Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja metle
  • 07.04.2024. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bački Petrovac

Metle iz Bačkog Petrovca čiste Evropu: Od sirka do urednog dvorišta

Metlara Rastislava Đenđura jedna je od najvećih u Srbiji. Dnevna proizvodnja je od 2.000 do 2.500 komada najrazličitijih vrsta metle.

Foto: Dinka Bogunović
  • 1.503
  • 397
  • 2

Branje sirka, čišćenje, sortiranje, spajanje i motanje metlica, uvezivanje i šivenje - dug je put dok se ne napravi jedna metla. A taj put već 20 godina uspešno prelazi Rastislav Đenđur iz Bačkog Petrovca koji dnevno proizvede do 2.500 različitih vrsta metle. Upitali smo kakve metle završavaju u domovima širom Evrope.

Velike gomile sirka na sve strane, pogon gde se ručno klasifikuje i čisti, veliko skladište za drške za metle. I onda, još jedan veći pogon gde se užurbano odvija sama proizvodnja. Pedesetak radnika u dve smene svakodnevno vredno obavlja ove poslove, metle se prave i šiju ručno. Ima puno prašine, ali čini se da radnicima to ne smeta. Kažu, iako se sve radi ručno, posao nije težak.

Radnici kažu da posao nije težak 

"Počeli smo pre 20 godina tako što smo otkupljivali metle od proizvođača i onda smo ih izvozili. Potrebe za metlom su bile velike, a tržište zatvoreno. Kada smo videli kako se situacija razvija nismo hteli da propustimo šansu i pokrenuli smo svoju proizvodnju", priseća se početaka Đenđur, vlasnik petrovačke firme "RAM“.

Dnevno i do 2.500 metli

Upravo Bački Petrovac, ali Selenča, Bač i Kanjiža, centri su prerade sirka metlaša u Srbiji. Đenđurova metlara jedna je od najvećih. Dnevno proizvedu od 2.000 do 2.500 komada najrazličitijih vrsta metle. Mesečna proizvodnja je oko 50.000 komada, a godišnja i do 600.000 metli.

"Najvažnija je kvalitetna sirovina koju skladištimo od avgusta do trenutka kada nam je potrebna za preradu. Sirak se čisti, dovozimo ga ovde, sortiramo ga prema dužini, klasi, boji metlice, prema potrebama proizvodnje. Sečemo ga na određenu dužinu i onda se namotavaju metle", objašnjava ovaj preduzetnik.

Mesečna proizvodnja je oko 50.000 komada, a godišnja i do 600.000 metli

Sirak metlaš ne uzgaja samostalno, već otkupljuje direktno od proizvođača.

"Imamo i poslovnu jedinicu u Totovom Selu kod Kanjiže gde nam je otkupno mesto sirka metlaša. Upravo su počeli pregovori sa individualnim proizvođačima iz Sente, Kanjiže i okoline za otkup sirka iz ovogodišnje setve. Cena sirkove metlice za sada se ne zna, to će zavisiti od potražnje i ponude na tržištu."

Cena u Evropi ista kao u Srbiji

Srbija je već godinama lider u proizvodnji i izvozu sirkove metle. Da li se metla "vraća u modu"?

"Nikada nije izašla iz mode. To je proizvod koji nam je neophodan, ipak, više ljudima koji žive u kućama nego onima u stanovima. Oni koji imaju dvorište, životinje, moraju da čiste. Naš asortiman čini više od 50 različitih vrsta. Od malih za odelo, standardnih četiri i pet puta šivenih, do super velikih metli. Šta ćemo proizvoditi, zavisi od zahteva kupaca", priča Đenđur.

Prave 50 vrsti metle

Tradicija, uz realne potrebe kupaca, spoj su koji garantuje dobar plasman na različita tržišta širom Evrope.

"Izvozimo najviše u Italiju, Francusku, Sloveniju, Nemačku, ponekad u Slovačku. Izvozili smo i u Rusiju, trenutno ne. Naravno, robu plasiramo i u Srbiji, u našim trgovinskim lancima. Nećete verovati, cena je skoro ista kod nas kao i u Evropi. Ako standardnu metlu ovde prodajemo za 350, 450 dinara, cena u inostranstvu joj je čak i niža", kaže on i dodaje da ranijih godina nije bilo tako.

"Pretežno smo izvozno orijentisani, najveći deo naše proizvodnje ide u izvoz. Trenutna situacija je takva da je kurs dinara precenjen prema evru, godinama je fiksiran, ne menja se, a troškovi konstantno rastu. Sve, od plata radnika, dažbina, poreza prema državi, struja, gorivo, sve ide gore. Subvencije nemamo nikave. Ne možemo da dižemo toliko cenu u inostranstvu da bismo ovde mogli da podmirimo troškove", kaže naš sagovornik, ali ipak, uz sve prepreke, ne odustaje od proizvodnje kvalitetnih metli.

Metla bez sirka? Ne može

A kako napraviti metlu bez sirka? Nikako. Da je proizvodnja sirka metlaša unosna, ali nedovoljno iskorišćena u Srbiji, potvrđuje naučni savetnik iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo "NS Seme" dr Vladimir Sikora.

Da li je sirak biljka budućnosti?

"Sirak za metle (metlaš) i sirak za zrno (zrnaš) su alternativne biljne vrste zbog toga što se gaje na manjim površinama. Sirak metlaš se gaji kao sirovina za proizvodnju metli i skoncentrisan je u regionima u kojima postoji metlarska industrija. Sirak zrnaš se gaji radi zrna koje se koristi kao stočna hrana na isti način na koji se koristi zrno kukuruza. Sve je popularniji među poljoprivrednim proizvođačima", kaže dr Sikora, dodajući da silažni sirak i sudanska trava spadaju među krmno bilje koje se koristi kao kabasta stočna hrana.

Sve manje površina 

Kada je reč o sirku metlašu, kod njega se skidanje metlica obavlja isključivo ručno, tako da su i površine limitirane radnom snagom. To je osnovni razlog što se, bez obzira na stabilnu potražnju metlarske industrije, ukupne površine pod sirkom u Srbiji polako smanjuju

"Sa više od 5.000 hektara, koliko je bilo tokom sedamdesetih godina prošlog veka, svedene su na oko 750 hektara. Najveći deo proizvodnje se odvija u Vojvodini gde su u poslednjih 10 godina površine oko 700 hektara. Osim u Srbiji, sirak metlaš se gaji u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, kao i na manjim površinama u Moldaviji i Turskoj."

Sirak neophodan, ali uzgoj je sve slabiji

Da li će to ugroziti metlarsku industriju?

"U pogledu agrotehničkih mera, ulaganja u proizvodnju sirka su na nivou ulaganja u proizvodnju kukuruza. Kod sirka metlaša najveći troškovi se odnose na ručno skidanje metlica. Prinosi neovršene metlice sa zrnom sirka metlaša u dobrim uslovima dostižu osam do devet tona po hektaru, prinos zrna je pet do šest tona po hektaru, a prinos ovršene metlice tri do četiri tone po hektaru."

Perspektiva proizvodnje

S obzirom na veću potražnju u odnosu na proizvedene količine, napominje Sikora, cena neovršene metlice sa semenom je svake godine nešto veća. Ovakva metlica se otkupljuje po prosečnoj ceni od 60 dinara za kilogram. Ohrabruje poljoprivrednike da se upuste u proizvodnju sirka, jer realne potrebe za njim postoje.

Alternativne kulture dobre za proizvodnju silaže - koliko daju prinosa?

"Gajenje sirka ima perspektivu. Radi se o izuzetnoj biljci sa relativno stabilnim prinosima. Zahvaljujući tropskom poreklu sirak ima biološke predispozicije da toleriše nepovoljne uslove, pre svega manjak vlage. On je jara kultura koja se seje u aprilu uz dobro razvijen korenov sistem. Ima sposobnost da se regeneriše i nastavi sa rastom i nakon izuzetno sušnog perioda, pa može obezbediti prinos i u uslovima koje druge biljke teže podnose", zaključuje Sikora.


Foto prilog


Tagovi

Metla Proizvodnja metle Sirak metlaš Gajenje sirka metlaša Rastislav Đenđur Vladimir Sikora


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/