• Evropska komisija
  • 22.10.2018. 20:00

Najviše se isplati biti poljoprivrednik u Danskoj

Analiza poljoprivrede u 28 članica EU ukazuje na porast prihoda. Istina neravnomeran, jer je razlika između najuspješnijih regiona u Danskoj i regiona gde su prihodi najmanji čak 30 puta!

Foto: Pixabay / Michael_R
  • 495
  • 24
  • 0

Prihodi u poljoprivredi rastu. To je prva vest iz objavljene analize Evropske komisije ekonomskih trendova u poljoprivredi. Još je povoljniji nalaz podataka za svih 28 članica EU da je rast pokrio minuse stvorene od 2013. do danas. Najsnažniji je porast dohotka u sektorima hortikulture i vinarstva, sa naglaskom na voće svih vrsta, lozu i masline. S druge strane, proizvodnja i prerada mleka pala je žrtvom svetske hiperprodukcije što je vodilo sniženju cena.

Naravno, ovdje je reč o evropskom proseku u koji su ugrađene različitosti država članica. Statistika je pomirila nadprosečne uzlete poljoprivrede u Danskoj i Holandiji (sa prosečnim dohotkom po imanju višim od dva milona evra) i veličinom/produkcijom sličnih imanja u Bugarskoj i Rumuniji sa prosečnim prihodom nižim od 100.000 evra. Hrvatska imanja su se smestila u sekciji ispodprosečnih prihoda, iza Poljske, a ispred Estonije. Prosjek EU je 20.000 evra, a u Hrvatskoj je iznos oko 8.000 evra. Na čelu je nedostižna Holandija sa preko 60.000 evra. Najniži porodični dohodak po imanju registrovan je u Sloveniji, svega 3.700 evra.

Najviše koristi od subvencija imaju stočari i ratari

Analiza poljoprivrede upozorila je da u Slovačkoj po imanju radi 12,4 osoba, a sa punim radnim vremenom - na drugoj je strani Grčka  sa svega 1,1 zaposlenim! 77% imanja zapošljava isključivo članove porodice. Izuzeci su u Češkoj, Mađarskoj, Estoniji i Danskoj.

Direktna plaćanja znose u proseku 30% vrednosti imanja. Statistika je ispeglala razlike, jer najviše koristi od subvencija imaju stočari i proizvođači žitarica. Na drugoj strani su najmanje dobijali vinari i hortikultura, najuspješniji po prihodima! Što je snažnija, dinamičnija poljoprivreda to je niži udeo direktnih plaćanja u sveukupnom prihodu imanja. Holandija je tu najuspješnija, sa svega 11%, slovenačka imanja će svojih 71% prihoda zasnivati na EU proračunu, hrvatska 50%. Sa druge strane, direktna plaćanja učestvuju sa svega 11% u prihodima farmi u Holandiji, što ukazuje na orijentaciju na profitabilnije sektore, poput proizvodnje određenih vrsta mesa (svinje, kokoške ) i hortikulturu.

Prihodi imanja su u najtežu krizu upali 2013. godine, računa se da su pali skoro 6% u odnosu na 2010. godinu. Oporavak je startovao godinu dana kasnije. Dohodak je rastao od 2014. nošen višom proizvodnjom žitarica, koja je kompenzovala padove u stočarstvu. Porast dohotka viši od 10% ostvaren je u hortikulturi i vinogradarstvu. Najsporije su se oporavili proizvođači  mesa, posebno svinjetine i piletine usprkos nadprosečnim prihodima.

Vinogradarstvo i vinarstvo  su, prema proseku 28 članica EU, najprofitabilniji. Radnici u proizvodnji i preradi mleka su, sa druge strane, iskusili minuse u primanjima kao odraz krize u sektoru.

Finansijski se najviše isplati biti poljoprivrednik u Danskoj 

Statistiku obično definišu kao netačan ishod tačnih podataka. U ovaj statistički presek EU poljoprivrede ugrađeni su rezultati regiona. Poljoprivrednikom se finansijski najviše isplati biti u Danskoj (gde su najviši prihodi po jedinici rada), potom severnoj Italiji (Lombardija), severnoj Francuskoj (Šampanj-Arden) i severozapadnoj Njemačkoj. Karakteristično za ove regione jeste intenzivna proizvodnja. Najniži prihod po jedinici rada ostvaren je u EU statističkoj regiji Jadranska Hrvatska, a svega dvaregiona iz tzv. "stare Evrope" (u Portugalu i Grčkoj) ispod su EU proseka od 10.000 evura po jedinici rada. Ukratko, razlika u prihodima između najboljih regija u Danskoj i najneuspješnije, Jadranske Hrvatske je - 30 puta! Uračunati su fiksni faktori proizvodnje (rad, zemlja, kapital), kao i broj ljudi zaposlen na imanju.

I veličina imanja varira od države do države, upozorava analiza. U Slovačkoj je impresivnih 529 hektara - na minijaturnoj Malti tek tri. U EU se najviše isplati baviti hortikulturom jer prihodi po imanju dostižu gotovo 80.000 evra, u proseku. Neznanto je niži prihod u proizvodnji žitarica, potom vina. Pri sredini ili proseku je proizvodnja mleka. Najmanje izgleda za profite je u sektorima koji povezuju proizvodnju žitarica s uzgojem stoke. I prihodi po porodičnim imanjima slede ovaj obrazac, jer su najviše zarađivali proizvođači žitarica i vina, a najmanje stočari koji se proizvodili i stočnu hranu za svoje životinje.

Firme kojima je osnovni cilj profit najuspješnije su i u poljoprivredi, najslabije su rezultate ostvarila proodična imanja, te ne-profitne farme. Finansijske se isplate partnerstva . Najveće su razlike u prihodima ostvarene u hortikulturi, gde na proizvodnji cveća cvetaju samo i isključivo firme orijentisane na profit. Uvidom u kreditiranje, najbolje je Austrijancima, skoro svi krediti su dugoročni. 


Tagovi

EU Prihodi Statistika Imanja


Autorka

Lada Niseteo

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.