Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 03.06.2022. 14:25

Na Produktnoj berzi pad cena pšenice, soje i kukuruza

Ponder cena pšenice iznosi 42,48 din/kg bez PDV-a, što je pad od 1,88 odsto.

Foto: Depositphoto/myronstandret
  • 1.131
  • 185
  • 0

Smanjena aktivnost učesnika, naročito na strani tražnje, dovela je do negativnog cenovnog trenda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Beleži se i smanjen obim trgovanja na Produktnoj berzi, koji ove nedelje dostiže 1.850 tona (-64,76 odsto), čija finansijska vrednost iznosi 86.930.300,00 dinara (-59,27 odsto). Na tržištu kukuruza kao i prethodne nedelje, beleži se veća ponuda u odnosu na tražnju.

Početkom nedelje ugovori su zaključeni po ceni od 32,80 din/kg bez PDV-a. Kako je nedelja odmicala, slaba zainteresovanost kupaca dovela je do pada cene, te je krajem nedelje zaključen ugovor po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,62 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,73 odsto.

Pšenica 42,4 dinara za kilogram

Nakon perioda rasta, pšenica ove nedelje beleži pad cene. Smanjena aktivnost kupaca, uticala je na negativan cenovni trend. Tokom nedelje, vest sa svetskog tržišta o pregovorima Rusije i Ujedinjenih nacija o dozvoli izvoza robe iz basena Crnog mora, uticala je na silazni trend na svetskim berzama, što se odrazilo i na domaće tržište.

Ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom rasponu od 42,00 do 42,50 din/kg bez PDV-a. Ponude krajem nedelje, bila su na još nižem cenovnom nivou od realizovanih. Ponder cena iznosi 42,48 din/kg bez PDV-a, što je pad od 1,88 odsto.

Nastavlja se slaba aktivnost učesnika na tržištu soje. Veoma mala ponuda, ali i još slabije interesovanje kupaca doveli su do negativnog cenovnog kretanja. Berzanski ugovori početkom nedelje realizovani su od 76,00 do 76,70 din/kg bez PDV-a. Tokom nedelje, ponude na višim cenovnim nivoima od realizovanih nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 76,34 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,36 odsto.

Stočnim ječmom rod 2021. godine trgovalo se po ceni od 38,30 din/kg bez PDV-a. Suncokretova sačma, sa 33 odsto proteina, prometovana je po ceni od 38,30 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, ponude ove robe su bile na nižem cenovnom nivou.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza 30.5. - 3.6.

Setva kasni, ali cene rastu

Kukuruz je početkom nedelje bio podržan visokim cenama sirove nafte i povratkom vlažnog vremena u američkom kukuruznom pojasu, što je usporavalo setvu. Kineski sporazum o dozvoli izvoza iz Brazila, ipak je ograničio potencijal rasta. Prema USDA, završeno je 86 odsto setve kukuruza, u odnosu na petogodišnji prosek od 87 odsto. Proizvodnja kukuruza u Brazilu bi mogla da dostigne 116,8 miliona tona.

Cene pšenice početkom nedelje rasle, prateći nagli pad u procenama indijske proizvodnje. Žetva će verovatno biti ispod 100 miliona tona, što ograničava izvozni potencijal ove zemlje, u još uvek napetom globalnom kontekstu. Pregovori Rusije i Ujedinjenih nacija o potencijalnom izvozu iz basena Crnog mora uticali su na negativan trend cene pšenice. U SAD-u, setva jare pšenice i dalje kasni sa posejanih 73 odsto.

Cena soje i dalje raste, u kontekstu snažnog tržišta biljnih ulja, kao rezultat sukoba u Ukrajini i velike izvozne aktivnosti. Prerada je ipak na veoma niskom nivou. Setva soje u SAD kasni, dostigavši 66 odsto površina, u odnosu na prosek od 67 odsto. S druge strane, u Brazilu se očekuje proizvodnja soje na 124,4 miliona tona. SAD su prodale velike količine soje Kini i Pakistanu.

FranceAgriMer je snizio ocenu useva pšenice u Francuskoj na 69 odsto dobro do odlično, u poređenju sa 73 odsto prethodne nedelje. Cene žitarica na Euronekstu su naglo pale, kako su Ujedinjene nacije i Rusija počeli pregovore o oslobađanju ukrajinskih zaliha i olakšavanju ruskog izvoza. EU je izvezla 24,63 miliona tona meke pšenice do 29. maja, u odnosu na 24,72 miliona tona prošle godine. Uvoz kukuruza je dostigao 15,11 miliona tona u odnosu na 13,89 miliona tona prošle godine.

Struktura prometa za maj mesec

Tokom čitavog maja bile su primetne smanjena tražnja i povećana ponuda primarnih poljoprivrednih proizvoda. U odnosu na april, na robno-berzanskom tržištu, trgovalo se na višim cenovnim nivoima. Cene žitarica beleže rast, dok je kod soje imala silazni trend.

Najviše se trgovalo pšenicom, koja je zabeležila novu rekordnu cenu. Ukupno je prometovano 19.743 tone robe, finansijske vrednosti 919.005.680,00 dinara. U odnosu na prethodni mesec došlo je do rasta prometa za 24,20 odsto i rast finansijske vrednosti za 35,07 odsto.

Struktura prometa za maj

Kukuruz

Na tržištu kukuruza bila je, od početka meseca, primetna povećana ponuda. I pored veće ponude, cena ove žitarice bila je na visokom cenovnom nivou. Usled smanjenog interesovanja kupaca za kupovinom došlo je do silaznog trenda, te je cena padala kako je mesec odmicao. Tokom prve nedelje maja, ugovori su zaključeni po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a, da bi se tokom meseca cena snizila na 32,50 din/kg bez PDV-a.

Krajem meseca, ova žitarica beleži oporavak cene. Ponder cena za ovaj mesec iznosi 33,53 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na april rast od 0,39 odsto. Kukuruzom sa povišenim procentom vlage trgovalo se u rasponu cena od 33,20 do 33,70 bez PDV-a.

Pšenica

Početkom meseca, na tržištu pšenice je registrovana veća aktivnost robno-berzanskih učesnika. Usled odluke Vlade o povećanju majskih izvoznih kvota, izvoznici su se ponovo našli u strukturi kupaca. Veća potražnja za ovom žitaricom, dovela je do toga da pšenica zauzme najveći udeo u trgovanju tokom maja, od 47,50 odsto.

Sredinom meseca dolazi do blagog smirivanja tržišta i manje aktivnosti i na strani ponude i na strani tražnje, ali cene zadržavaju visok nivo. Iako je kraj meseca doneo veću ponudu u odnosu na tražnju, cena pšenice je dostigla rekordni nivo od 44,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovaj mesec iznosi 41,39 din/kg bez PDV-a, što je rast od 14,27 odsto u odnosu na april. Zabeležena je tražnja novog roda pšenice po ceni od 40,00 din/kg bez PDV-a.

Soja

Na tržištu soje je registrovan kontinuiran pad cene od početka meseca. Tokom prve nedelje, ugovori za soju su realizovani po ceni od 84,00 din/kg bez PDV-a, međutim, kako se mesec približavao kraju, cena ove uljarice beležila je negativan trend, te je krajem meseca ugovor zaključen po ceni od 76,00 din/kg bez PDV-a.

Cenovni nivoi ponude i tražnje, bili su veoma različiti sredinom meseca, što je dovelo do izostanka soje iz trgovanja. Kao i na tržištu žitarica, veća ponuda u odnosu na tražnju dovela je do smanjene aktivnosti učesnika i manjeg obima trgovanja ovim primarnim poljoprivrednim proizvodom. Ponder cena za ovaj mesec iznosi 81,01 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 3,04 odsto.

Đubriva

UREA, ruska, 500/1, prometovana je po ceni od 93,83 din/kg bez PDV-a.


Tagovi

Cena suncokreta Cena kukuruza Produktna berza Cena soje Cena pšenice Cene Stočnog ječma Cena suncokretove sačme


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/