Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 06.10.2023. 14:55

Na Berzi se najviše trgovalo kukuruzom, ali cena pada - 15,4 din/kg bez PDV-a

Zaključenje robno-berzanskih ugovora otežavala je činjenica da se nudio najčešće kukuruz bez analize na aflatoksin, dok se potraživao najčešće kukuruz sa analizom.

Foto: Lucija Bencarić
  • 279
  • 94
  • 0

Preko Produktne berze tokom ove nedelje prometovano je 2.778,00 tona robe, što predstavlja porast obima aktivnosti od 85,33 odsto u odnosu na prošlu nedelju. Finansijska vrednost iznosila je 81.161.350,00 dinara.

Pad cene kukuruza od četiri odsto

Primetan je pad cene kod svih primarnih poljoprivrednih kultura, a najviše se trgovalo kukuruzom. Kao i prethodne nedelje i ove je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 41 odsto. Nedelja je počela sa slabom ponudom kukuruza, da bi drugog dana u nedelji došlo do povećanja aktivnosti i na strani ponude i na strani tražnje. U narednim danima, tražnja je bila na nižem cenovnom nivou. Zaključenje robno-berzanskih ugovora otežavala je činjenica da se nudio najčešće kukuruz bez analize na aflatoksin, dok se potraživao najčešće kukuruz sa analizom.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 15,30 do 15,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 15,49 din/kg bez PDV-a (17,04 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na sedam dana ranije predstavlja pad od 4,07 odsto. Prometovan je takođe i kukuruz na paritetu CPT luka uz isporuku od 1.11. do 30.11. 2023. uz plaćanje odmah po isporuci po ceni od 15,80 din/kg bez PDV-a.

Pala i cena pšenice

Na tržištu pšenice beležimo slabiju aktivnost učesnika već treću nedelju za redom. Početkom i krajem nedelje ponuda je bila nešto veća u odnosu na tražnju, dok je tokom ostalih dana odnos između ponude i tražnje bio izjednačen. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,50 do 19,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,93 din/kg bez PDV-a (20,83 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja pad od 5,33 odsto.

Tokom cele nedelje tražnja za sojinim zrnom bila je slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou. Robno-berzanski ugovori zaključeni su po ceni od 44,30 do 45,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 44,37 din/kg bez PDV-a (48,80 din/kg sa PDV-om). Cena soje zabeležila je pad u odnosu na prošlu nedelju od 2,99 odsto.

Od ostalih roba, trgovalo se mineralnim đubrivom u formulaciji NPK 20:20:0 po ceni od 51,73 do 52,32 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pakovanja, kao i đubrivom u formulaciji NPK 16:16:16 na paritetu CPT kupac po ceni od 56,43 din/kg bez PDV-a.

Nudio se takođe i ječam sa hektolitrom manjim od 62kg po ceni od 15,30 din/kg bez PDV-a, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza od 2.10. do 6.10.

Pada cena sirove nafte u Americi

Pritisak od ruske pšenice i pada cena pšenice u Čikagu krajem prošle nedelje, imali su uticaj na pšenicu na Evronekstu, koja je pala na tronedeljni minimum. Trgovci takođe uzimaju u obzir rast ukrajinskog izvoza žitarica iz luka u regionu Odese, uprkos ukidanju dogovora o koridoru. Pritisnut padom pšenice, kukuruz takođe trpi i pritisak novog roda.

Posle nedavnog kineskog talasa kupovina francuske pšenice, sada američka meka crvena ozima pšenica nalazi kineski interes. Situacija u Australiji je mešovita, sa uslovima na zapadu koji su ekstremno suvi i sa pristizanjem dobrodošle, iako zakasnele, kiše na istoku. Finansijska tržišta su nervozna u sadašnjoj klimi visokih dugoročnih kamata. Rastuća zabrinutost oko globalnog rasta je dovela u Njujorku do najvećeg dnevnog pada cena sirove nafte u godinu dana, što je sniženje za 5,6 odsto. Barel je 84,5 $. Veći deo robnih tržišta je slabio prateći sirovu naftu. Dodatno je i međunarodna konkurencija pšenice i dalje jaka. Međutim, rizik zbog vremenskih prilika je i dalje prisutan. U Argentini, dve glavne berze, Rosario i Buenos Aires su ponovo zabrinute zbog nedostatka padavina u toj zemlji.

Uljana repica koja je tokom protekle dve nedelje bila podržana rastom cena sirove nafte, logično je sada slabila. Vest da neće biti prekida rada federalnih institucija u SAD donela je olakšanje za trgovce i podsticaj za cene. Cene kukuruza i soje su imale koristi od izvoznih prodaja, koje je objavilo USDA, od 210.000 t kukuruza za Meksiko i 132.000 t soje za Kinu. Žetva ova dva useva u SAD je dostigla 23 odsto, što je blago manje od očekivanja. Prošle godine u isto vreme berba kukuruza je dostigla 19 odsto, dok je žetva soje bila dostigla 20 odsto. USDA je objavio da je Kina kupila 220.000 t meke crvene ozime pšenice, što je najvića kupovina te pšenice u 10 godina. To podržava cene u Čikagu. Pad cena sirove nafte je pogodio velik deo robnog sektora. Rast cene pšenice koji je u Čikagu zabeležen od početka nedelje nije dugo trajao. Trgovci interpretiraju postepeno obnavljanje izvoza iz Odese kao dodatnu konkurenciju na međunarodnom tržištu pšenice.

Struktura prometa na Robnoj berzi u septembru 2023.

Tokom meseca septembra na robno-berzanskom tržištu prometovano je ukupno 13.114,00 tona robe, finansijske vrednosti 393.214.164,00 dinara. Mesec septembar obeležilo je i zaključenje prvog robno-berzanskog ugovora za sojino zrno rod 2023. godine. U toku ovog meseca, statistički se najviše trgovalo kukuruzom, koji je u ukupnom obimu prometa zauzeo 41,94 odsto. Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležile su pad u odnosu na mesec dana ranije.

Kukuruz

Kao i prethodnog meseca i u septembru je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju. Mesec je počeo sa povećanom aktivnošću učesnika na tržištu kukuruza, ali je odnos ponude i tražnje tokom prve dve nedelje bio dosta ujednačen. Sredinom meseca došlo je do povećanja tražnje u odnosu na ponudu, a kupci su posebno bili zainteresovani za kukuruz novog roda. Naredne nedelje došlo je do pada aktivnosti na tržištu kukuruza budući da su kupci najčešće potraživali novi rod kukuruza, dok su prodavci nudili stari rod, što je otežavalo zaključenje berzanskih ugovora.

Ipak, u poslednjoj nedelji meseca tržište se ponovo aktiviralo, s tim što se najčešće potraživao kukuruz sa analizom na aflatoksin, dok se u ponudi pretežno nalazio kukuruz bez analize. Kukuruzom starog roda se tokom septembra trgovalo u cenovnom rasponu od 15,50 do 17,30 din/kg bez PDV-a. Rod 2023. godine prometovan je u cenovnom opsegu od 15,70 do 18,00 din/kg bez PDV-a, dok je ponder cena iznosila 16,48 din/kg bez PDV-a (18,13 din/kg sa PDV-om).

Pšenica

Kada je u pitanju tržište pšenice, ono je tokom čitavog meseca bilo mirno uz slabu aktivnost učesnika. Odnos ponude i tražnje je tokom gotovo čitavog meseca bio ujednačen. Krajem meseca nešto veća ponuda je zabeležena na paritetu Banata, dok je tražnja bila izražena na paritetu Bačke. U poslednjoj nedelji septembra iskazana je i tražnja za pšenicom sa višim parametrima kvaliteta, kao i za stočnom pšenicom. Pšenicom se u septembru trgovalo u cenovnom rasponu od 19,30 do 22,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 19,80 din/kg bez PDV-a (21,78 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na mesec dana ranije predstavlja pad od 5,49 odsto.

Soja

Tržište soje je tokom prve polovine meseca bilo dosta mirno, uz smenjivanje slabe ponude i tražnje. Sredinom meseca zaključen je prvi robno – berzanski ugovor za sojino zrno novog roda, nakon čega je došlo do značajnog povećanja aktivnosti, budući da su kupci u većoj meri potraživali soju rod 2023. godine.U ukupnom obimu prometa, soja je učestvovala sa 16,58 odsto udela. Sojom rod 2022. godine se trgovalo u cenovnom rasponu od 55,50 do 55,80 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Sojino zrno rod 2023. godine prometovano je u cenovnom opsegu od 45,50 do 49,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, pri čemu je ponder cena iznosila 46,15 din/kg bez PDV-a (50,77 din/kg sa PDV-om).

Ječam

Na tržištu stočnog ječma nije bilo većih aktivnosti, a njime se trgovalo na cenovnom nivou od 15,30 din/kg bez PDV-a, dok je stočni ječam sa hektolitrom manjim od 62kg početkom meseca trgovan po ceni od 16,00 din/kg bez PDV-a.

Suncokret

Suncokretovo zrno je u septembru učestvovalo u ukupnom obimu prometa sa 21,91 odsto, pri čemu je najviše aktivnosti na ovom tržištu zabeleženo u drugoj polovini meseca. Njime se trgovalo u cenovnom rasponu od 38,00 do 40,00 din/kg bez PDV-a.

Đubriva

Kada su u pitanju mineralna đubriva, u septembru se trgovalo đubrivom u formulaciji NPK 16:16:16 u pakovanju 600/1 po ceni od 55,09 din/kg bez PDV-a, kao i đubrivom NPK 15:15:15 u pakovanju 600/1 po ceni od 56,42 din/kg bez PDV-a. Na paritetu CPT kupac se trgovalo UREOM, ruskom, u pakovanju 500/1 po ceni od 53,92 din/kg bez PDV-a uz plaćanje odmah po isporuci, kao i formulacijom MAP 12:52 u pakovanju 600/1 po ceni od 83,21 din/kg bez PDV-a.


Tagovi

Berza Cena kukuruza Cena pšenice Cena mineralnih đubriva Pad cena Produktna berza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!