost drugih proizvodnih oblasti.

Foto: Depositphotos/aguirre_mar
  • 223
  • 6
  • 0

Poljoprivrednici u našoj zemlji utiču na rast BDP-a sa oko šest do sedam, dok poljoprivredna proizvodnja u Holandiji, Danskoj i Francuskoj učestvuje u BDP-u sa manje od dva odsto.

Naša zemlja je četvrta u Evropi kada je u pitanju učešće poljoprivredne proizvodnje u BDP-u. Jedino poljoprivrednici u nekim od susednih zemalja naše zemlje imaju veće učešće u BDP-u od domaćih poljoprivrednika. Konkretno, u pitanju su Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora.

Poljoprivredna proizvodnja u poslednje tri godine u Srbiji je ostvarila prihode od 2,3 do 2,7 milijardi evra, dok je ta proizvodnja po svetskim cenama u tom istom periodu ostvarila prihode od 4,8 do 5,3 milijardi evra.

U poslednjih 20 godina poljoprivredna proizvodnja u Srbiji smanjuje rast BDP-a

Ipak, ta proizvodnja u poslednjih 20 godina u našoj zemlji nije uticala na povećanje BDP-a, već naprotiv, BDP je u tom periodu smanjen. Do sada je trebalo da se ukupni BDP poveća za oko 500 miliona evra zahvaljujući poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, u periodu od 2013. do 2017. godine proizvedeno je 8,5 odsto manje u odnosu na proizvodnju od 2001. do 2005. Od 2000. godine do danas, obim poljoprivredne proizvodnje u EU povećan je za sedam odsto.

Poljoprivredna proizvodnja u EU u poslednjih dvadeset godina opadala je za više od pet odsto jednom u pet godina, a jednom u deset godina opadala je za preko deset odsto. U Srbiji je u tom periodu tri puta zabeležen pad poljoprivredne proizvodnje za više od deset odsto, a šest puta za više od pet odsto.

Kada se uzme u obzir da se stabilizovan BDP ostvaruje jednakim prihodima poljoprivrede iz godine u godinu, zaključuje se da je rast BDP-a u Srbiji nestabilan s obzirom na to da poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji iz godine u godinu varira. Takođe, na stabilnost srpskog BDP-a negativno utiče i to što poljoprivreda u našoj zemlji ima veliko učešće u BDP-u jer su, kako je već navedeno, druge oblasti proizvodnje nedovoljno razvijene i stoga ne mogu da učestvuju u povećanju BDP-a.

Na rast poljoprivredne proizvodnje utiče i agrarna politika zemlje

Na razvoj poljoprivrede i proizvodnje u toj oblasti utiču i geografski položaj i klimatske promene, ali i agrarna politika zemlje i nivo razvijenosti i funkcionisanja institucija. Loša agrarna politika i nedovoljno dobar rad institucija imaju upravo zemlje u kojima poljoprivredna proizvodnja opada ili stagnira. To su Bugarska, Hrvatska, Rumunija i naša zemlja. U nekim zemljama EU, kao što su Mađarska, Češka i Slovačka, situacija je potpuno suprotna.

Ono što je neophodno da se uradi kako bi poljoprivreda napredovala i kako bi se proizvodnja povećavala, a samim tim i BDP, jeste uporediti varijabilnost proizvodnje sa nivoom uticaja koji ona ima na varijabilnost BDP-a. Takođe bi trebalo da se uporedi i njena varijabilnost sa varijabilnošću poljoprivredne proizvodnje sa drugim zemljama u Evropi jer su jedni od glavnih uticaja na njenu promenu velike i nagle promene cena poljoprivrednih proizvoda, kao i klimatske promene. Tako je u Evropi rast poljoprivredne proizvodnje 3,5 puta veći od rasta BDP-a u poslednjih 20 godina, piše Nova ekonomija.

Kako bi se rast BDP-a stabilizovao neophodno je da uz rast poljoprivredne proizvodnje od jedan do dva odsto godišnje, i druge proizvodne oblasti rastu godišnje za oko pet odsto u periodu od jedne do dve decenije. Takođe bi trebalo poboljšati i agrarnu politiku kako bi se povećala sama proizvodnja, ali i smanjio uticaj promene cena i klimatskih promena na razvoj i rast poljoprivredne proizvodnje.


Izvori

Nova ekonomija


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Poljoprivrednici BDP Srbija Evropska unija


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]