Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loša rakija
  • 14.10.2018. 13:00

Koje su mane rakije i kako je izlečiti

Rakija može biti mutna, imati mrku boju, kisela je ili ima miris i ukus na košticu, miris na plesan, miris na zagorelo (dimna rakija) ili miris i ukus na patoku i prvenac.

Foto: Bigstockphoto/guruxox
  • 22.574
  • 341
  • 0

Ispekli ste šljivovu rakiju kako treba, po receptu, ali niste zadovoljni krajnjim rezultatom. Rakija može biti mutna, imati mrku boju, kisela je ili ima miris i ukus na košticu, miris na plesan, miris na zagorelo (dimna rakija) ili miris i ukus na patoku i prvenac. 

Kako ispeći kvalitetnu rakiju od šljiva

Dakle, popis mana rakije je podugačak i odmah treba razjasniti da se one teško, često samo delomično uklanjaju. Ipak, ako ste odlučan podrumar, čim opazite i utvrdite manu svoje rakije, nećete dugo čekati, nego odmah krenuti sa"lečenjem", čime se mogu postići vrlo dobri rezultati. Idemo redom. 

Mutna rakija

Uzrok mutne rakije je pojava sastojaka gvožđa (rakija je žuta), bakra (rakija je smeđe- crvena) ili spojeva kacijuma i magnezijuma (rakija je mutno bele boje). Jedini lek toj pojavi je razblaživanje rakije, običnom vodom na 20-25 vol % i ponovo destiliranje.

Mrka boja rakije

Mrka boja rakije nastaje od novog bureta. Čim se opazi ova pojava, treba dodati pola litre obranog mleka na 100 litara rakije u tankom mlazu uz jako mešanje. Nakon dva dana, rakija se pretoči i filtrira. Najjednostavnije je da to napravite preko levka u koji se stavlja isprani filter, papir, vata ili nekoliko slojeva gaze. Tako tretirana rakija dobije zlatno-žutu boju.

Kisela rakija

Kisela rakija je bez sumnje najčešća i najveća mana rakije, koja nastaje kao posledica nepravilnog ukomljavanja šljive i pečenja šljivovice. Krovina komine, obično jako ukiseljena, mora se potpuno odstraniti do zdravog sadržaja i baciti. U protivnom sva sirćetna kiselina prilikom, pečenja prelazi u rakiju. 

Višak kiseline može se donekle ublažiti dodavanjem takvoj rakiji prepečenoga kalcijum-karbonata, koji se prodaje u apotekama u obliku praha bele boje. Kako gram kalcijum-karbonata veže 1,2 grama sirćetne kiseline, obično je dovoljno dodati 20 grama karbonata na deset litara kisele rakije. Tačnu količinu može svatko sam da utvrdi ogledima u nekoliko boca sa različitim količinama karbonata po litri rakije. Počnite sa dva, pa nastavite po četiri grama. Odmerena količina karbonata se razmuti u kašu u maloj količini rakije i uz dobro mešanje dodaje celoj količini rakije. Nakon desetak dana rakiju treba pretakanjem izdvojiti od belog taloga. Ako je rakija jako kisela, najbolje je ponovo destilirati uz pojačano odvajanje prvenca oko 1-1,5 litre na 100 litara tropa, te patoke, čim alkohol pri izlasku iz hladnjaka padne na oko 15% jačine.

Miris i ukus na košticu

Miris i ukus na košticu je vrlo neugodna mana rakije, jer potpuno pokriva pravi ukus i miris šljivovice, a nastaje nepravilnim ukomljavanjem šljive drobljenjem koštice. Leči se dodavanjem 10 grama srebrnog nitrata (AgNO) na 100 litara rakije, koji se može nabaviti u većim poljoprivrednim apotekama. Nakon nekoliko dana rakija se odvaja od taloga filtriranjem i potom predestiluje.

Miris rakije na plesan

Miris rakije na plesan javlja se ako se ukomljava jako natrulo voće ili se šljiva ukomljava u plesnjivim buradima. Ovaj vrlo neugodan miris uklanja se dodavanjem od 2-5 grama aktivnog uglja, pa čak do 10-15 grama na 100 litara, zavisno od jačine mirisa plesnjivosti. Aktivni ugalj možete nabaviti u pojloprivrednim apotekama i vinarijama. Određena količina razmuti se u malo rakije i doda uz dobro mešanje celoj količini i za dva dana se rakija nekoliko puta promeša. Kad se ugalj istaloži, rakija se pretoči. Treba napomenuti da enološki ugalj rakiji oduzima i dobar deo njene fine arome i zato sa količinom uglja ne treba preterivati. Međutim, to se delimično može popraviti i spajanjem lečene i zdrave rakije sa jače izraženim mirisom.

Miris i ukus zagorene (dimne) rakije

Miris dimne rakije, ako nije izražen u jakoj meri, leči se na već opisan način aktivnim ugljem. Najbolje je zagorenu rakiju lečiti odmah u toku pečenja, tako da se izmešaju sa deseterostrukom količinom prevrele komine i nakon stajanja od 2-3 dana ponovo destiluje.

Miris i ukus na patoku

Nastaje u rakiji onda kada se ne odvaja dovoljno prvenca i patoke, ali i onda kad se prvenac i patoka dodaju u sledeći kotao umesto da se odvojeno do kraja čuvaju i onda na kraju posebno destiluju u rakiju drugog, lošijeg kvaliteta. Jedini lek za takvu rakiju je predestilovanje razblaživanjem na oko 25% uz pojačano odvajanje prvenca i patoke. 

Pravilno i dobro izlečena rakija više ili manje zadovoljava kvalitetom, ali bilo bi nerealno očekivati da ćete u svakom slučaju uspeti da ukolnite sve tragove mana rakije. Zato je najbolje tako brati, ukomljavati i peći šljivu da do njih nikad ne dođe i da iz kotla poteče zdrava šljivovica, finog mirisa i zanosnog bukea.


Tagovi

Mane rakije Loša rakija Mutna rakija Kisela rakija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.