Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi put svile
  • 04.07.2018. 10:15

Kako do dovoljno biljnih proteina za Kinu?

Novi put svile je projekat koji treba da promeni ekonomsku mapu sveta. Da li Srbija ima adute za saradnju sa Kinom u obezbeđivanju dovoljno biljnih proteina?

Foto: Đorđe Simović
  • 184
  • 9
  • 0

Kina je najveći svetski kupac soje i prošle godine je uvezla 95 miliona tona, uglavnom iz Brazila i Sjedinjenih Američkih Država. Nije ni čudo, pošto se u ovoj zemlji proizvede gotovo 50% svinja u odnosu na ukupnu svetsku produkciju. Konkretno, Kina sedam puta više soje uvoze nego što proizvode.

Nije tajna da Kina planira da smanji ovaj uvoz. U toku je žestok trgovinsk rat između Pekinga i Vašingtona. U grupi proizvoda na koje je carina podignuta na 25% nalazi se i soja.  Uporedo s tim, Vlada u Pekingu podigla je i subvencije za domaće proizvođače soje.

Kakve to veze ima s nama?

Iz istorije smo učili o Marku Polu i Putu svile kroz Evroaziju. Sada je aktuelan "Novi put svile". Reč je o projektu koji treba da promeni ekonomsku mapu sveta. Treba se samo prisetiti da je i kineski predsednik Si Đinping tim povodom boravio u Srbiji.

U nameri da unapredi biotehnologiju, pre tri godine na kineskom Univerzitetu Jangling osnovana je "Silkroad agricultural education and research innovation alliance". Čine je bezmalo 40 univerziteta iz Kine, Rusije, Kazahstana, Pakistana, Maroka, Irana, Jordana, Srbije ali i poljski Poznanj i jedan univerzitet u Holandiji.

Od 2-6. jula ove godine stručnjaci ovih univerziteta borave u Novom Sadu na trećoj konferenciji "Na putu svile". Reč je o saradnji naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija na polju biotehnologije radi povećanja proizvodnje hrane.

Srpska pamet u obezbeđivanju dovoljno proteina

Viši naučni saradnik dr Sanja Vasiljević očekuje da će saradnja stručnjaka biotehnoloških nauka na putu svile doprineti da poljoprivredna proizvodnja bude održiva i u budućnosti. Kaže i da je važan posao pred, pre svega, mladim stručnjacima. Da iznađu najbolji način za dovoljnu proizvodnju biljnih proteina. 

"Očekujemo da unapredimo proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane kao i da se poštuju principi ekološke proizvodnje. Sa stručnjacima iz alijanse radimo na unapređenju oplemenjivačkih programa, na proteinskim leguminozama, kako bi se smanjila zavisnost Evro-azijskog kontinenta od uvoza soje, pre svega, iz Amerike", kaže Vasiljević.

Komercijalni efekti skupa

Očekuju se i komercijalni efekti ovog skupa u vidu plasmana našeg semena na kinesko tržište, a posebno semena lucerke, deteline, i stočnog graška. Ipak, veliki izazov je u zaštiti autorskih prava. Saradnja će doprineti da stručnjaci Poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Beogradu dobiju priliku za stručno usavršavanje u respektabilnim biotehnološkim institutima u, pre svega, Kini.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Kina Biotehnologija Soja Novi put svile Dr Sanja Vasiljević Semena


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."