Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EIMA
  • 18.11.2022. 12:00
  • Bologna, Italija

Koje su tehničke inovacije predstavljene na EIMA sajmu u Bolonji?

Tehničke inovacije na ovom međunarodnom ocenjivanju mogu biti mašine u celini ili kao mašinski sklop/pojedinačno rešenje, kojih je ove godine 25.

Foto: Vedran Stapić
  • 155
  • 8
  • 0

Iza nas je, u parnim godinama, najveća izložba poljoprivredne mehanizacije u Europi  - EIMA iz italijanske Bolonje, koju organizuje italijansko udruženje proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma.

Tradicionalno, organizatori pozivaju izlagače da se svojim inovacijama takmiču za titulu najbolje "Tehničke inovacije". One mogu biti mašina ili mašinski sklop, kao pojedinačno rešenje. Stručnjaci pregledavaju pristigla rešenja i dodeljuju im priznanja u dve kategorije.

U prvoj kategoriji dobijaju titulu "tehničke inovacije" (crvena traka) - ove godine ih je 25, a u drugoj kategoriji su "rešenja vredna pažnje" (žuta traka) kojih je 37.

Predstavljamo vam fotografije i kratak opis tehničkih inovacija uz naglasak na vrednost ovih rešenja. 

A.D.R. SpA: EASYDRIVE sistem (Foto: EIMA)

1. EASYDRIVE sistem (A.D.R. SpA)
Sistem olakšava koriščenje velikih prikolica. U vožnji napred točkovi su slobodno upravljani i prate okretanje poteznice, dok su u vožnji unazad točkovi upravljani hidrauličnom podrškom (servo) kojom se upravlja elektronski. Takvi sistemi su već poznati, ali je nagrađeni jednostavniji i jeftiniji od konkurenata.

Agrotop GmbH: easyMatic connect

2. easyMatic connect (Agrotop GmbH)
Zatvoreni sistem dotoka sredstava za zaštitu bilja u mašine omogućuje dotok iz rezervoara različitih veličina, čak i do 1.000 l, a ne samo iz manjih do 15 l, kako je do sada bilo moguće. U uređaj su integrisana dva različita sistema, a oba se mogu prati vodom.

Andreoli Engineering Srl: UT110-CH500

3. UT110-CH500 (Andreoli Engineering Srl)
Samohodni kombajn za berbu grožđa na terasama adaptiran je iz postojećeg stroja za berbu na strmim padinama. Sistem otresanja i transporta grožđa prilagođen je terasama, a mašina je dobila i motor 5, bez povećanja njegovih dimenzija.

Antonio Carraro SpA: Mach 4 Tony

4. Mach 4 Tony (Antonio Carraro SpA)
Prvi uski plantažni traktor sa četiri gumene gusenice, zglobnom šasijom ili zglobnim upravljanjem kao i kombinovani mehanički hidrostatički prenos, reverzibilni način vožnje i kabina sa filtracijom kategorije 4.

ARAG Srl: Flowtron

5. Flowtron (ARAG Srl)
Solenoidni ventil za pulsirajuće dizne (PWM = Pulse-width modulation). U poređenju sa drugim PWM rešenjima na tržištu, ovaj novi ventil ima inovativnu vezu sa držačem dizne, što omogućuje vrlo mali hod pokretnog dela ventila. Dakle, ventil radi vrlo brzo i precizno i ​​omogućava veliki protok tečnosti. Rešenje obezbeđuje precizno kontrolisanu primenu čak i sa PWM rasprskivačima.

Argo Tractors SpA: Landini Rex4 Full-Hybrid

6. Landini Rex4 Full-Hybrid (Argo Tractors SpA)

Voćarsko-vinogradarski traktor sa plug-in hibridnim motorom. Između klasičnog motora i menjača ugrađena je elektromehanička jedinica. To takođe omogućava potpuno električni pogon, uključujući hidrauliku i klima uređaj, do dva sata.

ARVAtec Srl: MoonDino

7. MoonDino (ARVAtec Srl)

Autonomna mašina za mehaničko uklanjanje korova na pirinčanim poljima, čak i na potopljenim zemljištima. Mašina je na električni pogon, baterija se puni preko solarnih panela, može raditi neprekidno do dva meseca. Vođena je satelitski uz RTK korekciju i prati kartu koja je napravljena tokom setve pirinča.

B.M.V. Srl: Mehanički uređaj za proređivanje plodova

8. Mehanički uređaj za proređivanje plodova (B.M.V. Srl)

Oscilirajuće šipke za proređivanje montirane su na osovinu, koja se pokreće hidraulički sa kontrolisanom brzinom i momentom.

CNH Industrial: elektrohidraulično nivelisanje alata u teleskopskim utovarivačima

9. Elektrohidraulično niveliranje alata u teleskopskim utovarivačima (CNH Industrial) 

Održavanje položaja alata (nivelisanje) kod teleskopskih utovarivača obično se osigurava pomoću kompenzacijskog hidrauličkog cilindra, dakle na čisto hidraulički način, koji kod radnih alata ne radi sa jednakom preciznošću. To je osigurano nagrađivanim elektrohidrauličkim sistemom, koji takođe čini osnovu za buduće automatske funkcije.

COBO SpA: VLN (Vision Lane Navigation)

10. VLN Vision Lane Navigation (COBO SpA)

Sistem temeljen na kompjuterskom prikazu koji omogućava autonomnu vožnju kroz redove vinograda. Sistemi za autonomnu vožnju nije potreban GPS signal sa RTK korekcijom, lidar, radarski ili ultrazvučni senzori, već samo kamera. Njihove slike obrađuje veštačka inteligencija koja kontinuirano nadopunjuje sistemi. Temelji se na Digital Twin tehnici, gde se prvo sprovodi digitalizacija (mapiranje) mašina, farme i vinograda, a poboljšava se svakom upotrebom.

Dieci Srl: Hibridni pomoćni pogon teleskopskog utovarivača

11. Hibridni pomoćni pogon teleskopskog utovarivača (Dieci Srl)

Utovarivač ima hibridni pogon, gde 55 kW snage daje motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji za ovu snagu može doseći nivo 5 za izduvne gasove bez upotrebe AdBlue. Dodatnu snagu do 79 kW obezbeđuje hibridni pogon. Osim električnim pogonom, sistem to postiže i optimizacijom hidrauličkog kruga, posebno minimalnim pritiskom u krugu kada se ne izvode pokreti.

Dragone Srl: Bagerski malčer za šumu sa promenljivom veličinom sečke

12. Bagerski malčer za šumu sa promenjivom veličinom sečke (Dragone Srl)

Malčer je opremljen mehanizmom koji omogućava promenu udaljenosti između rotora i komore za drobljenje (kućište). Dakle, s većim razmakom moguće je povećati veličinu komada drobljenog drveta kao i uštedeti na potrebnoj snazi. Moguće je i obrnuto za finije mleveno drvo.

Projekt MARCEL (strojevi na električni pogon)

13. Mašine na električni pogon (Projekt MARCEL)
Dragone Srl vinogradarska je prskalica sa osam ventilatora na pojedinačni pogon. Fissore Snc je "trench" kupka sa promenjivim razmakom između traktora i glave kade. Fontana Srl je nivelir sa integrisanim podešavanjem položaja/pogona traktora. Frandent Group Srl je rotacioni okretač sa promenjivom brzinom obrtanja rotora, radnom širinom i uglom rotora nezavisno od rada traktora, a Spezia Srl energetski efikasan defolijator u vinogradima.

Fontana Srl: Mini dozer guseničar

14. Mini dozer guseničar (Fontana Srl)

Kompaktna mašina za ravnanje terena i premeštanje materijala u plastenicima, baštama i slično kao i omogućavanje mehanizovanja inače ručnog rada. Takođe je opremljen laserskim inklinometrom i GPS prijemnikom satelitskog signala. Potpuno ravan teren znači uštedu vode za zalivanje plastenika.

GL 1: Mountain 7000T

15. Mountain 7000T (GL 1)

Hidraulična ruka za malčer sa dva teleskopska nastavka, jedan nastavak se može pomeriti i unazad, dalje od priključne tačke (pivota) mašine. Ovo rešenje omogućava malčiranje vegetacije duž vertikalne ravnine (npr. žive ograde) bez da se traktor mora pomeriti prema sredini ulice.

Irriland Srl: Elephump

16. Elephump (Irriland Srl)

Motorna pumpa za navodnjavanje sa inovativnim rešenjima kao što su rotirajuća potporna platforma, dizalica za sklapanje usisne cevi i vitlo za podizanje usisnog seta. Pumpa je opremljena kolutima za creva koji se brzim spojnicama mogu spojiti na opremu za navodnjavanje, a sama pumpa je premazana supstancom koja takođe omogućava suvi rad.

Kubota Europe sas: Optima Smart prskalica

17. Optima Smart prskalica (Kubota Europe sas)

Inteligentno i sa dva paralelna algoritma rada kontrolisana prskalica za voćnjake. Omogućuje prilagođavanje količine tečnosti prema volumenu krošnje drveća u realnom vremenu i to u tri dela armature prskalice posebno za svaku stranu (prvi algoritam) te zonsko selektivno prskanje temeljeno na kartama otkrivanja rane bolesti (drugi algoritam). Karte su izrađene na osnovu sistema za rano otkrivanje bolesti (EDS) i sistema za podršku odlučivanju (DSS).

Matermacc SpA: MiPlus EVA

18. MiPlus EVA (Matermacc SpA)

Glasovno upravljanje poljoprivrednim mašinama koje poboljšava jednostavnost korišćenja i udobnost za vozača.

Modula SpA: Dizalo Modula

19. Dizalo Modula (Modula SpA)

Vertikalni sistem proizvodnje jagoda zamišljen je kao automatizovano skladište sa više pokretnih nivoa. Time je omogućena preciznija kontrola unutrašnjosti koja je neophodna u svakoj pojedinoj fazi rasta biljke. Smanjuje se iskorišćenost zemljišta, moguće je do šest ciklusa godišnje, možemo ubrati zrelije plodove i time postići bolji uspeh na tržištu.

OCLL Srl: Rover MK1

20. Rover MK1 (OCLL Srl)

Kompaktna, daljinski upravljana gusenična prskalica za rad u staklenicima. Na električni je pogon, osim daljinskog upravljača za to se koristi i sistem kamera, ima posebno dizajnirane ventilatore koji omogućavaju podešavanje rada po visini, što omogućuje bolju raspodelu vazduha za prskanje. U poređenju sa traktorom i prskalicom smanjuje se uticaj na okolinu, utrošak energije, povećava se tačnost nanošenja i povećava sigurnost osoblja koje nije direktno izloženo sredstvima za zaštitu bilja.

Olmi Srl i Bertoni Srl: TRM Vortex

21. TRM Vortex (Olmi Srl i Bertoni Srl)

Višenamenska mašina koji objedinjuje funkcije prskalice i pneumatskog skidača lišća vinove loze.

Ortomec Srl: Kombinirana dvoslojna malč-sijačica

22. Kombinovana dvoslojna malč-sejačica (Ortomec Srl)

Mašina omogućava polaganje prvog sloja malča, setvu i postavljanje drugog sloja malča u jednom prohodu u staklenicima. Takvo rešenje još nije bilo na tržištu.

Pessl Instruments GmbH: Metos FWT

23. Metos FWT (Pessl Instruments GmbH)

"Smart field water pipe" meri potrebu za poplavama u tehnici AWD (izmeničnog vlaženja i sušenja) u uzgoju pirinča. Elektronski i sistemski povezan uređaj omogućava digitalizaciju procesa koji se inače odvija ručno. Uređaj sa mini solarnom elektranom i baterijskim sistemom meri nivo vode, beleži i učitava prikupljene podatke u oblak pa je integrisan sa drugim rešenjima za upravljanje terenom.

SDF Srl: RVshift

24. RVshift (SDF Srl)

Hibridni menjač za traktore (mehanički i hidrostatički), koji objedinjuje karakteristike i prednosti stepenastog menjača sa brzinama koje se mogu menjati pod opterećenjem i CVT menjača. Omogućava programiranje odabira prenosnih odnosa (brzina) kao i bezstepene promene brzine do pet km/h, aktivno mirovanje bez korišćenja kočnica, delovanje kočenja pri vožnji nizbrdo i hidrostatički rikverc pri svim brzinama.

Startec Srl in Toselli Srl: JACK

25. JACK (Startec Srl in Toselli Srl)

Prskalica potpomognuta vazduhom sa funkcijama delomične širine i delomične količine nanošenja i sa direktnim nanošenjem ili primene više različitih aktivnih materija. Osim sredstva za zaštitu bilja, koje se na rasprskivače dovodi iz rezervoara, neposredno uz te dizne dodaju se i druga sredstva koja se inače ne mogu/smeju međusobno mešati. Primena različitih sredstava i u različitim količinama sprovodi se na osnovu mape primene parcele.


Tagovi

EIMA Inovacije Poljoprivredna mehanizacija Sajam Bolonja


Autor

Marjan Dolenšek

Više [+]

Magistar poljoprivredne tehnike zaposlen u Javnoj poljoprivrednoj savetodavnoj službi i Šumarskom institutu Slovenije. Član je savetodavnog odbora za sigurnost i zdravlje na radu u poljoprivredi i predstavnik Slovenije za poljoprivredu pri Evropskoj agenciji za zaštitu na radu. Član žirija TotY izbora za traktor godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao