Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetska proizvodnja hrane
  • 15.01.2020. 09:00

Ko su najveći svetski proizvođači poljoprivrednih proizvoda?

Kina je zemlja koja je u 2019. godina proizvela najviše hrane u svetu. Ipak, SAD je u tome daleko efikasnija.

Foto: Pixabay/stanvpetersen
  • 1.197
  • 22
  • 0

Osim pitke vode, pristup hrani glavna je briga stanovništva na Zemlji. Baš  zbog tog razloga, poljoprivreda je jedna od najvećih i najznačajnijih industrija na svetu. Produktivnost u agraru važna je ne samo za trgovinsku ravnotežu već i za sigurnost i zdravlje stanovništva.

Sjedinjene Američke Države, Kina i Indija najveći su proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u svetu, razmenjujeći prvo, drugo i treće mesto iz godine u godinu, a u 2019. godini iza njih našao se Brazil. Kina i Indija prema podacima Investopedia najveći su i svetski potrošači hrane, ali s obzirom na brojnost njihove populacije, taj pokazelj uopšte nije iznenađujući.

Kina ima najviše radne snage, a Amerika najefikasniju proizvodnju

Kina je najveći proizvođač, uvoznik i potrošač hrane, a poseduje i najveću zaposlenost ljudi u toj proizvodnji, oko 315 miliona radnika. Verovatno ne iznenađuje činjenica da je Kina vodeći svetski proizvođač pirinča, ali takođe je prva u proizvodnji pšenice i povrća od kojih se najviše ističu kupus i luk. Zemlja proizvodi 18,52%  hrane od ukupne količine u svetu.

Indija se smestila na drugo mesto, ali zanimljivo je to da proizvodi duplo manje hrane u odnosu na Kinu, a pokriva 10,04 % ukupne proizvodnje. Zemlja je najveći proizvođač prosa, a nakon njega najviše se uzgaja šećerna trska, ječam, raž i pasulj.

Odmah iza Indije na listi su se našle Sjedinjene Američke Države. Nijedna zemlja ne proizvodi tako efikasno hranu kao ova svetska velesila, a sa duplo manje radne snage nego Kina. Proizvodnja pokriva 10,01% , a najviše se proizvodi kukuruz, soja i pšenica, piše beef2live.com.

Brazil pokriva 9% od ukupnog izvoza, a najmanje 31% površine koristi se za obradu, uglavnom za proizvodnju kafe, šećerne trske, soje i kukuruza. Zahvaljujući toploj klimi glavni je proizvođač pomorandži, ananasa, papaje i kokosa. Takođe, značajan je proizvođač govedine.

Afganistan proizvodi najmanje hrane

Neprestalni ratni sukobi u kombinaciji sa izazovnim klimatskim promenama, doveli su ovu zemlju do samoga dna u proizvodnji hrane. 2018. godina bila im je jedna od najgorih jer je zemlju zadesila dugotrajna suša koja je oštetila 60% celokupnog roda. Iako su mislili da će uspeti da se oporave, u 2019. godini to se nije dogodilo, a poražavajuća je i brojka kako čak 14% stanovništva gladuje, navodi Concernusa.


Tagovi

Proizvodnja hrane Kina Indija SAD Brazil Afganistan


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u