Pretraživanje tekstova
Hranljiv, zdrav, otporan, svestran u kulinarstvu - samo su neke odlike krompira. U 2024. prvi put obeležavamo njegov međunarodni dan, 30. maja
Krompir je poljoprivredna kultura koju redovno jedu milijarde ljudi. Ključan je usev u različitim poljoprivrednim sistemima - bilo da se radi o malim uzgajivačima ili velikim proizvođačima čiji je posao mehanizovan. On doprinosi prehrambenoj sigurnosti, nutritivnoj vrednosti ljudske ishrane, ali i egzistenciji i zapošljavanju ljudi kako u ruralnim, tako i urbanim područjima širom sveta.
Prvi Međunarodni dan krompira obeležavamo danas, 30. maja i zapravo je pravo čudo što ga UN-ova Organizacija za ishranu i poljoprivredu nije i ranije ustanovila.
Krompir u brojkama
Raste u 159 zemalja sveta
Postoji 5.000 sorti
U Andima se uzgajao pre više od 8.000 godina
Kina je s 95,5 miliona tona u 2022. najveći globalni proizvođač

Prvi Svetski dan krompira obeležava se u Guči - uz gurmanske specijalitete i trubače
Da li vi volite krompir? Kako ga najradije pripremate? Pišite nam u komentaru ispod teksta.
Naslovna fotografija: Shutterstock/benjamas11/Yankovoi Oleksii
Tagovi
Dan krumpira Međunarodni dan Prehrambena sigurnost Značenje krumpira Goethe i krumpir Zanimljivosti o krumpiru Velika glad
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li ste pročitali tekst o tome kako da Vam slavski kolač uvek uspe?
Dinka Bogunović
pre 2 nedelje
Više čitajte ovde Više [+] https://www.agroklub.rs/prehrambena-industrija/priprema-slavskog-kolaca-zahteva-vreme-i-strpljenje-a-kako-da-ne-pukne-prilikom-pecenja/108500/ :)