Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja metle
  • 02.05.2025. 09:00

Karl Gašparovski: Naša metla čisti po celom svetu, godišnja proizvodnja 450.000 komada

"U pitanju je 100% domaći proizvod. Sirovinu, sirak, nabavljamo od poljoprivrednika sa severa Vojvodine gde ga još uvek uzgajaju u dovoljnim količinama", kaže ovaj proizvođač

Karl Gašparovski: Naša metla čisti po celom svetu, godišnja proizvodnja 450.000 komada
Foto: Selma Mujić
  • 75
  • 0
  • 0

Kvalitetna sirkova metla je proizvod koji ne gubi vrednost, smatra Karl Gašparovski, jedan od brojnih proizvođača iz Selenče, koja se smatra centrom metlarske proizvodnje u Srbiji. Njegov štand i pomalo specifičan logo firme - veštica na metli, privukli su nam pažnju na nedavno održanom Mostarskom sajmu privrede.

"U pitanju je 100% domaći proizvod. Sirovinu, sirak, nabavljamo od poljoprivrednika sa severa Vojvodine gde ga još uvek uzgajaju. Ne kao ranije, ali za sada u dovoljnim količinama", kaže na početku razgovora ovaj proizvođač, dodajući da dnevno proizvedu oko 1.500 komada različitih metli.

"Ako radimo 25 dana u mesecu, izračunajte onda kolika je godišnja proizvodnja."

I izračunali smo. Mesečna je oko 37.500 komada, a godišnja neverovatnih 450.000 metli.

Gde završavaju metle?

"Najveća potražnja je iz inostranstva, najviše iz Italije, oni su uglavnom i naši najveći distribruteri po celom svetu. Italijani su nekada bili najveći proizvođači metle. Sada i dalje prodaju, ali je ne proizvode, jer je skupa proizvodnja, skupa je radna snaga i sirovina", kaže Gašparovski.

Veliki deo proizvodnje je vremenom prebačen u Mađarsku, pojašnjava, ali su i oni ostavili Italijane kao distributere.

Metle izložene na sajmu
Godišnje proizvedu neverovatnih 450.000 metli

"Ceo svet je navikao da kupuje metle od Italijana, to je tako ostalo do dana današnjeg. Sada u stvari mi proizvodimo za Italijane i Mađare koji je distribuiraju dalje. Prodajemo i Nemcima koji je dalje prodaju Švajcarcima, po celom svetu ide naša metla."

Saradnja sa kupcima iz Maroka bila je najzahtevnija do sada.

"Teška je bila logistika oko prevoza, a to je i najdalje što smo je prodavali."

Ručni rad i zahtevan posao

A da bi se došlo do gotovog proizvoda, potrebno je mnogo sati ručnog rada.

"Sirak je zahtevan za proizvodnju, pre svega, mora ručno da se seče. Sada smo pronašli neke mašine koje mogu i mašinski da ga seku, ali seku sa listom, pa taj list opet moramo ručno da skidamo. Kada se osuši, skine mu se seme, klasira se, a zatim se navija na dršku i opet je to ručni proces."

Pojašnjava da imaju mašine na koje ih radnici navijaju, ali svakako mora ručno da se radi.

metle na sajmu
Gašparovski je svoje proizvode predstavio na Sajmu privrede u Mostaru

"Tako isto i šivenje. Stavlja se u mašinu koja prošiva brže nego ručno, ali moraju da rade majstori koji to znaju. Tako da, svaki korak proizvodnje mora da obavi majstor, zanatlija, čovek koji je stručan, da bismo došli do proizvoda koji je upotrebljiv, lep za oko i može da se proda."

Ma kakav robot, metla je za sve

Metla preživljava sve, uveren je ovaj proizvođač.

"Ne postoji nijedna druga alatka koja bi mogla da je zameni, na primer, da se počiste kamenčići napolju, nešto što je malo grublje. Za unutrašnjost imamo robote, ali za čišćenje ekstrijera ne može, mora metla", priča nam on i ističe da se koriste čak i na naftnim bušotinama.

Metle Gašparovski
Specifičan logo firme - veštica na metli

"Tamo su ulje i nafta koji ne mogu da se čiste plastičnim metlama. Takve nisu ni ekološki prihvatljive, ni toliko oštre kada se čisti, savijaju se. Ipak, dosta tržišta su nam pokupile, ali držimo se", kaže naš sagovornik, dodajući da je u njihovom slučaju u pitanju porodični posao i tradicija duga skoro 50 godina.

Metle iz Bačkog Petrovca čiste Evropu: Od sirka do urednog dvorišta

"Moja baka je započela proizvodnju, otac je nastavio i uozbiljio čitav proces, a mi idemo dalje."

Za kraj razgovora, ne možemo da ne pitamo: Odakle veštica na logou firme?

"Oduvek smo poštovali veštice, žene koje su drugačije gledale na prirodu, drugačije od običnih žena. Otac je hteo da to ovekoveči i mi to poštujemo", zaključuje Gašparovski.


Foto prilog


Tagovi

Karl Gašparovski Sirak Metle Sirovina Proizvodnja Domaći proizvod


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".