Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno tržište
  • 20.07.2019. 08:00

Ko postavlja pravila igre na poljoprivrednom tržištu?!

Da li se neko nedozvoljeno ponaša na tržištu, dokazaće nezavisna Komisija za zaštitu konkurencije, koja sprovodi dokazni postupak. Poljoprivredni proizvođači, koji su podnosili prijave za kartelski stav određenih veliki agrarnih sistema, kažu da je ova institucija na njih prebacivala obavezu dokazivanja krivice

Foto: Depositphoto/boyan1971
  • 534
  • 25
  • 0

Otkupne cene predstavljaju veliki izazov poljoprivrednicima, svake godine. Ljudi nisu zadovoljni stanjem na tržištu i traže od države da ih zaštiti. Zahtevaju da se reše problemi sa prerađivačima, izvoznicima, ali i sa skladištarima. Tu takođe postoji i sumnja da li se situacija formira na osnovu odnosa ponude i tražnje ili tzv. veliki igrači vuku konce iz senke, što je naravno protivno zakonu.

Prema definiciji iz ekonomije, kartel je tajni dogovor konkurentskih kompanija o otkupnim cenama i preraspodeli tržišta. Praksa kaže da je ovu definiciju teško dokazati, čak i kada je očigledna.

Kakva su iskustva poljoprivrednika?

Ratar iz Pančeva, Draško Živković, ukazuje da, ako od Subotice do Niša svi isto plaćaju pšenicu, suncokret i kukuruz, onda postoji osnovana sumnja da je to verovatno neka dogovorena cena.

Malinar iz Arilja, Vlada Stanković, upozorava da će karteli upropastiti proizvodnju maline. "Ja molim gore ljude u vrhu države da se malo bolje uključe, putem raznih inspekcija, raznim kontrolama, raznim policijskim intervencijama, da vide u stvari šta se radi", poručuje Stanković.

Iz Ministarstva poručuju da se radi na kontrolisanju

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se radi. Inspektori su u prethodnom periodu kontrolisali 40 hladnjača i 75 otkupnih mesta širom Srbije. U toku su i nenajavljene kontrole.

"Da li oni pokušavaju da se dogovore?! Pa, znate kako, vrlo verovatno. Sa druge strane, pitajte one kako su prošli pre dve, tri godine, kad su pokušali da nametnu monopol. Između ostalog, neki otkupljivači, kako su prošli, koliko su morali da plate kaznu", kaže ministar Branislav Nedimović.

Međutim, kada je u pitanju slučaj velikih giganata koji trguju uljaricama, koji su bili optuženi prošle godine, Nedimović napominje da su njemu važne samo činjenice. "To što ja mislim da je neko monopolista i da li postoji dokaz, to je samo na nivou neproverenih priča, ali ne i činjenica. Ja se uvek bavim činjenicama", odlučan je Nedimović.

Čija je obaveza prikupljanja dokaza?

Da li se neko nedozvoljeno ponaša na tržištu, dokazaće nezavisna Komisija za zaštitu konkurencije, koja sprovodi dokazni postupak. 

Poljoprivredni proizvođači, koji su podnosili prijave za kartelski stav određenih veliki agrarnih sistema, kažu da je ova institucija na njih prebacivala obavezu dokazivanja krivice, navodi RTS

Komisija aktivno radi 

Komisija je obavestila da tokom prikupljanja dokaza, može da se obrati svima pa i poljoprivrednicima, kako bi dostavili dokumentaciju i informacije i da to ne znači da se na njih prebacuje obaveza dokazivanja nečega. 

"Komisija aktivno pribavlja i analizira podatke o otkupu primarnih poljoprivrednih proizvoda", dodaje se u saopštenju.

Agroekonomski analitičar, Milan Prostran navodi da je svega nekoliko slučajeva "bilo na udaru". Donošene su određene mere, ali kasnije su one sudskim odlukama na neki način poništene, kaže Prostran.

Da li srpski mentalitet sprečava kartele?!

U udruženju Žita Srbije, kažu da kartela nema jer nas u tome, između ostalog, sprečava i mentalitet.

"Voleo bih da vidim na našem srpskom tržištu dva ortaka koja su radila mnogo vremena zajedno. A mi ako govorimo o nekih 300 mlinova, o više od 200 izvoznika, praktično je teoretski nemoguće da se o bilo čemu dogovore", ocenjuje Vukosav Saković iz ovog udruženja.

U Komisiji za zaštitu konkurencije kažu da su u 80 odsto prijavljenih slučajeva našli dokaze o kršenju pravila igre.


Izvori

RTS


Tagovi

Komisija za zaštitu konkurencije Tržište Poljoprivrednici Dokazni postupak Draško Živković Vlada Stanković Branislav Nedimović Milan Prostran Vukosav Saković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.