Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 22.10.2018. 20:00

Najviše se isplati biti poljoprivrednik u Danskoj

Analiza poljoprivrede u 28 članica EU ukazuje na porast prihoda. Istina neravnomeran, jer je razlika između najuspješnijih regiona u Danskoj i regiona gde su prihodi najmanji čak 30 puta!

Foto: Pixabay / Michael_R
  • 543
  • 24
  • 0

Prihodi u poljoprivredi rastu. To je prva vest iz objavljene analize Evropske komisije ekonomskih trendova u poljoprivredi. Još je povoljniji nalaz podataka za svih 28 članica EU da je rast pokrio minuse stvorene od 2013. do danas. Najsnažniji je porast dohotka u sektorima hortikulture i vinarstva, sa naglaskom na voće svih vrsta, lozu i masline. S druge strane, proizvodnja i prerada mleka pala je žrtvom svetske hiperprodukcije što je vodilo sniženju cena.

Naravno, ovdje je reč o evropskom proseku u koji su ugrađene različitosti država članica. Statistika je pomirila nadprosečne uzlete poljoprivrede u Danskoj i Holandiji (sa prosečnim dohotkom po imanju višim od dva milona evra) i veličinom/produkcijom sličnih imanja u Bugarskoj i Rumuniji sa prosečnim prihodom nižim od 100.000 evra. Hrvatska imanja su se smestila u sekciji ispodprosečnih prihoda, iza Poljske, a ispred Estonije. Prosjek EU je 20.000 evra, a u Hrvatskoj je iznos oko 8.000 evra. Na čelu je nedostižna Holandija sa preko 60.000 evra. Najniži porodični dohodak po imanju registrovan je u Sloveniji, svega 3.700 evra.

Najviše koristi od subvencija imaju stočari i ratari

Analiza poljoprivrede upozorila je da u Slovačkoj po imanju radi 12,4 osoba, a sa punim radnim vremenom - na drugoj je strani Grčka  sa svega 1,1 zaposlenim! 77% imanja zapošljava isključivo članove porodice. Izuzeci su u Češkoj, Mađarskoj, Estoniji i Danskoj.

Direktna plaćanja znose u proseku 30% vrednosti imanja. Statistika je ispeglala razlike, jer najviše koristi od subvencija imaju stočari i proizvođači žitarica. Na drugoj strani su najmanje dobijali vinari i hortikultura, najuspješniji po prihodima! Što je snažnija, dinamičnija poljoprivreda to je niži udeo direktnih plaćanja u sveukupnom prihodu imanja. Holandija je tu najuspješnija, sa svega 11%, slovenačka imanja će svojih 71% prihoda zasnivati na EU proračunu, hrvatska 50%. Sa druge strane, direktna plaćanja učestvuju sa svega 11% u prihodima farmi u Holandiji, što ukazuje na orijentaciju na profitabilnije sektore, poput proizvodnje određenih vrsta mesa (svinje, kokoške ) i hortikulturu.

Prihodi imanja su u najtežu krizu upali 2013. godine, računa se da su pali skoro 6% u odnosu na 2010. godinu. Oporavak je startovao godinu dana kasnije. Dohodak je rastao od 2014. nošen višom proizvodnjom žitarica, koja je kompenzovala padove u stočarstvu. Porast dohotka viši od 10% ostvaren je u hortikulturi i vinogradarstvu. Najsporije su se oporavili proizvođači  mesa, posebno svinjetine i piletine usprkos nadprosečnim prihodima.

Vinogradarstvo i vinarstvo  su, prema proseku 28 članica EU, najprofitabilniji. Radnici u proizvodnji i preradi mleka su, sa druge strane, iskusili minuse u primanjima kao odraz krize u sektoru.

Finansijski se najviše isplati biti poljoprivrednik u Danskoj 

Statistiku obično definišu kao netačan ishod tačnih podataka. U ovaj statistički presek EU poljoprivrede ugrađeni su rezultati regiona. Poljoprivrednikom se finansijski najviše isplati biti u Danskoj (gde su najviši prihodi po jedinici rada), potom severnoj Italiji (Lombardija), severnoj Francuskoj (Šampanj-Arden) i severozapadnoj Njemačkoj. Karakteristično za ove regione jeste intenzivna proizvodnja. Najniži prihod po jedinici rada ostvaren je u EU statističkoj regiji Jadranska Hrvatska, a svega dvaregiona iz tzv. "stare Evrope" (u Portugalu i Grčkoj) ispod su EU proseka od 10.000 evura po jedinici rada. Ukratko, razlika u prihodima između najboljih regija u Danskoj i najneuspješnije, Jadranske Hrvatske je - 30 puta! Uračunati su fiksni faktori proizvodnje (rad, zemlja, kapital), kao i broj ljudi zaposlen na imanju.

I veličina imanja varira od države do države, upozorava analiza. U Slovačkoj je impresivnih 529 hektara - na minijaturnoj Malti tek tri. U EU se najviše isplati baviti hortikulturom jer prihodi po imanju dostižu gotovo 80.000 evra, u proseku. Neznanto je niži prihod u proizvodnji žitarica, potom vina. Pri sredini ili proseku je proizvodnja mleka. Najmanje izgleda za profite je u sektorima koji povezuju proizvodnju žitarica s uzgojem stoke. I prihodi po porodičnim imanjima slede ovaj obrazac, jer su najviše zarađivali proizvođači žitarica i vina, a najmanje stočari koji se proizvodili i stočnu hranu za svoje životinje.

Firme kojima je osnovni cilj profit najuspješnije su i u poljoprivredi, najslabije su rezultate ostvarila proodična imanja, te ne-profitne farme. Finansijske se isplate partnerstva . Najveće su razlike u prihodima ostvarene u hortikulturi, gde na proizvodnji cveća cvetaju samo i isključivo firme orijentisane na profit. Uvidom u kreditiranje, najbolje je Austrijancima, skoro svi krediti su dugoročni. 


Tagovi

Prihodi Statistika Imanja


Autorka

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃