Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belo Blato
  • 11.01.2018. 16:00

Seča trske zavisi od vremena

Seča trske u Belom Blatu počela je 27.novembra, a radnici strahuju da može da se završi već u februaru, zbog ranog proleća.

Foto: Jonas Bengtsson / Flickr
  • 346
  • 6
  • 0

Toplo vreme pomerilo je početak seče trske u Belom Blatu kod Zrenjanina za oko dve nedelje. Radnici su u polja ušli 27.novembra, a plaše se da će, umesto u aprilu, posao morati da završe već u februaru.

"Seča će potrajati dok ne počne vegetacija. Obično je to polovina aprila, ali se plašimo da posle ove netipične zime ne dođe rano proleće, jer čim trska zazeleni, seča se završava", kaže za Dnevnik Nebojša Superov direktor preuzeća Jedinstvo.

Izvoz trske u Nemačku

U ovom kraju, trskarstvo je jedno od najstarijih zanimanja. Proizvodnja se kreće između 60.000 i 80.000 snopova, koji se izvoze u Nemačku, još od sedamdesetih godina prošlog veka. Uobičajeno, sezona seče počinje kada temperatura padne ispod nule.

"Radnici trsku seku uglavnom ručno, uz pomoć alata zvanog đalaska. Vezuju je u snopove, posle čega se prevozi do radionica za preradu. Prerađivači, zatim, trsku klasiraju po dužini, koja dostigne i pet metara, te od nje prave krajnji proizvod. Od trske se izrađuju štukatur, termoizolacija, trščani krovovi, suncobrani, paravani i drugi artikli", piše list.

Trska je ovde korovska biljka, koja raste od marta do novembra, ali je jedna od najkvalitetnijih.

Foto: Jonas Bengtsson / Flickr


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Trska Belo Blato Jedinstvo Nebojša Superov


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.