Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 06.06.2019. 15:00

Milan Krkobabić: Motivisati mlade da se vrate na selo

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić posetio je Eparhiju valjevsku Srpske pravoslavne crkve gde je sa episkopom Milutinom razgovarao kako da se ta eparhija uključi u očuvanje i oživljavanje sela i da što veći broj mladih ostane da živi i pokrene poljoprivrednu proizvodnju u valjevskim selima.

Foto: Bigstockphoto/Goodluz
  • 335
  • 14
  • 0

Sastanku su prisustvovali i vladika australijsko-novozelandski Siluan, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, ambasador Belorusije u Srbiji Valerij Briljov i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

Projekat "500 zadruga u 500 sela" 

Krkobabić je podsetio da država želi da pomogne u oživljavanju i opstanku sela u Srbiji dodajući da je to i dokazala projektom ravnomernog regionalnog razvoja "500 zadruga u 500 sela".

Podsetimo, projekat "500 zadruga u 500 sela" pokrenut je pre dve godine kako bi se sela u Srbiji oživela vraćanjem mladih na selo kroz različite podsticaje i subvencije za bavljenje poljoprivredom za šta je država najavila da će izdvojiti 200 miliona dinara, pisao je Danas.

Da ima mladih koji su voljni da uđu u poljoprivredu i na taj način pomognu razvoju sela i poljoprivrede u Srbiji, potvrđuje veliko interesovanje za udruživanje i subvencije koje je izazvao ovaj projekat još na samom početku, prenosi Danas.

Potrebno prilagoditi život na selu mladim ljudima

Pored subvencija, za projekat vraćanja mladih na selo, pre dva meseca najavljeno je formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije koje čine predstavnici Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) i stručnjaci.

"Svako ima pravo da ode iz sela, mi nemamo ni moralna ni druga prava da ih sprečimo, ali možemo da im ponudimo izbor da ostanu, ako im se obezbedi sve ono što imaju i gradovi", rekao je tada Krkobabić, a preneo N1.

Krkobabić je tada istakao i da je potrebno selima obezbediti infrastrukturu, puteve, vodovod, kanalizaciju, zdravstvene i kulturne ustanove napomenuvši da u čak 73 odsto sela treba regulisati sve ovo.

To pokazuje da subvencije i novčani podsticaj mladih za povratak na selo nisu jedino što je potrebno uraditi kako bi mladi bili motivisani da odu na selo i tamo i ostanu, već je potrebno prilagoditi i omogućiti način života na selu tako da oni koji tamo žive imaju sve što im je neophodno za svakodnevni život.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Milan Krkobabić Vlada Republike Srbije Branislav Gulan Nacionalni tim za spas sela


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)