Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni budžet
  • 19.01.2018. 08:00

Lokalne samouprave: Budžeti za 2018. godinu

Požarevac, Kraljevo, Čačak, Novi Sad, Gornji Milanovac, Pirot, Kruševac, Niš, Loznica, Paraćin, Valjevo, Šabac. Ko ima najveći agrarni budžet?

Foto: FirmBee / Pixabay
  • 724
  • 32
  • 0

Osim pomoći države i pokrajine, poljoprivrednci često mogu da računaju i na pomoć svojih lokalnih samouprava. Naravno, u skladu sa mogućnostima i visini budžeta namenjenom za agrar. Tako neke pomažu u nabavci opreme, neke semenskog materijala i životinja, a neke u otplatama kamata, pišu Novosti.

Požarevac namenjuje 90 miliona dinara

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović najavio je da će ove godine biti dodeljeno oko 90 miliona dinara podsticaja. U prethodne dve godine 600.000 evra dodeljeno je za nabavku opreme i mehanizacije i za plaćanje kamata na kratkoročne kredite poslovnih banaka.

Kraljevo imalo na raspolaganju 70 miliona dinara

Kraljevčani su raspolagali sa 70 miliona dinara - 12 miliona namenjeno je regresu za reproduktivni materijal, a 20 miliona za regresiranje troškova osiguranja, odnosno 50 odsto od vrednosti polise. Izdvojeno je pet miliona dinara za sufinansiranje kamata za kredite poljoprivrednika, a za subvencionisanje primarne poljoprivredne proizvodnje opredeljeno je 30,5 miliona dinara.

Čačak sa 66,5 miliona dinara

Čačak ove godine izdvaja oko 66,5 miliona dinara za podsticajna sredstva u poljoprivredi. Uprava je do sada obezbedila novac za nabavku kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa, simentalskog govečeta, ovaca, koza, kao i za nabavku opreme za mužu i za spravljanje hrane, kupovinu traktora i ostale opreme i mehanizacije za voćarske i povrtarske radove. Visina pomoći iznosi 50 odsto od vrednosti investicije, osim za kupovinu obradivog poljoprivrednog zemljišta, gde se iz budžeta daje 30 odsto.

Novi Sad izdvaja oko 60 miliona dinara

Budžetski fond za unapređenje poljoprivrede u Novom Sadu iznosi pola miliona evra. Najveći fokus je na onima koji se bave organskom poljoprivredom.

"Planiramo da, u saradnji sa Svetskom bankom, obezbedimo novac za osiguranje poljoprivrednih površina", najavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gornji Milanovac namenio 50 miliona dinara

U Gornjem Milanovcu je opredeljeno 50 miliona dinara podsticajnih sredstava, a gradonačelnik Dejan Kovačević kaže da je Opština prošle godine primila više od 1.300 zahteva za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. Izdvajaju se sredstva i za osiguranje i podizanje protivgradnih mreža.

Pirot izdvojio 50 miliona dinara

Piroćanci mogu da očekuju 50 miliona dinara za razvoj poljoprivrede. Pomoćnik gradonačelnika za razvoj sela i poljoprivrede Goran Popović rekao je da je u 2017. godini najviše utrošeno za razvoj voćarstva, kupovinu mehanizacije, povrtarstvo, dok su kamate subvencionisali u 152 slučaja.

Kruševac raspolaže sa 40 miliona dinara

Budžet za poljoprivredu u Kruševcu iznosi 40 miliona dinara za 2018. godinu. Proizvodnja se putem direktnih plaćanja podstiče sa 700.000 dinara, 1,5 miliona dinara namenjeno je podsticajima za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i prerade.Finansira se i kamata na kredite. Ruralnom razvoju je namenjeno 19.930.000 dinara. Ove godine je namenjeno 10 miliona dinara za revitalizaciju poljskih puteva, dok će se u protivgradnu zaštitu uložiti dva miliona dinara.

Niš povećao budžet na 40 miliona dinara

Agrarni budžet u Nišu povećan je na 40 miliona dinara. Saša Stoiljković iz Sekretarijata za poljoprivredu, kaže da Grad finansira 15 programa:

"Jedan od njih je i plaćanje kamate na komercijalne kredite onima koji ispunjavaju uslove. Najbolje uslove u Srbiji imamo za program osiguranja gde finansiramo čak sa 70 odsto polise".

Loznica ulaže 26 miliona dinara

Lozničani su prošle godine u unapređenje poljoprivrede uložio oko 14 miliona dinara, a u ovoj je namenjeno 26 miliona dinara. Jovan Miladinović, načelnik Odeljenja za privredu u Gradskoj upravi rekao je da je pogodnosti u 2017. godini iskoristilo 381 registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

"Oni koji kupe novu poljoprivrednu mehanizaciju, nabave nova grla stoke, sadnice, opremu protiv grada, prilažu račun i iz gradske kase dobiju polovinu novca", rekao je Miladinović.

Paraćin namenio oko 19 miliona dinara

Opština Paraćin je za ovu godinu opredelila nešto više od 19 miliona dinara za nastavak komasacije u Donjem Vidovu, uređenje poljskih puteva, subvencionisanje nabavke mehanizacije i druge poljoprivredne opreme. Ukrupnjava se više od hiljadu hektara. Subvencija je od 30 do 40 odsto računa, u zavisnosti od interesovanja.

Valjevo izdvojilo 6,7 miliona dinara

Valjevci su prošle godine imali namenjenih 6,7 miliona dinara. Sa milion dinara sufinansirane su kamate za poljoprivredne kredite, u iznosu od 100 odsto, a iznos pojedinačnog kredita bio je od 50.000 do 200.000 dinara.

Šabac novac namenjuje projektima

Opština Šabac je subvencionisala kopanje 82 dubinska bunara, nakon čega su nikli voćnjaci i zasadi povrća na više od 500 hektar.

"Subvencionisali smo nabavku umatičenih grla svinja, ovaca i koza, što je koristilo 50 gazdinstava. Veštačko osemenjavanje goveda koristilo je 380 farmera sa nešto više od 2.000 grla stoke, a osemenjavanje svinja oko 1.000 domaćinstava. Nastaviće se i sa plaćanjem kamata za subvencionisane kredite", rekao je Vladimir Špegar, direktor Direkcije za poljoprivredu.

Foto: FirmBee / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Poljoprivreda Budžet Lokalne samouprave Srbija Subvencije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.