Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroorganizmi
  • 12.01.2020. 18:00

Mikroorganizmi postaju sastavni deo poljoprivrede u sledećih 20 godina?

Nikad toliko ljudi nije uzimalo probiotike kao danas, a uzimaju ih jer im poboljšavaju zdravlje creva. Sledeći nam je korak uveriti potrošače da su mikrobi deo rešenja za poljoprivredu, kaže Majkl Mil, izvršni direktor kompanije "Joyn Bio".

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 182
  • 8
  • 0

Mikroorganizmi ili mikrobi su oku nevidljivi organizmi koji se nalaze svuda u prirodi, a prema svojoj građi dele se na bakterije, viruse, parazite i gljivice. Žive u zemljištu, vodi, hrani, životinjskim organima i drugim raznim okruženjima, a čovek ih koristi u proizvodnji fermentisane hrane kao što su hleb, jogurt, sir i drugo.

Mikrobi kao azotno đubrivo

Kako navodi Food navigator, zbog dobrog delovanja na zemljište i biljke, američka kompanija "Joyn Bio", koja je nastala u saradnji komapnije za sintetičku biologiju "Ginkgo Bioworks" i farmaceutskog giganta "Bayer" rade na stvaranju mikroorganizama koji mogu snabdeti biljke biološkim azotnim đubrivom te na taj način smanjiti štetni uticaj na okolinu

Efektivni mikroorganizmi korisni za biljnu, ali i pčelarsku proizvodnju

Postrojenje za testiranje u Kaliforniji radi na genetskoj modifikaciji kolonija bakterija koje čine mikrobiome useva i omogućuju stvaranje specifičnog  proteina koji će biti alternativa hemijskim đubrivima i drugim hemikalijama.

Potencijalno rešenje globalnih izazova

Azot je ključan za rast biljke, ipak sve više predstavlja problem jer se njegovo đubrivo proizvodi na industrijski način koristeći metode koje zahtevaju velike količine fosilnih goriva i proizvode visoke nivoe staklenih gasova. Oticanje viška azotnog đubriva u reke i okeane stvorilo je, na primer, "mrtvu zonu" otrovnih algi u Meksičkom zalivu, veličine Nju Džerzija (New Jerseyja).

"Ono što smo zapravo hteli poručiti projektom je prepoznavanje štetnog uticaja primene veštačkih đubriva azota, štokonačno nije održivo, a istovremeno se pokušava naći rešenje", objasnio je Majk Mil (Michael Miille), izvršni direktor "Joyn Bio".

Trenutni fokus usmeren je na pružanje rešenja uzgajivačima u SAD-u, Brazilu i Indiji, a zbog zabrane korišćenja mikrobioloških proizvoda čiji je proizvođač kompanija "Joyn Bio" neće se nuditi u Evropi.

Bitno je da potrošači shvate značaj mikroorganizama

Rast popularnosti mikrobiološke ishrane među potrošačima još je jedan učesnik koji ide u korist "Joyn Bio-a".

"Nikad toliko ljudi nije uzimalo probiotike kao danas, a uzimaju ih jer im poboljšavaju zdravlje creva. Sledeći nam je korak uveriti potrošače da su mikrobi deo rešenja za poljoprivredu, te da njihovo modifikovanje ne može naštetiti zemljištu, hrani, a ni njima koji ga konzumiraju. Sve što smo učinili je da smo uzeli mikrob i selektivno ga optimizovali za određenu svrhu”, rekao je Mil i istaknuo da će promovisanje ovakoga načina uzgoja hrane, navesti ljude da prihvate mikroorganizme kao sastavni deo poljoprivrede u narednih 20-30 godina.


Tagovi

Mikroorganizmi Mikrobi Azot Đubrivo Joyn Bio Poljoprivreda Genetska modifikacija Uticaj na okolinu


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.