Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CAP for Us
  • 30.05.2021. 12:00

Kako su i zašto poljske jabuke zavladale svetskim tržištem?

Tokom poslednjih desetak godina voćarstvo je u zemlji enormno poraslo, a ne zaostaje i proizvodnja svinjskog i pilećeg mesa. Zašto je to tako moglo se čuti na radionici projekta "CAP for Us".

Foto: Bigstock/ grigorenko
  • 260
  • 26
  • 0

Prošle godine u Poljskoj je bilo 14,6 miliona hektara poljoprivrednih površina što čini gotovo 50 odsto ukupne teritorije države, a seosko područje naseljava oko devet miliona ljudi, podaci su njihovog poslednjeg Popisa poljoprivrede. 

Tako je ova država među malobrojnim zemljama gde seoskog stanovništva ima sve više, a uprkos turbulencijama na tržištu, rastu i ulaganja u proizvodnju hrane. Ali, to se na prvi pogled ne iščitava iz statističkih podataka koji govore da je u poslednjih deset godina smanjen broj farmi za gotovo 13 odsto, odnosno sa 1,5 miliona na 1,31 milion.

Zabeležen je i pad broja gazdinstava, uz takođe blago smanjenje površina što se odrazilo na povećanje prosečne površine pod poljoprivredom za oko 13 odsto, sa 9,8 u 2010. na 11,1 hektara u 2020. godini. 

Ovim je podacima na trećoj radionici projekta HPK "CAP for Us" predstavljena poljoprivreda Poljske pobliže predočena sa konkretnim primerima iz sektora voćarstva i stočarstva.

Nagli rast voćarstva poslednjih godina

Tokom poslednjih desetak godina voćarstvo je u zemlji enormno poraslo, a uspešnost toga, kažu, ogleda se u njenom udruživanju. Jedan od primera koji to potvrđuje je Savez voćara Sadovnjikov koji je unapredio proizvodnju.

Početkom ovog veka voćari su sadili 100 stabala po hektaru i čekali 10 godina na prvi rod. Sada, unapređenjem tehnologija koju promovišu među svojim članovima, sade od 1.000 do 4.000 stabala i beru već iduće godine, a zahvaljujući intenzivnoj proizvodnji potpomognutoj sredstvima za zaštitu bilja i naprednoj mehanizaciji, postižu nekoliko puta veću tonažu.

Nažalost, u jednom trenutku se pokazalo da industrija za to nije bila logistički spremna.

"Nismo mogli pravilno da pripremimo robu - sortiramo, pakujemo i prevezemo na druga tržišta. Tada se rodila ideja o stvaranju entiteta koji će biti u mogućnosti da pripremi robu odgovarajuće količine i kvaliteta za određene porudžbine kupaca“, pojasnila je Agnješka Divan predstavljajući savez na radionici. 

Tako je započeo proces pregovaranja o propisima u Evropskoj komisiji, omogućavajući stvaranje grupa proizvođača. Kao rezultat toga, u Poljskoj trenutno postoji nekoliko desetina proizvođačkih grupa koje se bave distribucijom voća. 

Problema su, dodaje, imali i sa promocijom zbog nedostatka finansijskih sredstava. Pojavila se potom ideja o stvaranju takozvanog Fonda za promociju voća i povrća - svojevrsnog fonda solidarnosti u koji se prenosi postotak svakog kilograma prodatog voća. 

"Zahvaljujući njemu, mi i druge organizacije uspeli smo da sprovođenjem niza aktivnosti u zemlji i inostranstvu nađemo nova tržišta“, istakla je i navela Egipat i Alžir, kao nova tržišta prošle godine, na kojima je završilo oko 80 odsto izvoza. 

Sve navedeno dovelo je do toga da je ova zemlja najveći evropski izvoznik jabuka, a osim njih u velikoj količini izvozi i bobičasto voće poput malina, ogrozda, ribizli, kupina i jagoda.

ASK i korona poremetili tržište mesa

Što se stočarstva tiče, unazad deset godina broj goveda se povećao za 550.000 pa ih je tako prošle godine bilo 6,29 miliona grla, dok je u suprotnom, u svinjarstvu zabeležen pad za oko četiri miliona, a lani ih je bilo 11,2 miliona. U sektoru živinarstva, brojleri čine 85 odsto ukupne proizvodnje mesa živine, ćuretine 14 odsto, dok jedan odsto odlazi na ostalu živinu. Prošle godine proizveli su 4,5 odsto više pilećeg mesa u odnosu na 2019. godinu.

Uzgoj svinja jedan je od vodećih sektora poljske poljoprivrede (Foto: Depositphotos/Stramyk)

Na stočnim farmama drže se muzne krave, junad, svinje, živina, a proizvodnja uključuje pretežno mlečne proizvode, proizvode od svinja i živine. Uzgoj stoke koncentrisan je uglavnom u severoistočnoj i centralnoj Poljskoj, dok se većina svinja uzgaja u centralnom i severnom delu zemlje.

A kako to zaista izgleda u praksi bliže je na ovoj trećoj radionici projekta "CAP for Us" objasnio i sam proizvođač svinja Jerži Salitra

Sa uzgojem je krenuo na 20 hektara, a danas ima 400 ha državne zemlje koju je dobio zajedno sa privrednim zgradama bivšeg državnog kombinata.

Njegovo gazdinstvo ima sopstvenu proizvodnju hrane, a istakao je da se poljska proizvodnja svinja svakodnevno bori sa okrutnim i nemilosrdnim tržištem. Ova je država važan proizvođač mesa u Evropskoj uniji. Poslednjih godina zauzima četvrto mesto po proizvodnji svinjskog mesa i živine, a bila je i sedmi najveći proizvođač govedine. Ali, problema, ističe Salitra, ima.

“Problem u proizvodnji mesa je taj što velike kompanije često ne žele da potpišu ugovor o otkupu sa malim proizvođačima, a u mesnoj industriji sve rade velike koorporacije. Često se desi da stočar započne ciklus proizvodnje, a ne zna po kojoj ceni će biti otkup”, navodi Salitra istakavši da su afrička svinjska kuga i pandemija virusa korona poremetile proizvodnju i prodaju mesa. 

Zalažu se za dobrobit životinja 

Važno je naglasiti, da poljski stočari veliku pažnju pridodaju dobrobiti životinja i zaštiti životne sredine. Zigmunt Stromski primer je takvog poljoprivrednika koji uz pomoć supruge i sinova drži 200.000 brojlera, a godišnje proizvede 2,5 miliona kilograma mesa. 

Na svojoj farmi ugradio je ventilaciju i filtere koji čiste vazduh, a poslednja investicija bila je podno grejanje. Sledeći korak mu je, pojasnio je, da iskoristi otpad od životinjskog izmeta za proizvodnju toplotne energije. 

“Poslednjih godina izuzetno mnogo se ulaže u modernizaciju farmi i dobrobit životinja što je skupa investicija, ali se na kraju isplati. Stalno se borimo sa tržištem, a zbog korona krize smo imali pad proizvodnje i ogromne viškove jer je potrošnja posebno u turizmu snažno pala”, rekao je Stromski. 

Ulaganja u dobrobit životinja se isplate, mišljenja je Stromski (Foto: Printscreen CAP for Us)

Osim u stočarstvu, ova država veliki je proizvođač i ratarskih kultura, a najvažniji usevi su žitarice, od kojih su najveći prinosi raži, pšenice, ječma i ovsa. Ostale glavne kulture su krompir, šećerna repa, krmne kulture, lan, hmelj i duvan. 

Poljoprivrednici sumnjičavi prema ZPP-u

Kao i ostale zemlje članice Evropske unije, Poljska se priprema za novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027 čiji je prvobitni predlog Nacrta plana izazvao burne reakcije među poljoprivrednicima uglavnom zbog neadekvatnosti iznosa finansijskih sredstava predviđenih proračunom u odnosu na krajnje ambiciozne ciljeve ZPP-a. 

Za njihovo sprovođenje, smatraju, biće potrebni visoki finansijski izdaci, što ne može sebi da priušti veliki deo farmi, a što može da rezultira značajnim smanjenjem proizvodnog potencijala, a time i pretnjom obezbeđivanju prehrambene sigurnosti.

Poljska planira da zabrani klanje životinja po verskim pravilima

Takođe, jedna od brojnih primedbi vezana je i za cvetne trake koje se ponajviše koriste u ratarskoj proizvodnji, a za koje u novom nacrtu nije određena minimalna i maksimalna površina kao ni visina sredstava. Takođe, nejasno je mora li se cela parcela staviti u trake ili može samo deo. 

Što se tiče obaveznih instrumenata za upravljanje rizikom, poljoprivrednici su predložili, pored osiguranja, uvođenje instrumenata za stabilizaciju dohotka kako bi se pokrili gubici koji su rezultat pada tržišnih cena ispod referentne cene koju je odredila vlada ili onih nastali zbog vremenskih neprilika. 

Druga, poboljšana verzija trebalo bi da bude predstavljena javnosti u drugoj polovini juna 2021.

"Imamo sreće da živimo u razvijenom delu sveta, ali moramo biti svesni ako EU želi i dalje da proizvodi vrhunske proizvode po konkurentnim cenama uz visoke standarde dobrobiti životinja ili stroge ekološke zakone, da će takvi proizvodi biti skuplji jer ćemo u suprotnom imati negativan trend propadanja malih poljoprivrednika“, napomenuo je Viktor Šmulevič, predsednik poljske poljoprivredne komore poručivši da iako još igramo po starim pravilima ZPP-a, moramo da počnemo pripremu za nova i da se više usmerimo na organsku poljoprivredu i zaštitu okoline. 


Tagovi

Poljska CAP for Us Uzgoj svinje Sektor živinarstva Proizvodnja jabuka HPK Jerzy Salitra Sigmund Stromski Agnješka Divan Viktor Smulevic


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

CAP for Us RS

Ulica grada Vukovara 78, 10116 Zagreb, Srbija
tel: +385 (1) 61 09 809, e-mail: komora@komora.hr web: https://www.komora.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]