Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oranice
  • 22.03.2020. 12:00

Koji se troškovi javljaju prilikom povećavanja zemljišnih površina?

Ako povećavamo oranice, a da istovremeno ne moramo obavljati posebna ulaganja u prateća nova osnovna sredstva, onda će za nas od interesa da budu samo oni troškovi koji se menjaju/javljaju se kao novi: seme, gorivo, veštačko đubrivo, sredstva za zaštitu bilja.

Foto: WikimediaCommons/Own work
  • 143
  • 6
  • 0

Kako rešavamo problem povećanja zemljišnih površina - često je pitanje koje se nameće poljoprivrednim proizvođačima. Može se povećati bilo kupovinom ili pak uzimanjem u zakup. Dejstvo takvog povećanja na finansijski rezultat poslovanja gazdinstva može da bude vrlo različito, ističe Dragan Kolčić, stručnjak za agroekonomiju Poljoservisa Knjaževac.

Istraživanje: Koliko je isplativo kupovati plodne oranice?

Na osnovu istraživanja Agrokluba, ponuda parcela je raznovrsna kod manjih, pa do parcela, koje svojom veličinom nude mogućnost zaista ozbiljne poljoprivredne proizvodnje. Jedno vreme kupovina je bila veoma povoljna, međutim danas je ona u pojedinim krajevima skočila i do 20 odsto.

Fiksni troškovi i oni koji se javljaju kao novi

Ako povećavamo oranice, a da istovremeno ne moramo obavljati posebna ulaganja u prateća nova osnovna sredstva, onda će za nas od interesa da budu samo oni troškovi koji se menjaju/javljaju se kao novi: seme, gorivo, mazivo, veštačko đubrivo, sredstva za zaštitu bilja. Ostali troškovi ostaju kao fiksni. Ako su osnovna sredstva već bila dovoljno iskorišćena pri postojećoj veličini gazdinstva onda pored ovih postojećih troškova koji se i menjaju zbog nabavke nove mašine ili podizanja nove građevine za smeštaj, u varijabilne troškove unećemo i povećanje troškova.

Vodite računa prilikom izdavanja zemljišta u zakup

Sa povećanjem površine postavlja se pitanje kako rastu troškovi proizvodnje ako se povećava udaljenost parcele od ekonomskog dvorišta i koja je najveća udaljenost do koje se treba ići pri kupovini ili uzimanja u zakup poljoprivrednog zemljišta. Ovaj problem se rešava metodom diferencijalne kalkullacije, jer znamo da sa porastom udaljenosti zbog povećanja troškova i smanjenja prinosa dolazi do smanjenja dobiti sa povećanjem udaljenosti se smanjuje da bi jednog dana bila ravna nuli, naglašava Kolčić.

Tri vrste troškova: Udaljenost, rad na njivi i rad u ekonomskom dvorištu

Potrebno je da troškove grupišemo tako da u iste grupe dođu troškovi na koje povećanje udaljenosti utiče na isti način. Tako razlikujemo tri vrste troškova i to: oni koji rastu proporcionalno sa porastom udaljenosti (transportni troškovi, troškovi semenskog materijala), troškovi za one radove koji se obavljaju na njivi i koji rastu zbog smanjenja efektivnih časova rada (odlazak do parcele i povratak - prazni hod) i treća vrsta troškova su troškovi na koje udaljenost ne utiče uopšte (utovar materijala, istovar proizvoda) to su troškovi koji se dešavaju na ekonomskom dvorištu.

Prosečni troškovi proizvodnje žitarica u EU su 635 evra po hektaru

Smatra se da se žetveni prinosi ne smanjuju sa udaljenošću parcele, ali ako unapred znamo da će doći do smanjenja prinosa onda to smanjenje unosimo u kalkulaciju. Diferencijalnu kalkulaciju treba sastaviti za svaku grupu useva, jer je uticaj udaljenosti parcele vrlo različit posmatrajući različite useve. Za svaku kulturu pri jednakoj udaljenosti treba uraditi potpunu kalkulaciju u koju ćemo uneti sve varijabilne troškove (oni koji se javljaju u dvorištu) i sastavićemo diferencijalnu kalkulaciju za određene udaljenosti i uneti samo one troškove koji nastaju sa povećanjem udaljenosti parcela od dvorišta.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Diferencijalna kalkulacija Troškovi transporta Kupovina oranica Udaljenost parcele Troškovi za radove na njivi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...