Pretraživanje tekstova
Kosidbu trske je važno obaviti do marta, jer tada raste nova trska, a mladi izdanci ne smeju biti oštećeni.
Sezona kosidbe trske je u toku, a vredni kosači u Petrovaradinskom ritu rade od ranog jutra, pa sve dok ne padne mrak. Posao nije lak i zahteva dobru kondiciju, a isto tako i priprmljenost na uslove kao što su kiša, blato ili niske temperature.
"Postoje dva načina košenja trske - ručno i mašinski. Ručno je skoro prevziđeno, ali neki delovi terena ipak ne mogu da se kose mašinom. Sa druge strane, mašinsko košenje je jeftinije i bolje", rekao je za RTV Miloš Malešević.
Nakon što se pokosi, trska se klasira. Od nje se potom prave presovane ploče za termoizolaciju, krovovi, dekorativna pletiva, suncobrani.
"Roba se dobije gotova, sečena mašinom. Trsku izvlačim po dužini i stavljam u kalup, vezujem i slažem na gomilu. Kada dođe traktor, on je nosi. Izdvaja se ona koja je stara, buđava ili pokidana, od nje se prave ploče za termoizolaciju", kaže radnik Mile Adžić.
Kosidbu trske je važno obaviti do marta, jer tada raste nova trska, a mladi izdanci ne smeju biti oštećeni.
Foto: ErikaWittlieb / Pixabay
Izvori
Tagovi
Miloš Malešević Mile Adžić Trska Kosidba Petrovaradinski rit
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjanje obolelih delova, njihovo iznošenje i spaljivanje daleko od zasada.