Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CAP for Us
  • 13.06.2021. 12:00
  • Austrija

Lider su u organskoj proizvodnji, ali o životnoj sredini brinu i austrijski konvencionalni proizvođači

Konkretni primeri dobre austrijske prakse predstavljeni su na četvrtoj radionici projekta CAP for Us kroz tri gazdinstva iz sektora ratarstva, pčelarstva i vinogradarstva.

Foto: Depositphotos/Andrew_shots
  • 94
  • 11
  • 0

Vrednost austrijske poljoprivredne proizvodnje, prema poslednje dostupnim informacijama u 2018. godini iznosila je približno 7,4 milijarde evra, od čega je biljna proizvodnja činila 43 odsto odnosno 3,18 milijardi evra.

Uzgoj životinja činio je 25 odsto, odnosno 1,8 milijarde evra, dok je vrednost proizvodnje mesa i mleka imala udeo od 23 odsto ili 1,67, pri čemu je proizvodnja mleka bila vredna 1,36 milijarde evra.

Iako se iskorišćenost poljoprivrednog područja (UAA) po gazdinstvu udvostručila u proteklih 60 godina, poljoprivreda je u ovoj zemlji još uvek slabo strukturirana. Od ukupno 7,3 miliona hektara iskorišćenog poljoprivrednog zemljišta u 2016., austrijske farme upravljale su sa njih 2,7 miliona ili 37 odsto, šume su činile 3,4 miliona odnosno 47 odsto, dok su ostatak od 1,2 miliona zauzimale ostale površine. Iste te godine registrovano je oko 162.000 poljoprivrednih i šumarskih gazdinstava. 

Evropski lider u ekološkoj proizvodnji

Kada je reč o proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, prema podacima iz 2018., proizvodnja žitarica iznosila je 4,8 miliona tona što je manje za 1,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Smanjena proizvodnja uglavnom je rezultat dugog razdoblja suvog vremena koje je dovelo do slabijeg punjena zrna i njegove manje veličine. 

Takođe, ratari su te godine imali i velikih problema sa štetočinama pa je i proizvodnja korenastih useva poput šećerne repe bila manja za čak 28 odsto i iznosila 2,8 miliona tona. 

Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, u 2018. proizvedeno je 741.000 tona, a maslaca 73.000. Prosečna proizvodnja po životinji bila je 7.100 kilograma. 

Među poljoprivrednim sektorima najzastupljenije je vinogradarstvo. Proizvodnja vina u toj je godini iznosila 2,75 miliona hektolitara što je 24 odsto više od proseka u poslednjih pet. Belo vino imalo je rast proizvodnje od 13 odsto, dok je količina crvenog porasla za sedam odsto u poređenju sa prethodnom. 

Raste proizvodnja i belog i crnog vina (Foto: Depositphotos/ah_fotobox)

Iste te godine, Austrija je imala 2,8 miliona svinja, 1,9 miliona grla goveda od čega je pola miliona bilo muznih krava te 400.000 ovaca. Prosečno je po gazdinstvu bilo 33 grla goveda, 125 svinja, 26 ovaca i devet koza. U odnosu na 2017., uočeno je smanjenje broja grla kod svih domaćih životinja. 

Ova zemlja je evropski lider u organskoj proizvodnji. Čak 24 odsto, odnosno 24.998 poljoprivrednika su organski proizvođači, a vrednost prodaje takvih proizvoda u 2018. iznosila je 1,72 milijardi evra. 

Oznake porekla važan deo poljoprivredne politike

Kada je reč o proračunu, on je u ovoj zemlji podeljen u tri područja: za direktne podsticaje i troškove organizacije tržišta, ruralni razvoj kao i ostale mere. 

Ukupna finansijska podrška u 2018. godini iznosila je 2,09 milijardi evra, od čega je 719 miiona evra usmereno na direktna plaćanja, a ruralnom je razvoju bilo namenjeno 1,06 milijardi evra i to za 107.000 gazdinstava te oko 1.450 ostalih preduzeća, instituta ili osoba. 

Troškovi ruralnog razvoja činili su oko polovine poljoprivrednog budžeta za tu godinu. Od toga je 444 miliona evra ili 44 odsto otpadalo na poljoprivredno-ekološke mere, 161,5 mil. ili 26 odsto za područja s određenim prirodnim ograničenjima, 134 mil. ili 13 odsto subvencija ulaganju kao i 54 mil. ili pet odsto za osnovne usluge na selu. 

Što se tiče spoljnotrgovinske politike, u 2018. poljoprivredni izvoz povećao se za 394 mil. ili 3,5 odsto u odnosu na nivo iz 2016. godine, što znači da se spoljnotrgovinski deficit smanjio na 664 miliona evra. Mleka, mlečnih proizvoda, jaja i meda izvozilo se u vrednosti od 1,28 milijardi evra, a mesa i prerađevine 1,09 milijarde evra. 

Sa druge strane, te godine najviše se uvozilo voća i povrća. Vrednost uvoza voća bio je čak 1,07 milijardi evra. 

Austrija, najviše izvozi u Nemačku, Italiju kao i Sjedinjene Države.

Porodična poljoprivredna gazdinstva dobro rade na međunarodnom tržištu, ali ne za količinu već za vrhunski kvalitet. Regionalnost i obavezne oznake porekla važan su deo poljoprivredne politike.

Ovim je podacima na četvrtoj radionici projekta HPK "CAP for Us" predstavljena poljoprivreda Austrije. Takođe, konkretne primere sa poljoprivrednih gazdinstava, učesnici su mogli da vide kroz tri video priloga iz sektora vinogradarstva, pčelarstva i ratarstva. 

Ekološko i konvencionalno ratarstvo 

Uspešnu konvencionalnu, ali i ekološku proizvodnju ratarskih kultura u svom videu prilogu predstavio je poljoprivrednik Alfred Vuković iz mesta Mali Borištof koje se nalazi u austrijskoj saveznoj državi Gradišće.

Ovaj posao preuzeo je od oca, proširio ga i modernizovao. Trenutno na gazdinstvu ima tri zaposlene osobe, a koriste mašine koje pdržavaju preciznu poljoprivredu. Tako svi njegovi traktori imaju ugrađeni RTK GPS čime se skraćuje radno vreme, štedi gorivo i štiti životna sredina. 

Svoj rod iz konvencionalne proizvodnje predaje firmi "Lagerhaus", gde, kaže, postiže dobre cene, dok šećernu repu iz organske proizvodnje sa kojom je krenuo pre tri godine, prodaje šećerani Agrana. 

"Razlika u cenama između organskih i konvencionalnih proizvoda jako je velika. Smatram da će na svetu biti sve više ljudi, a kada bi uzgoj bio isključivo organski, ne bismo ih sve mogli prehraniti. Zato smatram da će ta vrsta proizvodnje biti samo jedna tržišna niša“, istakao je Vuković dodavši kako je Zajednička poljoprivredna politika za sve poljoprivrednike u Evropi jako važna jer bez nje oni ne bi mogli preživeti. 

Organsko pčelarstvo kao hobi

Iz sektora pčelarstva svoj eko hobi predstavio je Herman Tancer iz Oberlojsdorfa koji je u ovom sektoru više od 30 godina, a za organsko pčelarstvo odlučio se pre dvanaest. 

"Važna mi je netaknuta i zdrava okolina. Nastojim da proizvodim organski med najboljeg kvaliteta. Imam i malu baštu i nešto voćaka, a koristim moderne uređaje za uzgoj i proizvodnju, sve bez hemije“, rekao je Tancer.

Na svom gazdinstvu organizuje kurseve o uzgoju i podučava organske pčelare početnike. Što se tiče prodaje, najveći deo meda direktno plasira potrošačima u regiji, a ostatak proda uz pomoć drugih kolega. 

"Evropska unija dobro podstiče pčelare u Austriji. Organski dobijaju premije za svaku košnicu, a deo i na osnovu programa ÖPUL - za zaštitu životne sredine“, istakao je objašnjavajući kako imaju i podršku za početnike, a podržavana je i primena tehničkih uređaja i izgradnja povezana sa ovim sektorom. 

"Jako je važno da Evropska unija nastavi da podržava organske pčelare kako bi proizveli i više takvog meda", zaključio je Tancer.

Konvencionalni vinograd na ekološki način

U trećem videoprilogu, vinogradarka Dorotea Jakšić predstavila je svoje gazdinstvo koje sa mužem Francom vodi već 20 godina. 

Na 18 hektara uzgajaju vinovu lozu, od čega je polovina namenjena belim sortama poput velšresling, griner veltliner, šardone, muskadel, sovinjon te jednu jako staru austrijsku sortu - nojburger, a drugi deo crnima kao što su blaufrankiš, cvajgelt. 

Iako se bave konvencionalnom proizvodnjom, sagovornica ističe da jako vode brigu o životnoj sredini.

"Ne koristimo ni bakar ni glifosat, a prskamo dva, maksimalno tri puta i to samo onda kada je potrebno", naglasila je dodavši kako imaju i sertifikat za organsku proizvodnju.

U njihov moderan podrum ljudi svakodnevno dolaze da degustiraju vina koja se osim na kućnom pragu prodaju brojnim restoranima i vinotekama. Takođe, na svom PG-u nude i mogućnost smeštaja. 

"Cilj nam je da se okrenemo organskoj proizvodnji, a imamo jako mnogo ideja koje želimo da ostvarimo. Tu je u prvom redu naš sin, koji planira da nastavi da vodi gazdinstvo“, rekla je u videu Jakšić. 


Tagovi

Austrija CAP for Us Organska poljoprivreda Ratarska proizvodnja Organsko pčelarstvo Alfred Vuković Herman Tancer Dorotea Jakšić


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

CAP for Us RS

Ulica grada Vukovara 78, 10116 Zagreb, Srbija
tel: +385 (1) 61 09 809, e-mail: komora@komora.hr web: https://www.komora.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.