Krompir je poljoprivredna kultura koju redovno jedu milijarde ljudi. Ključan je usev u različitim poljoprivrednim sistemima - bilo da se radi o malim uzgajivačima ili velikim proizvođačima čiji je posao mehanizovan. On doprinosi prehrambenoj sigurnosti, nutritivnoj vrednosti ljudske ishrane, ali i egzistenciji i zapošljavanju ljudi kako u ruralnim, tako i urbanim područjima širom sveta.
1. Međunarodni dan krompira
Prvi Međunarodni dan krompira obeležavamo danas, 30. maja i zapravo je pravo čudo što ga UN-ova Organizacija za ishranu i poljoprivredu nije i ranije ustanovila.
Krompir u brojkama
Raste u 159 zemalja sveta
Postoji 5.000 sorti
U Andima se uzgajao pre više od 8.000 godina
Kina je s 95,5 miliona tona u 2022. najveći globalni proizvođač

Prvi Svetski dan krompira obeležava se u Guči - uz gurmanske specijalitete i trubače
10 zanimljivosti o krompiru
- Poreklom je iz Južne Amerike, s Anda, a u Evropu je donešen u 16. veku kada je značajno doprineo industrijskoj revoluciji.
- Tokom vladavine dinastije Qing, bio je osnovna kultura i ublažio glad u Kini.
- U Drugom svetskom ratu i kasnijim sukobima, visoki prinosi i otpornost krompira čuvali su prehrambenu sigurnost tokom nestašice hrane.
- Velika glad u Irskoj 1840-ih kada je sav krompir uništila plamenjača, jasan je primer kako nedostatak raznolikosti u genetskoj bazi i sistemima uzgoja može dovesti do katastrofalnih ishoda.
- Izuzetno je otporna biljka koja može da uspe u različitim klimatskim uslovima, čak do 4.700 metara nadmorske visine.
- Zahteva značajno manje resursa kao što su voda i zemljište u poređenju sa drugim osnovnim poljoprivrednim kulturama koji čine temelj ishrane.
- Bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima neophodnim za uravnoteženu ishranu. Sadrži obilje hranjivih materija, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalijum, magnezijum i gvožđe.
- Gotovo da nema načina na koji se ne može konzumirati - kuvan, pečen, dinstan, pržen, na roštilju, pod sačem, u supama, varivima, salatama, pitama, pa čak i kolačima.
- Pored svega, on je i važna industrijska sirovina jer se od njega pravi skrob, proteini i vlakna u prehrambenoj i industriji stočne hrane, ali su važni i za proizvode od papira i kartona.
- Johan Volfgang Gete opisao je krompir ovim rečima: "Ujutru ceo, u podne pire, a uveče u kriškama - neka tako i ostane. Zdrav je!"
Da li vi volite krompir? Kako ga najradije pripremate? Pišite nam u komentaru ispod teksta.
Naslovna fotografija: Shutterstock/benjamas11/Yankovoi Oleksii