Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 14.07.2023. 14:40

Najviše se trgovalo pšenicom, uljana repica - 46 din/kg sa PDV-om

Usled žetve novog roda pšenice najviše aktivnosti beležimo na ovom tržištu, budući da je pšenica činila čak 90 odsto ukupnog obima prometa.

Foto: Depositphoto/shestakov15
  • 620
  • 61
  • 0

Nedelju za nama na robno - berzanskom tržištu obeležila je žetva novog roda pšenice, koja je shodno tome tokom nedelje bila dominantna kultura u trgovanju. Takođe, zabeležen je cenovni rast kod gotovo svih primarnih poljoprivrednih kultura.

U odnosu na prethodnu nedelju primetan je porast ukupnog obima trgovanja od 142,69 odsto i on je iznosio 4.230,00 tona robe. Finansijska vrednost ukupnog prometa bila je 100.930.250,00 dinara, što je u odnosu na proteklu nedelju rast od 103,13 odsto.

Kao i protekle nedelje i ove sedmice na tržištu kukuruza beležimo veoma slabu aktivnost učesnika. Tokom čitave nedelje primetna je bila slaba ponuda, ali i slaba tražnja. U ukupnom obimu trgovanja kukuruz je učestvovao sa samo četiri odsto udela. Kukuruzom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 20,50 din/kg bez PDV-a (22,55 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu sedmicu, beleži se cenovni rast od 3,17 odsto.

Pšenica činila 90 odsto ukupnog prometa

Usled žetve novog roda pšenice najviše aktivnosti beležimo na ovom tržištu, budući da je pšenica činila čak 90 odsto ukupnog obima prometa. S obzirom na iščekivanje cenovnih kretanja kada je u pitanju novi rod, početkom i sredinom nedelje smo beležili nešto slabiju ponudu pšenice, da bi krajem nedelje došlo do njenog povećanja. Pšenica rod 2023. godine prometovana je u cenovnom opsegu od 20 do 21,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta.

Ponder cena iznosila je 20,73 din/kg bez PDV-a (22,80 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prošlonedeljnu cenu predstavlja rast od 7,41 odsto. Trgovalo se i pšenicom starog roda po ceni od 22,50 din/kg bez PDV-a (24,75 din/kg sa PDV-om). U toku nedelje izražena je i tražnja za stočnom pšenicom.

Uljana repica u blagom porastu

Tržište soje tokom nedelje je bilo veoma mirno, uz slabu aktivnost kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Slaba ponuda i tražnja smenjivale su se u toku nedelje, te je tako zaključenje berzanskih ugovora izostalo. Sojino zrno nudilo se po ceni od 61,50 do 63,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Na tržištu uljane repice rod 2023. tokom cele nedelje beležimo slabiju ponudu u odnosu na tražnju, ali i cenovni rast u odnosu na prošlu nedelju od 1,59 odsto. Uljanom repicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 41,26 do 42,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 41,80 din/kg bez PDV-a (45,98 din/kg sa PDV-om).

Tržište stočnog ječma je ove nedelje bilo mirno uz slabu aktivnost, za razliku od prethodne nedelje kada je ječam bio dominantna kultura u trgovanju na robno - berzanskom tržištu. Ječmom sa hektolitrom 56 kg se trgovalo po ceni od 16,20 din/kg bez PDV-a (17,82 din/kg sa PDV-om).

Kada su u pitanju sačme, sojina sačma sa 44 odsto proteina se nudila po ceni od 63,50 din/kg bez PDV-a, dok se suncokretova sačma sa 33 odsto proteina nudila po ceni od 39,70 din/kg bez PDV-a.

Berza 10. - 14.7.

Žetva pšenice u Francuskoj dobija na zamahu. Posle kiša prošlog vikenda, sada dostiže oblasti severno od Sene. To će pružiti podatke o prinosima sa većih područja, dok dosadašnji rezultati izgledaju heterogeni i ukupno prosečni. Rezultati uljane repice su razočaravajući. Bez novih dešavanja na geopolitičkom frontu i što se tiče vremenskih prilika, cene žitarica u Evropi slabe zbog snažne dominacije ruske pšenice. Geopolitičke tenzije su ponovo u centru pažnje. Jačanje nafte pruža podršku celom robnom sektoru.

Pored nafte, uljanoj repici je podršku pružio i rast cena soje, kao i kanole, koja je na četvoromesečnom maksimumu. USDA mesečni izveštaj procenjuje američku proizvodnju kukuruza na 389,15 mil t, pšenice na 47,3 mil t i soje na 117,08 mil t, što je sve iznad očekivanja i uticalo je na cene u Čikagu i na Evronekstu. Samo tržište uljane repice nije reagovalo, prateći sadašnji trend poskupljenja kanole zbog vremenskih prilika u Kanadi.

Cene pšenice slabile u Čikagu

Kao i u Evropi, cene pšenice su slabile u Čikagu zbog pritiska žetve i snažne međunarodne konkurencije ruske pšenice. USDA izveštaj je doneo prognozu veće proizvodnje nego što se očekivalo. Za pšenicu je povećao površine, uglavnom tvrde crvene ozime pšenice, i prinose, uglavnom meke crvene ozime pšenice. Prognoza ukupne proizvodnje američke pšenice je povišena za dva mil t na 47,3 mil t.

Ipak, američke zalihe pšenice su povećane samo za 0,84 mil t i ostaju na istorijskom minimumu. Za kukuruz, USDA je snizilo prognozu prinosa u SAD, ali je i dalje iznad podatka koji je očekivan. Sa američkom proizvodnjom podignutom na 389,15 mil t i prelaznim zalihama podignutim na 57,45 mil t situacija za američki kukuruz je naročito teška. Za soju, USDA nije promenilo prognozu prinosa.


Tagovi

Cena pšenice Cena kukuruza Produktna berza Cena uljane repice Cena stočnog ječma Cena sojine sačme Cena suncokretove sačme


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.