Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Magično đubrivo
  • 15.05.2022. 15:00

Kunapajala - zaboravljeni biopesticid star hiljadu godina

Indijsko magično đubrivo je ponovo otkriveno. Primenjuje se u zaštiti bilja i za plodnost zemljišta.

Foto: Depositphoto/johndwilliamsUK (ilustracija)
  • 324
  • 48
  • 0

Indijski poljoprivrednici ponovo mogu da koriste zaboravljeni biopesticid koji je opisan u drevnoj knjizi Vrikša Ajurveda pre otprilike hiljadu godina kao "prirodni pesticid". Ovo sredstvo napravljeno od mešavine biljnog i životinjskog otpada zvalo se Kunapajala, kaže Čintu Das za Krishijagran.

Poznati poljoprivredni naučnik i osnivač Asian Agri-History Foundation (AAHF), pokojni dr YL Nene, ponovo je otkrio sastojke Herbal Kunapajala, koji nastavlja da koristi farmerima i danas. On je 1996. dobio kopiju Vrikšajurvedskog rukopisa iz Bodlejan biblioteke, Oksfordskog univerziteta, preveo ga sa sanskrita na engleski i štampao u AAHF-u.

Postoji verzija i za vegetarijanski uzgoj 

Poljoprivrednici ga nazivaju magičnim đubrivom, jer poboljšava plodnost zemljišta, smanjuje napade i brojnost štetočina koje su otporne na hemijska sredstva i sanira ostatke pesticida za samo nekoliko godina.

"U literaturi pronalazimo referencu za Kunapajalu od 400. godine pre nove ere do 1725. godine nove ere", izjavio je profesor agronomije i izvršni sekretar AAHF-a dr Sunita T Pandey. Navodi da neki poljoprivredni proizvođači i danas koriste istu formulu, ali neki oklevaju da iskoriste životinjske ostatke.

Dr Nene je koristeći kravlju balegu, urin i druge materije kreirao verziju originalne mešavine i biljne varijante na biljnoj bazi Kunapajala za vegetarijanski uzgoj, zamenjujući ostatke životinja vegetacijom drugačijeg sastava, ali sa istom efikasnošću.

Glavni sastojci biopesticida su kravlja balega i urin, palmin šećer, proklijali cela urd (vrsta mahunarke), komina senfa ili nim, voda od pirinčane ljuske, sitno naseckan korov i voda u određenim količinama.

Ključan je proces fermentacije u kome se razlažu složeni proteini i masti na jednostavnija jedinjenja. Upravo to omogućava biljkama da apsorbuju hranljive materije, poboljšaju imunitet, postanu otpornije, povećaju prinose. Uzgajane biljke su otpornije na napade štetočina, pojavu oboljenja i razne stresne faktore.

Najbolji primeri su usesi u uzgajanju povrća, voća i pirinča (Foto: Depositphoto/Katerina3)

Uspešan u zaštiti bilja

Sve više poljoprivrednika se okreće upotrebi Kunapajale. Dve trećine plantaža čaja u severnom Zapadnom Bengalu su zahvaljujući ovom biopesticidu prešle na organski uzgoj. Mali farmeri su sve više naklonjeni upotrebi ovog jeftinog i efikasnog sredstva. 

Prema dr S.P.S. Benival, predsedavajući AAHF-a, oni su uspeli da smanje svoje troškove uzgoja i zadrže dobru produktivnost uz značajno povećanje neto prihoda od raznih useva, u rasponu od 25 do čak 500 odsto. Najbolji primeri su uspesi u uzgajanju povrća, voća i pirinča.

Recept za Kunapajalu

Recept je za naše krajeve egzotičan budući da većina sastojaka kod nas nije uobičajena. Ali, zanimljivo je videti kako on glasi.

U plastičnom buretu od 200 litara je potrebno promešati kravlju balegu i urin, pogaču senfa ili nima, proklijalu urdu i zdrobljeni palmin šećer. Prelije se sa 10 do 20l vode, promeša drvenim štapom i doda usitnjeni korov. Kako bi izbegli gljivične bolesti, dodaju se sitno naseckani listovi i grančice ricinusa, kalotropisa i jambolana (crne šljive). U bure se dodaju i pirinčane ljuske prokuvane u vodi 15 do 20 minuta i držane u frižideru dva dana pre dodavanja. Dodaje se 1l mleka ili pet do sedam dana stare surutke. Ukupno u buretu treba biti 150l tečnosti. Sve se promeša i dobro poklopi.

Tokom leta sadržaj je potrebno promešati svako jutro i veče tokom dve nedelje, a zimi i 30 do 45 dana. Fermentacija je završena kada se prestanu stvarati mehurići. Potrebno je procediti kroz gustu krpu kako se ne bi začepile dizne prskalica te razrediti sa vodom pre primene. 


Tagovi

Indija Biopesticid Kunapajala Prirodni pesticid Prirodno đubrivo Vegetarijanski uzgoj Vriksha Ayurveda Recept


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.