Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natalijina ramonda
  • 04.03.2024. 12:00

Koje značenje nosi cvet ramonda?

To je biljka koja ima zapanjujuću sposobnost da "vaskrsava" i kada je potpuno osušena. Dovoljna je jedna kap vode da oživi. Zato je zovu i "cvet feniks", a to nagoveštava i pesma naše predstavnice na Evroviziji.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 735
  • 50
  • 0

Pesma Teja Dore koja će predstavljati Srbiju na "Pesmi za Evroviziju" u Malmeu nosi naziv "Ramonda" i podseća nas na cvet koji ima višestruku simboliku za srpski narod.

Kako piše RTS, natalijina ramonda (Ramonda nathaliae) je višegodišnja, zimzelena zeljasta biljka. Ima zapanjujuću sposobnost da "vaskrsava" i kada je potpuno osušena. Dovoljna je jedna kap vode da oživi. Zato je zovu i "cvet feniks", a to nagoveštava i pesma naše predstavnice na Evroviziji:

Pesma o odlasku mladih sa sela favorit na Evroviziji?

"Gori svet (Gori svet), svaki cvet (Svaki cvet)
Gde su nestale (Nestale) lila ramonde?...

Diže se iz pepela
Jedna lila ramonda"

Lila boje u pet latica cveta

Biolozi kažu da je natalijina ramonda preživela ledeno doba i danas naseljava područje centralnog Balkana. Stanište joj je u pukotinama krečnjačkih stena na nadmorskoj visini od 350 do 2.150 metara. 

Šta kaže istorija?

Botaničar Josif Pančić otkrio da cvet ramonda postoji i raste i izvan Španije, područja na kom je otkrivena početkom 19. veka. Prema njegovim otkrićima, ramonda raste i na jugu Srbije, pa ju je stoga nazvao ramonda serbika. Krajem 19. veka dvorski lekar Obrenovića Sava Petrović primetio je cvet ramonda u okolini Niša. Ime natalijina ramonda ponela je po kraljici Nataliji Obrenović, inspirisano njenom lepotom. 

Srpska i Natalijina ramonda zajedno rastu samo kraj Niša

Kako smo ranije pisali, mlađi stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Bogosav Stojiljković kazao je da su obe ramonde bile široko rasprostranjene na ovim prostorima, dok je još vladala tropska i suptropska klima, ali nakon promene klimatskih uslova jedino utočište pronašle su u klisurama, kao što su Jelašnička i Sićevačke.

Dan primirja

Natalijina ramonda se nalazi na spisku retkih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena vrsta, kao prirodna retkost. Od 2012. godine Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Srbiji se obeležava kao državni praznik. Glavni motiv za amblem ovog praznika je cvet natalijine ramonde, iza koje se nalaze zelena i crna traka, što su boje Albanske spomenice.


Tagovi

Natalijina ramonda Teja Dora Cvet feniks Sićevačka klisura Natalija Obrenović Jelašnička klisura


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...