Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan krompira
  • 30.05.2024. 07:30

Kako ćete proslaviti Međunarodni dan krompira?

Hranljiv, zdrav, otporan, svestran u kulinarstvu - samo su neke odlike krompira. U 2024. prvi put obeležavamo njegov međunarodni dan, 30. maja

Kako ćete proslaviti Međunarodni dan krompira?
Foto: AK grafika
  • 132
  • 65
  • 0

Krompir je poljoprivredna kultura koju redovno jedu milijarde ljudi. Ključan je usev u različitim poljoprivrednim sistemima - bilo da se radi o malim uzgajivačima ili velikim proizvođačima čiji je posao mehanizovan. On doprinosi prehrambenoj sigurnosti, nutritivnoj vrednosti ljudske ishrane, ali i egzistenciji i zapošljavanju ljudi kako u ruralnim, tako i urbanim područjima širom sveta. 

1. Međunarodni dan krompira

Prvi Međunarodni dan krompira obeležavamo danas, 30. maja i zapravo je pravo čudo što ga UN-ova Organizacija za ishranu i poljoprivredu nije i ranije ustanovila.

Krompir u brojkama

Raste u 159 zemalja sveta
Postoji 5.000 sorti 
U Andima se uzgajao pre više od 8.000 godina 
Kina je s 95,5 miliona tona u 2022. najveći globalni proizvođač 

Prvi Svetski dan krompira obeležava se u Guči - uz gurmanske specijalitete i trubače

10 zanimljivosti o krompiru 

  1. Poreklom je iz Južne Amerike, s Anda, a u Evropu je donešen u 16. veku kada je značajno doprineo industrijskoj revoluciji. 
  2. Tokom vladavine dinastije Qing, bio je osnovna kultura i ublažio glad u Kini. 
  3. U Drugom svetskom ratu i kasnijim sukobima, visoki prinosi i otpornost krompira čuvali su prehrambenu sigurnost tokom nestašice hrane.
  4. Velika glad u Irskoj 1840-ih kada je sav krompir uništila plamenjača, jasan je primer kako nedostatak raznolikosti u genetskoj bazi i sistemima uzgoja može dovesti do katastrofalnih ishoda.
  5. Izuzetno je otporna biljka koja može da uspe u različitim klimatskim uslovima, čak do 4.700 metara nadmorske visine. 
  6. Zahteva značajno manje resursa kao što su voda i zemljište u poređenju sa drugim osnovnim poljoprivrednim kulturama koji čine temelj ishrane.
  7. Bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima neophodnim za uravnoteženu ishranu. Sadrži obilje hranjivih materija, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalijum, magnezijum i gvožđe.
  8. Gotovo da nema načina na koji se ne može konzumirati - kuvan, pečen, dinstan, pržen, na roštilju, pod sačem, u supama, varivima, salatama, pitama, pa čak i kolačima. 
  9. Pored svega, on je i važna industrijska sirovina jer se od njega pravi skrob, proteini i vlakna u prehrambenoj i industriji stočne hrane, ali su važni i za proizvode od papira i kartona. 
  10. Johan Volfgang Gete opisao je krompir ovim rečima: "Ujutru ceo, u podne pire, a uveče u kriškama - neka tako i ostane. Zdrav je!"

Da li vi volite krompir? Kako ga najradije pripremate? Pišite nam u komentaru ispod teksta. 

Naslovna fotografija: Shutterstock/benjamas11/Yankovoi Oleksii


Tagovi

Dan krumpira Međunarodni dan Prehrambena sigurnost Značenje krumpira Goethe i krumpir Zanimljivosti o krumpiru Velika glad


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.